12. novembar – RS zatražila ukidanje visokog predstavnika

BANJALUKA – Republika Srpska je i zvanično od Saveta bezbednosti UN zatražila ukidanje pozicije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, s ciljem obnove ustavne vladavine i vladavine zakona.
Šesti Izveštaj RS dostavljen je generalnom sekretaru Ban Ki-munu zajedno za pismom koje mu je uputio predsednik RS Milorad Dodik.
Sarajevski mediji prenose da je u izveštaju istaknuto da je visoki predstavnik u BiH nastavio sa nezakonitim radnjama i da je “dramatično prekoračio” svoj mandat koji proističe iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma.
Taj aneks, kako se precizira, visokom predstavniku daje ovlašćenja kao koordinatoru aktivnosti međunarodne zajednice i posredniku između domaćih strana.
“Republika Srpska smatra da, nakon 16 godina mira, jednostavno nema opravdanja za dalje prisustvo visokog predstavnika u BiH, koji krši ljudska i demokratska prava građana BiH, sprečava ekonomski razvoj, usporava EU integracije i podriva postizanje konsenzusa u državi”, navodi se izveštaju.
Visoki predstavnik je, međutim, nastavio sa nezakonitim radnjama i dramatično je prekoračio svoj mandat iz pomenutog aneksa, ukazuje se u izveštaju RS i dodaje da visoki predstavnik nastavio da donosi odluke kojima se poništavaju zakonske radnje ustavnih tela BiH.
“Isto tako, visoki predstavnik nastavlja da prisvaja pravo da nameće vanraspravne kazne za pojedince po kratkom postupku – bez procesa ili mogućnosti žalbe. Visoki predstavnik je, čak, nedavno tvrdio da mu Ustav BiH daje ovlašćenja da ‘rešava političke i proceduralne sukobe’”, precizira se u izveštaju i dodaje da visoki predstavnik pogrešno tvrdi da je “vrhovni autoritet u pogledu sprovođenja Dejtonskog sporazuma”.
Citirajući Aneks 10 Dejtonskog sporazuma, u izveštaju se navodi i da visoki predstavnik kontinuirano podriva konsenzus između konstitutivnih naroda u BiH i da je njegov nepovoljan uticaj na politiku evidentan kada je reč o zastoju u Formiranju novog Saveta ministara BiH.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *