09. novembar – Kfor preuzeo barikadu kod Jarinja

JARINJE – Administrativni prelaz Jarinje zatvoren je za saobraćaj i posle akcije vojnika KFora, koji su rano jutros preuzeli barikadu u blizini tog prelaza.
Voz na relaciji Kraljevo – Zvečan nakon redevne kontrole koju su obavili vojnici KFora oko 9,30 sati, nastavio je put ka Zvečanu.
Američki vojnici KFora preuzeli su barikadu na Jarinju oko dva sata jutros i tada su na sat i po priveli dvojicu Srba u bazu KFora u blizini tog punka.
Na magistralnom putu Leposavić – Raška ispred barikade koju su preuzeli, vojnici su preprečili nekoliko hamera i razvukli tri reda bodljikave žice, a na putu su postavljeni ježevi.
Nakon što su pripadnici KFora suzavcem primorali Srbe da se udalje od parikade, oni su se pomerili oko sto metara od prepreke.
Predsednik opštine Leposavić Branko Ninić rekao je u izjavi Tanjugu da će građani sa severa Kosova nastaviti sa mirnim otorom protiv uspostavljanju prištinskih instutucija na prelazima.
Ninić je ukazao da su pripadnici KFora bez povoda upotrebli suzavac.
On je naglasio da građani ne pružaju otpor KForu i drugim međunarodnim organizacijama, nego kosovskim institucijama.
KFor je takođe blokirao i dva alternativna puta pored prelaza Jarinje i reke Ibar, koji vode od Leposavića ka Raški.
Srbi su posle akcije KFora istovarili nekoliko kamiona šljunka i napravili novu barikadu, i trenutno su na oko sto metara od te barikade.
Građanima je na licu mesto ukazana pomoć i ispirane su im oče nadražene suzavcem.
Vojnici KFora posle akcije izašli su iz baze “Noting hil” kraj Leposavica sa nekoliko vozila i stoje na magistralnom putu ka Kosovskoj Mitrovici.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *