04. novembar – Ambasadoru Srbije uručen protest Vlade Crne Gore

PODGORICA – Predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Crne Gore uručio je danas ambasadoru Srbije u Podgorici Zoranu Lutovcu protest crnogorske Vlade zbog, kako je saopšteno, mešanja Srbije u sudski postupak koji Srpska pravoslavna crkva (SPC) vodi protiv Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.
Crnogorska vlada je razmatrala inFormaciju zastupnika Crne Gore pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu po predstavci eparhije Budimljansko-nikšićke i 11 drugih organizacionih jedinica SPC protiv države Crne Gore, sa posebnim osvrtom na podnesak Vlade Srbije koji, kako tvrdi Vlada Crne Gore, predstavlja mešanje u međunarodni sudski postupak na strani podnosioca predstavke.
“Tim povodom državni sekretar za politička pitanja u Ministarstvu spoljnih poslova i evropskih integracija Nebojša Kaluđerović pozvao je ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca i uručio mu oštar protest Vlade Crne Gore”, stoji u saopštenju.
Vlada Crne Gore, kako se navodi,ocenjuje da je sam taj čin Srbije u suprotnosti sa temeljnim principima dobrosusedskih odnosa, odnosno da pojedini elementi podneska Vlade Srbije od 23. septembra Evropskom sudu za ljudska prava predstavljaju “direktno mešanje u unutrašnje stvari suverene države Crne Gore”.
“Vlada smatra neprimerenim i neprihvatljivim proizvoljno tumačenje nekih istorijskih Fakata na štetu države Crne Gore i preusmeravanje rasprave sa pravnih na politička pitanja i odbacuje političke kvaliFikacije koje vređaju slobodu savesti i veroispovesti velikog broja pravoslavnih vernika u Crnoj Gori”, ističe se u saopštenju.
Vlada Crne Gore posebno smatra neutemeljenim i neprimerenim dovođenje u vezu sa navedenom predstavkom Temeljnog sporazuma između Crne Gore i Svete Stolice, koji je potpisan sedam godina posle pokretanja postupka.
Kaluđerović je, kako je saopšteno, preneo Lutovcu i da je Vlada Crne Gore posvećena jačanju politike dobrosusedstva i regionalne saradnje i u okviru toga i razvoju i unapređenju svestranih odnosa sa Srbijom, u potpunosti zasnovanim na principima ravnopravnosti i uzajamnog uvažavanja.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *