Odluka Tribunala: Dva suđenja Mladiću

Branko Lukić, advokat generala Ratka Mladića, za „Pečat“ iz Haga  komentariše odluke Pretpretresnog veća Tribunala

Pretpretresno veće Tribunala u Hagu je donelo dve odluke 13.10.2011. godine.
Prva odluka se tiče Prigovora odbrane generala Mladića na formu optužnice.
U Prigovoru protiv forme optužnice odbrana je od Pretpretresnog veća tražila da se odbace sve tačke optužnice koje nisu podržane dokazima, odnosno u kojima nisu dati podaci o navodnim žrtvama.
Kao alternativni zahtev odbrana je tražila da se ukoliko Veće ne odbaci osporene delove optužnice Tužilaštvo obaveže da obelodani sve podatke za svaku navodnu žrtvu po incidentima opisanim u optužnici.

[restrictedarea]

Odbrana je tražila da joj se obelodane sledeći podaci o svakoj navodnoj žrtvi:ime, prezime, ime oca, mesto rođenja, JMBG.
Veće je odlučilo da neće odbaciti nepotkrepljene delove optužnice, ali je usvojilo alternativni zahtev odbrane i naložilo Tužilaštvu da odbrani obelodani podatke o navodnim žrtvama.
Isti dan Pretpretresno veće je donelo Odluku po zahtevu Tužilaštva da se protiv generala Mladića razdvoji postupak za Srebrenicu od ostalog dela optužnice, te da se vode dva suđenja.
Ovakvom zahtevu Tužilaštva usprotivila se odbrana svojim podneskom od 31.09.2011. godine. Ovim podneskom odbrana je pokazala: da Tužilaštvo primenjuje pogrešne pravne standarde; da zahtev Tužilaštva nije u skladu sa pravnom praksom Tribunala, odnosno da je moguće razdvajati optužene jednog od drugog, ali da nije moguće razdvajati tačke optužnice protiv istog optuženog
-da su pravna praksa sudova u bivšoj Jugoslaviji, kao i zakoni koji su važili u to vreme, u suprotnosti sa zahtevom Tužilaštva;
-da bi takvo suđenje bilo na štetu interesa generala Mladića;
-da bi takvo suđenje narušilo prezumpciju nevinosti na štetu generala Mladića.
Sud je našao da su prigovori odbrane osnovani, te da zahtev Tužilaštva nema osnova, pa je u skladu sa tim odbio isti.  Odbrana smatra da je ovakva odluka Tribunala u Hagu pravična, pošto će da omogući da se svi događaji sagledaju u kontinuitetu i u celosti.

[/restrictedarea]

5 komentara

  1. Kad pogledamo film “Srebrenica izdani grad” sve nam je jasno,mada smo to znali i ranije,ali je ipak drugacije kad ti neprijatelj potvrdi da si u pravu!Isto tako svi znamo da to sto smo u pravu ne drzi vodu u danasnjem evro-americkom “pravednom”svetu,ali ce doci dani koji nece biti njihovi i kad ce se pravda i istina ceniti kod pravih ljudi,a do tada svako neka nosi svoj krst koji nije uopste lak! Generalu Mladicu zelim iz dna duse i srca zdravlja da taj kraci,a tezi,deo puta predje i prodje onako kako On sam zeli!A tvojim neprijateljima zelim da im Gospod da sve ono sto oni tebi zele!

  2. Generali koji osvajaju tudju zemlju-Ubijaju…Greskom neduzne ljude-decu.Ruse tudje vekovne kulture…Otimaju prirodna bogastva…Ruse Bogomolje….I VI hocete njihovu DEMOKRATIJU…A nase VOJSKOVODJE na SRAMNI SUD.I to nasa VLAST.NE BRACO MOJA-PO VERI I KRVI-TO su SLUGE zapada i IZDAJNICI-NASE SRBIJE.NE njihove.Da osecaju sebe patriotami ove ZEMJE…nebi bili na vlasti…Uvek ce biti kukolja u zitu….

  3. Polako treba praviti spiskove onih koji će jednog dana morati da odgovaraju za PLANETARNE ZLOĆINE.

  4. bogdan basaric

    Haskim pravnicima se ocigledno vrlo zuri. Dva procesa,jer se boje,da ce i Mladic,kao Milosevic,nestati sa zivotne scene. Buduci udzbenici istorije u tom slucaju,imace veliku falinku.

  5. ova vlast u Beogradu je puno pomogla Hagu, Evropa nema alternativu, to je novi DANAK U KRVI samo umotan u Yapadnu demonokratiju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *