28. oktobar – Međunarodne misije u službi Prištine

Vlada Srbije ocenila je da je Kfor 27. septembra na prelazu Jarinje u sukobu sa Srbima dejstvovao i bojevom municijom protiv nenaoružanih gradjana na barikadama, i da su se medjunarodne misije na Kosovu stavile u službu Prištine, piše u Izveštaju o aktivnostim Vlade Srbije na stabilizovanju situacije na Kosovu i Metohiji koji je u petak dostavljen poslanicima Skupštine Srbije.
Vlada u izveštaju ocenjuje da su se Kfor i Euleks stavili u službu Prištine uprkos upozorenjima predstavnicima tih misija da, posle 16. septembra, kada je isticao dogovor sa Kforom o prelazima Jarinje i Brnjak, ne preduzimaju nikakve akcije koje bi narušile njihovu neutralnost.
Dodaje se da su medjunarodne misije upozorene da se ne stavljaju na stranu Prištine obezbedjujući im uslove za prisustvo kosovskih carinika i policajaca na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje.
U izveštaju se opisuju dogadjaji koji su prethodili incidentu 27. septembra i navodi da je Vlada učinila sve za odbranu interesa Srbije na Kosovu, i poručila da jedinstvo iskazano na najvišem nivou treba da bude pokazatelj “našem narodu na Kosovu i Metohiji da njihova država u punoj meri zastupa i brani njihove interese”.
U izveštaju koji će Skupština najverovatnije razmatrati u sredu, 2. novembra, Vlada je ukazala da “u trenutku kada se Srbija suočava sa velikim pritiscima – bez obzira na to odakle dolaze – da se institucionalno povuče sa prostora Kosova i Metohije, bilo kakvo postavljanje stranačkih interesa u prvi plan ne doprinosi rešavanju problema”.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *