28. октобар – Међународне мисије у служби Приштине

Влада Србије оценила је да је Кфор 27. септембра на прелазу Јариње у сукобу са Србима дејствовао и бојевом муницијом против ненаоружаних градјана на барикадама, и да су се медјународне мисије на Косову ставиле у службу Приштине, пише у Извештају о активностим Владе Србије на стабилизовању ситуације на Косову и Метохији који је у петак достављен посланицима Скупштине Србије.
Влада у извештају оцењује да су се Кфор и Еулекс ставили у службу Приштине упркос упозорењима представницима тих мисија да, после 16. септембра, када је истицао договор са Кфором о прелазима Јариње и Брњак, не предузимају никакве акције које би нарушиле њихову неутралност.
Додаје се да су медјународне мисије упозорене да се не стављају на страну Приштине обезбедјујући им услове за присуство косовских цариника и полицајаца на административним прелазима Брњак и Јариње.
У извештају се описују догадјаји који су претходили инциденту 27. септембра и наводи да је Влада учинила све за одбрану интереса Србије на Косову, и поручила да јединство исказано на највишем нивоу треба да буде показатељ “нашем народу на Косову и Метохији да њихова држава у пуној мери заступа и брани њихове интересе”.
У извештају који ће Скупштина највероватније разматрати у среду, 2. новембра, Влада је указала да “у тренутку када се Србија суочава са великим притисцима – без обзира на то одакле долазе – да се институционално повуче са простора Косова и Метохије, било какво постављање страначких интереса у први план не доприноси решавању проблема”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *