08. novembar – Pet godina od proglašenja Ustava

Danas se navršava pet godina od proglašenja novog Ustava, prvog od uspostavljanja Srbije kao samostalne države.
Ustav je proglašen 8. novembra na svečanoj sednici u Domu Narodne skupštine u Beogradu, uz izvođenje državne himne “Bože pravde” i odmah je stupio na snagu.
Novi ustav je prethodno 30. septembra jednoglasno usvojila Skupština Srbije, a potvrdjen je i na referendumu 28. i 29. oktobra 2006. godine.
Svečanoj sednici prisustovalo je 240 poslanika, najviših državnih funkcionera i brojnih gostiju.
Prema konačnim rezultatima Republičke izborne komisije na referendum je izašlo 54,91 odsto ili 3.645.517 birača, a za novi ustav glasala su 3.521.724 birača, odnosno 53,04 odsto.
Ustav se sastoji od preambule kojom se utvrđuje da je Kosovo sastavni i neotuđivi deo suverene Srbije. Nakon preambule sledi 206 članova grupisanih u deset delova. Prvi član kaže da je Srbija država srpskog naroda i svih građana koji u njoj žive.

Ustav Srbije je 12. najviši zakonodavni akt države od 1835. godine.

2 komentara

  1. Legendarni Ustav je bio onaj “Slobin”, iz 1990 godine, kada se povratilo jedinstvo Republike Srbije, i kada su ukinuti nametnuti državni atributi Pokrajinama!

    Legendarni je tadašnji Slobin govor na Gazimestanu,koji počinje:” „Na ovom mestu u srcu Srbije, na Kosovu Polju, pre šest vekova, pre punih 600-na godina dogodila se jedna od najvećih bitaka onoga doba…,…” sa čime ćemo pred Miloša”,.. (i pred naše predke!)
    Dalje , Sloba na Kosovu Polju, veli: ” Sticajem društvenih okolnosti ovaj veliki šeststogodišnji jubilej Kosovske bitke dogodio se u godini u kojoj je Srbija, posle mnogo godina, posle mnogo decenija, povratila svoj državni, nacionalni i duhovni INTEGRITET”

    —————————
    A i današnji Ustav Srbije je jasan i nedozvoljava nikakav REFERENDUM o bilo kom delu teritorije Srbije, kao što neki predlažu(zašto!?), a okupacija 10-ak odsto teritorije će proći, kad-tad!

    Ovaj današnji Ustav Srbije nije poštovala nijedna vlast, nažalost, jer ako se ne poštuje osnovno Načelo-pravilo o ZVANIČNOM srbskom jeziku i ĆIRILIČNOM pismu, kako će se poštovati neke malo “komplikovanije” odredbe Ustava Srbije!

    Preplavljeni smo latinicom, javne Ustanove, televiziije, kroatski titlovi na kablovskoj( a Porfirije “mudro ” ćuti!?), latninični saobraćajni znaci po Srbiji( imena sela na latinici),. kompjuteri i mobilni telefoni naštelovani na latinicu!?,…..

    Dok se ne poštuje Ustav Srbije u celini, SVAKA tačka i načelo, nema nam boljitka!

  2. Dodatak, Govor na Gazimestanu je bio 1989 godine kada se i usvojio ujediniteljski Ustav Srbije, a koliko mi je poznato 1990 je stupio na snagu!

    *Još jedan citat iz tadašnjeg govora na Kosovu Polju:

    > “Nije nam, prema tome danas, teško da odgovorimo na ono staro pitanje: -sa čim ćemo pred Miloša. Igrom istorije i života izgleda kao da je Srbija baš ove 1989. godine povratila svoju državu i svoje dostojanstvo da bi tako proslavila istorijski događaj iz daleke prošlosti koji je imao veliki istorijski i simbolički značaj za njenu budućnost.”

    > “Nesloga i izdaja na Kosovu pratiće dalje srpski narod kao zla kob kroz čitavu njegovu istoriju. I u poslednjem ratu ta nesloga i ta izdaja uvele su srpski narod i Srbiju u agoniju čije su posledice u istorijskom i moralnom smislu prevazilazile fašističku agresiju.

    Pa i kasnije kada je formirana socijalistička Jugoslavija, srpski VRH je u toj novoj zemlji ostao podeljen, sklon kompromisima na ŠTETU sopstvenog naroda. Ustupke koje su mnogi srpski rukovodioci pravili na račun svog naroda, ni istorijski, ni etički, ne bi mogao da prihvati NI jedan narod na svetu. Pogotovo što Srbi kroz čitavu svoju istoriju nisu nikada osvajali i eksploatisali druge. Njihovo nacionalno i istorijsko biće kroz čitavu istoriju i kroz dva svetska rata kao i danas je – oslobodilačko. Oslobađali su večito sebe i, kad su bili u prilici, pomagali su drugima da se oslobode. A to što su u ovim prostorima veliki narod, NIJE nikakav srpski greh, NI sramota. To je prednost, koju oni nisu koristili protiv drugih. Ali moram da kažem ovde, na ovom velikom, legendarnom polju Kosovu, da Srbi tu prednost što su veliki nisu nikada koristili NI ZA SEBE.”…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *