Одлука Трибунала: Два суђења Младићу

Бранко Лукић, адвокат генерала Ратка Младића, за „Печат“ из Хага  коментарише одлуке Претпретресног већа Трибунала

Претпретресно веће Трибунала у Хагу је донело две одлуке 13.10.2011. године.
Прва одлука се тиче Приговора одбране генерала Младића на форму оптужнице.
У Приговору против форме оптужнице одбрана је од Претпретресног већа тражила да се одбаце све тачке оптужнице које нису подржане доказима, односно у којима нису дати подаци о наводним жртвама.
Као алтернативни захтев одбрана је тражила да се уколико Веће не одбаци оспорене делове оптужнице Тужилаштво обавеже да обелодани све податке за сваку наводну жртву по инцидентима описаним у оптужници.

[restrictedarea]

Одбрана је тражила да јој се обелодане следећи подаци о свакој наводној жртви:име, презиме, име оца, место рођења, ЈМБГ.
Веће је одлучило да неће одбацити непоткрепљене делове оптужнице, али је усвојило алтернативни захтев одбране и наложило Тужилаштву да одбрани обелодани податке о наводним жртвама.
Исти дан Претпретресно веће је донело Одлуку по захтеву Тужилаштва да се против генерала Младића раздвоји поступак за Сребреницу од осталог дела оптужнице, те да се воде два суђења.
Оваквом захтеву Тужилаштва успротивила се одбрана својим поднеском од 31.09.2011. године. Овим поднеском одбрана је показала: да Тужилаштво примењује погрешне правне стандарде; да захтев Тужилаштва није у складу са правном праксом Трибунала, односно да је могуће раздвајати оптужене једног од другог, али да није могуће раздвајати тачке оптужнице против истог оптуженог
-да су правна пракса судова у бившој Југославији, као и закони који су важили у то време, у супротности са захтевом Тужилаштва;
-да би такво суђење било на штету интереса генерала Младића;
-да би такво суђење нарушило презумпцију невиности на штету генерала Младића.
Суд је нашао да су приговори одбране основани, те да захтев Тужилаштва нема основа, па је у складу са тим одбио исти.  Одбрана сматра да је оваква одлука Трибунала у Хагу правична, пошто ће да омогући да се сви догађаји сагледају у континуитету и у целости.

[/restrictedarea]

5 коментара

  1. Kad pogledamo film “Srebrenica izdani grad” sve nam je jasno,mada smo to znali i ranije,ali je ipak drugacije kad ti neprijatelj potvrdi da si u pravu!Isto tako svi znamo da to sto smo u pravu ne drzi vodu u danasnjem evro-americkom “pravednom”svetu,ali ce doci dani koji nece biti njihovi i kad ce se pravda i istina ceniti kod pravih ljudi,a do tada svako neka nosi svoj krst koji nije uopste lak! Generalu Mladicu zelim iz dna duse i srca zdravlja da taj kraci,a tezi,deo puta predje i prodje onako kako On sam zeli!A tvojim neprijateljima zelim da im Gospod da sve ono sto oni tebi zele!

  2. Generali koji osvajaju tudju zemlju-Ubijaju…Greskom neduzne ljude-decu.Ruse tudje vekovne kulture…Otimaju prirodna bogastva…Ruse Bogomolje….I VI hocete njihovu DEMOKRATIJU…A nase VOJSKOVODJE na SRAMNI SUD.I to nasa VLAST.NE BRACO MOJA-PO VERI I KRVI-TO su SLUGE zapada i IZDAJNICI-NASE SRBIJE.NE njihove.Da osecaju sebe patriotami ove ZEMJE…nebi bili na vlasti…Uvek ce biti kukolja u zitu….

  3. Polako treba praviti spiskove onih koji će jednog dana morati da odgovaraju za PLANETARNE ZLOĆINE.

  4. bogdan basaric

    Haskim pravnicima se ocigledno vrlo zuri. Dva procesa,jer se boje,da ce i Mladic,kao Milosevic,nestati sa zivotne scene. Buduci udzbenici istorije u tom slucaju,imace veliku falinku.

  5. ova vlast u Beogradu je puno pomogla Hagu, Evropa nema alternativu, to je novi DANAK U KRVI samo umotan u Yapadnu demonokratiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *