04. новембар – Амбасадору Србије уручен протест Владе Црне Горе

ПОДГОРИЦА – Представник Министарства спољних послова Црне Горе уручио је данас амбасадору Србије у Подгорици Зорану Лутовцу протест црногорске Владе због, како је саопштено, мешања Србије у судски поступак који Српска православна црква (СПЦ) води против Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру.
Црногорска влада је разматрала инФормацију заступника Црне Горе пред Европским судом за људска права у Стразбуру по представци епархије Будимљанско-никшићке и 11 других организационих јединица СПЦ против државе Црне Горе, са посебним освртом на поднесак Владе Србије који, како тврди Влада Црне Горе, представља мешање у међународни судски поступак на страни подносиоца представке.
“Tим поводом државни секретар за политичка питања у Министарству спољних послова и европских интеграција Небојша Калуђеровић позвао је амбасадора Србије у Црној Гори Зорана Лутовца и уручио му оштар протест Владе Црне Горе”, стоји у саопштењу.
Влада Црне Горе, како се наводи,оцењује да је сам тај чин Србије у супротности са темељним принципима добросуседских односа, односно да поједини елементи поднеска Владе Србије од 23. септембра Европском суду за људска права представљају “директно мешање у унутрашње ствари суверене државе Црне Горе”.
“Влада сматра непримереним и неприхватљивим произвољно тумачење неких историјских Факата на штету државе Црне Горе и преусмеравање расправе са правних на политичка питања и одбацује политичке квалиФикације које вређају слободу савести и вероисповести великог броја православних верника у Црној Гори”, истиче се у саопштењу.
Влада Црне Горе посебно сматра неутемељеним и непримереним довођење у везу са наведеном представком Tемељног споразума између Црне Горе и Свете Столице, који је потписан седам година после покретања поступка.
Калуђеровић је, како је саопштено, пренео Лутовцу и да је Влада Црне Горе посвећена јачању политике добросуседства и регионалне сарадње и у оквиру тога и развоју и унапређењу свестраних односа са Србијом, у потпуности заснованим на принципима равноправности и узајамног уважавања.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *