08. novembar – Ne možemo da budemo veći Srbi od kosovskih Srba

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun izrazio je zabrinutost povodom uvećanja napetosti na Kosovu. U svom referatu, koji je objavljen na zvaničnom sajtu UN i biće razmotren u SB 29. novembra, Ban Ki Mun akcentirao je pažnju na to da je uzrok destabilizacije sitaucije bio julski pokušaj kosovskih sepcijalaca da preuzmu pod svoju kontrolu prelaze Jarinje i Brnjak. Generalni sekretar ukazuje da je u periodu od jula do oktobra broj incidenata na Kosovu skočio skoro za četvrtinu. Fiksirano je 13 slučajeva vandalizma protiv srpskih pravoslavnih crkava i grobalja. 13 puta su kamenovani automobili sa srpskim tablicama. 63 puta su napadane kuće koje pripadaju Srbima.

U međuvremenu, vlasti u Beogradu nastavljaju diskusije o tome kako treba da izgleda državna politika u pogledu Kosova. Ovih dana srpski liberali na čelu sa Čedomirom Jovanovićem predložili su predsedniku Borisu Tadiću da potpiše programski dokument Preokret, u kojem se, u suštini, predlaže pristanak na nezavisnost Kosova radi dobijanja statusa kandidata za stupanje u EU u decembru.

Oduzimati evropsku budućnost Srbije znači gurati je u samoizolaciju, tvrdi lider LDP Čedomir Jovanović. Ali u odanosti idealima EU Jovanović zalazi, čini se, predaleko, ali ne dalje od Beograda. Iz njegove izjave sledi da ako Srbija u decembru ne dobije status kandidata za članstvo u EU, „ništa od Srba na Kosovu neće ostati“. Pri tome svaki Srbin sa severa Kosova zna da je upravo pokrajinska misija EU doprinosila i doprinosiće prebacivanju kosovskih graničara i carinika na prelaze Brnjak i Jarinje. A to je bio prvi ozbiljan korak za uspostavljanje prištinskog reda na teritoriji „republike Kosovo“ koja se ne povinuje separatistima. I lokalni Srbi se plaše da uvećanje uticaja Prištine može na kraju da dovede do prinudnog egzodusa iz pokrajine. Šta tada ima u vidu Jovanović, govoreći o prisustvu Srbije? Miris ćevapa koji lebdi nad kafanama? Pa njih umeju da pripremaju i Albanci…

LDP-u i SPO-u je odgovorio predsednik Srbije Boris Tadić. On se ne slaže sa strategijom odustajanja od Kosova. Uporedo sa tim, „Politika na Kosovu ne može da bude kamen  o našem vratu, ali taj problem ne možemo rešiti amputiranjem dela tela“. Da li je predsednik hteo da podvuče da ne može da zamisli Srbiju bez Kosova, ili se previše uneo u metaforu i zaboravio da je u principu nemoguće amputirati glavu. U svakom slučaju, slične izjave još jednom svedoče o tome da aktuelne vlasti u Beogradu za sada ne mogu da odaberu ubedljivu strategiju pod nazivom „I Kosovo, i Evropa“. Mišljenje je balkanologa Georgija Engelgardta.

Nažalost, vidimo da je to za sada retorika i ne može da bude ništa osim nje. Sve zavisi od dobre volje Brisela – da li će on dopustiti Beogradu da se i dalje bavi tom retorikom. Da podsetimo da je u vreme svoje nedavne posete Srbiji britanski ministar za poslove Evrope Dejvid Lidington ubedljivo preporučio Beogradu da uspostavi dobrosusedske odnose sa Prištinom. I vidimo da u mnogim evropskim zemljama prevladava mišljenje da je priznanje Kosova u bilo kom obliku uslov stupanja Srbije u EU. I ne žele zemlje EU da se Srbija uklopi u njihove složne redove – one i tako imaju dovoljno problema. Već Srbija želi da stupi u taj savez: evrointegracija je životno neophodna aktualnim beogradskim vlastima sa političke tačke gledišta.

U aktuelnim uslovima najjasnije deluje samo stav kosovskih Srba, koji insistiraju na doslednom poštovanju principa izloženih u rezoluciji SB UN br. 1244. Oni zahtevaju sve to što je propisano u dokumentu – delimični povratak srpskog vojnog i policijskog kontigenta u pokrajinu, kontrolu situacije od strane UN, a ne od strane misije EU, na koju je Beograd pristao u dobrovoljno-prinudnom poretku. Paradoksalno, ali upravo zbog toga štampa država koje su prekršile rezoluciju SB UN i priznale Kosovo, naziva ove Srbe radikalima, nacionalistima i takmiči se ko će naći više kriminala na severu pokrajine.

Na kraju se pojavljuje želja da se glasa samo za jednu stranku sa vrlo dugim neobičnim nazivom „Kosovski Srbi koji su pravili barikade, dežurali na njima i na njih izvlazili u bilo koje doba dana i noći na signal za uzbunu“. Nažalost, u predizbornim spiskovima takve političke jedinice nema.

Izvor: Glas Rusije

2 komentara

  1. Ova crveno-žuta vlast mora prvo da pita Brisel dali može
    biti izborna jedinic na Kosmetu.Jer u Srbiji vladaju vazalni
    odnosi,ako treba ući tamo gde nam nije mesto ovi imaju mašine za
    rušenje barikada.Videćemo razvoj situacije do tog Decembra.

  2. Pardon samo zuta, crveno je kontrola zute vlasti koja bi nas vec unistila da nije crvene linije.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *