04. новембар – Кфор завршио акцију, Срби утврђују барикаду

БРЊАК – Кфор је око 14 часова завршио акцију уклањања барикаде која је била постављена на путу Зубин Поток – Рибариће, код административног прелаза Брњак, који је и даље блокиран јер су Срби у близини поставили нову барикаду.
Прелаз Брњак је остао блокиран јер су Срби у близини места где је била барикада, коју су уклонили немачки војници Кфора, поставили нову која се и овог послеподнева утврђује.
На новој барикади, која је већа од уклоњене и која је висока преко три метра, багером се од јутрос насипа земља.
На барикади се налази неколико француских војника Кфора али и тридесетак Срба.
Нешто после 14 часова регион Брњака надлетао је један хеликоптер Кфора.
Након што су јутрос око осам сати војници Кфора почели да уклањају барикаду тако што су лопатама склањали земљу с пута а моторним тестерама уклањали дрва, одмах је кренула да “ниче” нова барикада, јер су Срби дотерали багер који је почео на насипа земљу.
Дошло је до међусобног кошкања јер су поједини Срби телима покушали да “бране” барикаду високу готово два метра, а војници Кфора направили су живи зид испред барикаде, а у намери да спрече Србе употребили су и “бибер спреј”.
И док је читава акција уклањања барикаде трајала, истовремено је поред старе ницала нова барикада, а епилог је да је прелаз Брњак и даље у блокади.
Ситуацију на овом подручју јутрос су војници Кфора пратили и са оближњег узвишења, снимајући камерама и Фотоапаратима.
Немачки и француски војници Кфора данас су преусмеравали и контролисали сва возила која су из правца Зубиног Потока долазила на Брњак заобилазним путем према Рибарићу, али и аутомобиле који су долазили из супротног правца на Косово.
У међувремену траже се решења за север Косова, а у најави је скори наставак дијалога Београда и Приштине.
И док шеф преговарачког тима Београда Борислав Стефановић за Франкфуртске “Вести”
изјављује да је решење за административне прелазе близу, да оно мора бити политичко, а да се наставак решавања проблема мора одвијати кроз дијалог, Приштински лист Коха диторе данас преноси да постоји план за север.
Tај план су, преноси лист, сачиниле косовске институције и међународни фактори, а поступци за примену плана биће интензивирани након уклањања барикада на северу, што се очекује током овог месеца.
Међународни извори које наводи Коха диторе објаснили су да су се влада у Приштини и земље које подржавају независност Косова договориле да путем директних контаката са Србима који живе на северу омогуће остваривање права која произилазе из Ахтисаријевог предлога, не тумачећи то као успостављање државе Косово.
План за север првобитно је направљен као оперативни да би се побољшала безбедност на северу, припремили су га бивши командант Кфора Ерхард Билер, шеф Еулекса Ксавиер Бо де Марњак и премијер Косова Хашим Tачи, а након консултација са амбасадама у Приштини и са канцеларијом Међународног цивилног представника план је добио политички карактер.
Коха диторе још преноси да ће у оквиру дијалога Београда и Приштине, чији се наставак очекује овог месеца, бити постигнут и прећутни споразум о примени права српске заједнице, који су сачиниле српске власти, а чији је циљ добијање статуса кандидата за чланство у ЕУ.

На трагу решења за прелазе на северу Косова су и потези које чини власт у Србији, потврдио је “Вестима” Стефановић.
“Мислим да ће држава показати да има решење. Мислим да ћемо успети да уклонимо све проблеме који тамо постоје”, истакао је СтеФановић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *