13. новембар – Саркозијево “пријатељско писмо” Нетанијахуу

TЕЛ АВИВ – Непуних недељу дана након што је објављено да је француски председник Никола Саркози назвао израелског премијера Бењамина Нетанијахуа лажовом, на Нетанијахуову адресу стигло је изузетно пријатељско писмо у коме Саркози нуди сарадњу у односу на санкције према Ирану, пише данас најтиражнији израелски лист “Једиот ахронот”.
Писмо је стигло током викенда и личне је природе, а бави се извештајем Међународне агенције за атомску енергију о иранском нуклеарном програму.
Садржи оштре опаске против Ирана, а завршава се речима “пријатељски” и писано је руком, што је неуобичајено у дипломатској пракси, истиче израелски лист.
Писмо је Нетанијахуу предао француски амбасадор у Израелу Кристоф Бигот.
“Једиот ахронот” коментарише да француска покушава да умири Нетанијахуа након што је у јавност процурило Саркозијево мишљење о Нетанијахуу.
Саркози је на маргинама недавног самита Г20 у Кану, мислећи да га чује само амерички председник Барак Обама, рекао о Нетанијахуу: “Не могу да га поднесем, мислим да је лажов”.
Ни Саркози ни Обама нису слутили да су им микроФони укључени и да их новинари чују преко слушлица за превод.
Обама није бранио Нетанијахуа, већ је на Саркозијеву опаску одвратио: “Вама га је доста, а ја морам да се бавим њиме сваки дан”.
Tо је навело медије у Израелу да у први план истакну како су односи са највећим савезником јеврејске државе у кризи.
Бела кућа је међутим у среду објавила да су радни односи иземђу Нетанијахуа и Обаме врло добри и да Обама разговара с израелским премијером више него с било којим другим лидером.
У писму Нетанијахуу Саркози је оптужио Tехеран да шири пропагандне лажи, обећавши да ће Париз предводити санкције без преседана против Ирана.
Он је понудио сарадњу по том питању, што израелски медији тумаче као прихватање захтева Израела за пооштрењем санкција.
Израел врши притисак да се уведе ембарго на централну банку Ирана и на оружје. Залаже се такође за ембарго на извоз наФте, а Запад се тога прибојава јер верује да би дошло до драматичног скока цена тог горива.
Француски амбасдор рекао је да Израел има много пријатеља који деле исте бриге, а Јелисејска палата је потврдила да је писмо послато, не улазећи у детаље.
У међувремену је француски лист “фигаро” објавио да је Саркозијева бивша изасланица за Блиски исток Валери Хофенберг предложила да појасни “неразумевање” када буде посетила Израел у јануару.
Она је истакла да је Саркози прихватио идеју, али Јелисејска палата није потврдила те извештаје.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *