13. novembar – Sarkozijevo “prijateljsko pismo” Netanijahuu

TEL AVIV – Nepunih nedelju dana nakon što je objavljeno da je francuski predsednik Nikola Sarkozi nazvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua lažovom, na Netanijahuovu adresu stiglo je izuzetno prijateljsko pismo u kome Sarkozi nudi saradnju u odnosu na sankcije prema Iranu, piše danas najtiražniji izraelski list “Jediot ahronot”.
Pismo je stiglo tokom vikenda i lične je prirode, a bavi se izveštajem Međunarodne agencije za atomsku energiju o iranskom nuklearnom programu.
Sadrži oštre opaske protiv Irana, a završava se rečima “prijateljski” i pisano je rukom, što je neuobičajeno u diplomatskoj praksi, ističe izraelski list.
Pismo je Netanijahuu predao francuski ambasador u Izraelu Kristof Bigot.
“Jediot ahronot” komentariše da francuska pokušava da umiri Netanijahua nakon što je u javnost procurilo Sarkozijevo mišljenje o Netanijahuu.
Sarkozi je na marginama nedavnog samita G20 u Kanu, misleći da ga čuje samo američki predsednik Barak Obama, rekao o Netanijahuu: “Ne mogu da ga podnesem, mislim da je lažov”.
Ni Sarkozi ni Obama nisu slutili da su im mikroFoni uključeni i da ih novinari čuju preko slušlica za prevod.
Obama nije branio Netanijahua, već je na Sarkozijevu opasku odvratio: “Vama ga je dosta, a ja moram da se bavim njime svaki dan”.
To je navelo medije u Izraelu da u prvi plan istaknu kako su odnosi sa najvećim saveznikom jevrejske države u krizi.
Bela kuća je međutim u sredu objavila da su radni odnosi izemđu Netanijahua i Obame vrlo dobri i da Obama razgovara s izraelskim premijerom više nego s bilo kojim drugim liderom.
U pismu Netanijahuu Sarkozi je optužio Teheran da širi propagandne laži, obećavši da će Pariz predvoditi sankcije bez presedana protiv Irana.
On je ponudio saradnju po tom pitanju, što izraelski mediji tumače kao prihvatanje zahteva Izraela za pooštrenjem sankcija.
Izrael vrši pritisak da se uvede embargo na centralnu banku Irana i na oružje. Zalaže se takođe za embargo na izvoz naFte, a Zapad se toga pribojava jer veruje da bi došlo do dramatičnog skoka cena tog goriva.
Francuski ambasdor rekao je da Izrael ima mnogo prijatelja koji dele iste brige, a Jelisejska palata je potvrdila da je pismo poslato, ne ulazeći u detalje.
U međuvremenu je francuski list “figaro” objavio da je Sarkozijeva bivša izaslanica za Bliski istok Valeri Hofenberg predložila da pojasni “nerazumevanje” kada bude posetila Izrael u januaru.
Ona je istakla da je Sarkozi prihvatio ideju, ali Jelisejska palata nije potvrdila te izveštaje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *