04. novembar – Kfor završio akciju, Srbi utvrđuju barikadu

BRNJAK – Kfor je oko 14 časova završio akciju uklanjanja barikade koja je bila postavljena na putu Zubin Potok – Ribariće, kod administrativnog prelaza Brnjak, koji je i dalje blokiran jer su Srbi u blizini postavili novu barikadu.
Prelaz Brnjak je ostao blokiran jer su Srbi u blizini mesta gde je bila barikada, koju su uklonili nemački vojnici Kfora, postavili novu koja se i ovog poslepodneva utvrđuje.
Na novoj barikadi, koja je veća od uklonjene i koja je visoka preko tri metra, bagerom se od jutros nasipa zemlja.
Na barikadi se nalazi nekoliko francuskih vojnika Kfora ali i tridesetak Srba.
Nešto posle 14 časova region Brnjaka nadletao je jedan helikopter Kfora.
Nakon što su jutros oko osam sati vojnici Kfora počeli da uklanjaju barikadu tako što su lopatama sklanjali zemlju s puta a motornim testerama uklanjali drva, odmah je krenula da “niče” nova barikada, jer su Srbi doterali bager koji je počeo na nasipa zemlju.
Došlo je do međusobnog koškanja jer su pojedini Srbi telima pokušali da “brane” barikadu visoku gotovo dva metra, a vojnici Kfora napravili su živi zid ispred barikade, a u nameri da spreče Srbe upotrebili su i “biber sprej”.
I dok je čitava akcija uklanjanja barikade trajala, istovremeno je pored stare nicala nova barikada, a epilog je da je prelaz Brnjak i dalje u blokadi.
Situaciju na ovom području jutros su vojnici Kfora pratili i sa obližnjeg uzvišenja, snimajući kamerama i Fotoaparatima.
Nemački i francuski vojnici Kfora danas su preusmeravali i kontrolisali sva vozila koja su iz pravca Zubinog Potoka dolazila na Brnjak zaobilaznim putem prema Ribariću, ali i automobile koji su dolazili iz suprotnog pravca na Kosovo.
U međuvremenu traže se rešenja za sever Kosova, a u najavi je skori nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
I dok šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović za Frankfurtske “Vesti”
izjavljuje da je rešenje za administrativne prelaze blizu, da ono mora biti političko, a da se nastavak rešavanja problema mora odvijati kroz dijalog, Prištinski list Koha ditore danas prenosi da postoji plan za sever.
Taj plan su, prenosi list, sačinile kosovske institucije i međunarodni faktori, a postupci za primenu plana biće intenzivirani nakon uklanjanja barikada na severu, što se očekuje tokom ovog meseca.
Međunarodni izvori koje navodi Koha ditore objasnili su da su se vlada u Prištini i zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova dogovorile da putem direktnih kontakata sa Srbima koji žive na severu omoguće ostvarivanje prava koja proizilaze iz Ahtisarijevog predloga, ne tumačeći to kao uspostavljanje države Kosovo.
Plan za sever prvobitno je napravljen kao operativni da bi se poboljšala bezbednost na severu, pripremili su ga bivši komandant Kfora Erhard Biler, šef Euleksa Ksavier Bo de Marnjak i premijer Kosova Hašim Tači, a nakon konsultacija sa ambasadama u Prištini i sa kancelarijom Međunarodnog civilnog predstavnika plan je dobio politički karakter.
Koha ditore još prenosi da će u okviru dijaloga Beograda i Prištine, čiji se nastavak očekuje ovog meseca, biti postignut i prećutni sporazum o primeni prava srpske zajednice, koji su sačinile srpske vlasti, a čiji je cilj dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU.

Na tragu rešenja za prelaze na severu Kosova su i potezi koje čini vlast u Srbiji, potvrdio je “Vestima” Stefanović.
“Mislim da će država pokazati da ima rešenje. Mislim da ćemo uspeti da uklonimo sve probleme koji tamo postoje”, istakao je SteFanović.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *