Klozetske zabune

Piše Milorad Vučelić

Jedna velika SLUČAJNA zabluda klozetarske albansko-kosovske delegacije izazvala je priličnu pometnju i dovela do „malog diplomatskog rata“ i nove „diplomatske pobede Srbije“.
Neka delegacija Albanaca iz „nezavisne države Kosovo“ krenula je u Pariz s namerom da prisustvuje velikoj Međunarodnoj konferenciji zaštitara i kadrova zaduženih za velike javne nužnike ili klozete. Ta i takva delegacija krenula je na put sa odlično pripremljenim promotivnim materijalom javnog klozetskog prostora u koji je „država“ Kosovo i njeno većinsko stanovništvo pretvorila srpsku crkvu Samodrežu u Prizrenu. Poduhvat i pravi civilizacijski albanski podvig je bio tim veći što nije reč o „običnoj“ srpskoj crkvi, već onoj u kojoj se pričestila srpska vojska uoči Kosovskog boja.
Šiptarska delegacija je s punim pravom očekivala najveće moguće priznanje za ovaj jedinstveni, sa njihovog stanovišta kulturni i civilizacijski događaj. Predviđeno je čak da se na sledećem Venecijanskom bijenalu ovo umetničko delo prikaže kao reprezentativni projekat „države“ Kosovo i kao ključno svedočanstvo o postojanju kosovske kulturne baštine i „srednjovekovnih spomenika Kosova“. Osobenost ovog projekta je i u tome što je to etnički čist i nacionalno ekskluzivan klozet. Posebno je važno što ovaj projekat ne pripada samo nekom pojedinačnom umetniku, već je reč o kolektivnom autoru, tako reći projekat je iz „glave cijela naroda“ i duboko ukorenjen u njegovu tradiciju. Reč je o gotovo idealnom spoju tradicionalnog i globalistički modernog. Ovaj poduhvat je na neki način i dokaz kako na Kosovu uspešno funkcioniše civilno društvo.
Međutim, pomenuta delegacija je u Parizu greškom promašila pravu adresu i hrupila, umesto na Konferenciju klozetara, na 35. godišnje zasedanje Komiteta za svetsku baštinu Uneska. Već posle pola sata ova delegacija je shvatila da je na pogrešnom mestu. I kada su već hteli da se neopaženo izvuku, videli su da njihov projekat brige za srpsko kulturno blago izaziva veliku pažnju kod čitavog niza predstavnika raznih država. Dobar deo tih Uneskovaca pomislio je da je projekat pokušaja pretvaranja crkve Samodreže u ekskluzivni albanski klozet prava preporuka da se na isti ili sličan način mogu da zaštite i Pećka patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica i Ljeviška.
Malo bolje obavešteni znali su  i da su pomenuti srpski srednjovekovni spomenici na meniju pregovaračkog stola Prištine i Beograda, pa su nazvali  Roberta Kupera (o kakvoj je zverci reč možete pročitati u tekstu Ljubomira Kljakića „Robert Frensis Kuper: imperijalni strateg i administrator“) da vide kako je on to rešio. Na našu sreću Kuper je rekao da za sada još nije spreman da saopšti šta je odlučio, pa bi najbolje bilo kada bi se konačno rešavanje tog pitanja ostavilo za dogodine u Sankt Petersburgu kada će „dobrosusedski odnosi između država Srbije i Kosova“ već biti uređeni, te će sve na teritoriji Kosova biti u posedu „države“ Kosovo, pa tako i pomenuti manastiri. A i lokacija Sankt Petersburga za Kupera ima simboličko značenje u toku daljeg ponižavanja Srba. Dodao je, uz to, da ga ne uznemiravaju jer žuri da na vreme stigne na Konferenciju klozetara, čuo je, naime, za jedan „fantastičan umetnički projekat kosovskih Albanaca“.
Bilo je tu povuci-potegni, ali borbena srpska delegacija postiže veliki trijumf i ubedi skup da su Dečani i Gračanica, Pećka patrijaršija i Ljeviška – srpski. Kakav podvig! Naši diplomatski podvižnici se već pripremaju za buduće bitke i neće se smiriti sve dok se ne izbore za potpuno izjednačavanje Srba i Kurda. To je Kuperov san koji u javu pretvaraju srpske jadne i bedne režimlije, a i najveći broj političara. I takvu Srbiju i Srbe će konačno „s ponosom predstavljati“.
Kažu da je pomenuta kosovsko-šiptarska delegacija kada je konačno stigla na pravo odredište, na Konferenciju klozetara, doživela prave ovacije prisutnih i da je Dišanov pisoar kao neka vrsta uporišnog graničnika moderne umetnosti potpuno bačen u zasenak. Oduševljenje na Zapadu tek počinje i još ne dopire do nas u punom sjaju.
Ne manja zabuna dogodila se nekoliko dana kasnije u Briselu. Hašim Tači je doputovao u taj grad na Međunarodnu konferenciju trgovaca ljudskim organima. Tači ne samo da je predsednik sekcije za trgovinu srpskim organima, nego je i počasni predsednik Upravnog odbora ove multilateralne organizacije. I umesto da ode na mesto na kojem se ova Konferencija održava, on je zabasao nigde drugde nego u samo sedište Evropske unije, i to pravo kod šefice Ketrin Ešton, kojoj Tadić intimno tepa – Keti. I tako dok su se nesporazumi i zabluda oko pogrešne adrese otklanjali i Tači spremao da blagovremeno stigne na pomenutu Konferenciju, stara dobra Keti ozareno izrazi veliku radost i ushićenje što je srela Tačija. I reče mu da kada god je u prilici, svrati kod nje, i najavljen i nenajavljen. Vrele preporuke overene od Medlin Olbrajt očigledno još uvek važe. Da li je Keti iskoristila priliku da preko Tačija pozdravi i Konferenciju trgovaca ljudskim organima, a posebno srpske sekcije, ne treba sumnjati.
I pregovori između Srbije i tzv. „države Kosovo“ odvijaju se u znaku zabune. Oni se prikazuju kao pregovori Beograda i Prištine, pa svi uporno očekuju da se na pregovorima konačno pojave gradonačelnici ovih gradova, Dragan Đilas i Isa Mustafa. Mogli bi se i zbratimiti jer imaju toliko toga zajedničkog. Simbolički, Đido i Mustafa bili bi možda novi Boro i Ramiz, i kao takvi bi se mogli brendirati i rebrendirati.
Navodno je čak i sam Robert Kuper pomalo nervozan kada umesto Đida i Mustafe mora da gleda Borka Stefanoviqa i Editu Tahiri. Srećom, on sa tolikim neskrivenim i otvoreno deklarisanim (u svojim teorijsko-političkim radovima) prezirom gleda na „necivilizovane“ Srbe da mu je potpuno svejedno kome izdaje zapovesti. Gleda s direktnim gađenjem i engleskim cinizmom kako pod lažnim imenom pregovora Beograda i Prištine srpski režim puzeći priznaje šiptarsku „državu“ Kosovo.
Kuperov prezir je toliki da čak ne oseća nikakvu potrebu da njegove naloge neko sa srpske strane potpisuje. On nešto usmeno naloži i pošalje srpske režimlije na izvršenje. Ostaje samo mali trag u vidu nekog briselskog birokratskog opisnog saopštenja. Sa tim usmenim nalogom on zadovoljno u potpunosti poništava ustavni i pravni poredak Srbije, i njen teritorijalni integritet, i to na način koji je nezapamćen u iskustvu čak i banana država.
„Dogovora o Kosovu nema na papiru“, hvali se naša pregovaračka zamlata. Nema papira, nema ratifikacija, nema skupštinske potvrde. Ustav i zakoni Srbije su poništeni rečju jednog paklenog „stratega“. I naši gmazovi se tim ponose!
Kakva beda! Nažalost, svaki miligram Kuperovog, Hejgovog i Eštonkinog prezira predstavnici srpskog režima više su nego zaslužili. Zato će mnogo brže nego što i pomišljaju morati da odgovaraju za „ugrožavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije“. Onako kako to nalaže poštovanje pravne države. To što nema papira kojim se to može dokazati, može samo malo komplikovati izvođenje dokaznog postupka. To može izazvati određenu lako otklonjivu procesno pravnu zabunu – i ništa više.
Primera i poređenja radi, vešto održavanom zabunom Holanđani su do sada izbegavali da ponesu krivicu za masakr u Srebrenici. Holandski sud je tome stao na put i doneo odluku o holandskoj krivici. Neko će možda reći da je tu reč o malom broju žrtava, ali tu ne pomažu kvantifikacije. Žrtva je žrtva.
Na osnovu zabune podsticalo se uverenje da je cilj NATO agresije na našu otadžbinu bio sprečavanje albanske humanitarne katastrofe na Kosovu, a onda nam je bivši pomoćnik državnog sekretara SAD Kristofer Hil otvoreno rekao da je pravi cilj agresije bio „da NATO uđe na Kosovo“. Tako je razjašnjena dugo negovana zabuna.
Žrtve zabune bili su i gledaoci „Dnevnika“ Javnog servisa posle okončanja teniskog Vimbldona. Na osnovu u ovoj emisiji emitovanog izveštaja osnovano se mogao steći utisak da je toga dana igrano finale muških parova i da je na Vimbldonu pobedio par Tadić-Đoković. Tek sutrašnji veliki narodni doček Novaka Đokovića u Beogradu otklonio je sve zabune. U Vimbldonu je pobedio teniser broj 1 na svetu – Novak Đoković.

13 коментара

  1. Љубомор

    Сваки коментар у овом безнађу и беди коју Тадић натури Србима и Србији је излишан. Па он сеирли на српској несрећи, а овај народ то немо гледа и трпи.
    Како дручије схватити и објаснити његове јучерашње речи у Сарајеву, где је у две реченице навео чиме се поноси. У другој реченици каже:
    “Исто се поносим у односима према онима који у Хрватској или међу Бошњацима узвикују “Убиј, убиј Србина””. (Реч “поносим” и режимско листу “Политика” је изостављена, али је на свим ТВ јасно понављана више пута).
    Зар овим “просрпски” и “ја као педседник” није дао пуну подршку усташама и муџахединима?
    Какву ће подршку дати УЧК терористима остаје да се види, али се може очеквати да ће бити још моћнија.

  2. Efendija Tadići dobio nalog brzom poštom od svog makroa (čitaj američkog ambasadora) da posjeti Blisko-Istočno Sarajevo. I naravno po tom nalogu Tadići je potrčo u šeher Sarajevo i drsko mazohistički zahtijevao da sav protokol posjete bude pun samoponižavanja i po mogućnosti izvinjavanja.
    A mali sarajevski fesići su ispoštovali protokol posjete efendije Tadića i zašećerili je ispijanjem “kahve” na Baš “Ć”aršiji sa orijentalno plagijatorskom zvijezdom u pokušaju, Dinom Merlinom. Upravo onim Dinom, rastrzanim i iskompleksiranim “dedom” koji je za Srbe u Srbiji ne tako davno rekao da ih treba posjetiti, jer bolesnike treba obilaziti. A Srbi sa istočne strane Drine su kako je rekao dedo Merlin, mentalni bolesnici. I upravo sa ovim idiotom je efendija Tadići “kahvenisao” u kako on reče svom rodnom gradu.
    Svaki normalan Srbin je postavio jedno najlogičnije pitanje: “ZAŠTO TADIĆU NE POSJETI KAZANE, TARČINSKI SILOS I BIVŠU KASARNU VIKTOR BUBANJ”?
    Vrhunac cinizma i licemjerstva na kraju ove posjete, bila je izjava u kojoj je efendija Tadići zloupotrebio Novaka Đokovića, kada je rekao da Đoković ne predstavlja samo Srbiju i srpski narod već cijeli region.
    Efendijo Tadiću ti predstavljaj region ako to misliš da možeš, tebe nek’ predstavlja Janica ili Ivica Kostelić ako to hoćeš, a Novaka nam ostavi i dalje ruke svoje pogane od njega, i ne glumi Novakovog drvenog advokata, jer Đoković predstavlja Srbiju i isključivo srpski narod.

  3. Љубомор

    А јесте ли приметили народе и онај бисер са почетка посете где “Ја као председник” рече: “Провео сам у Сарајеву свој први секунд живота”. Каква поетика!
    Збиља, има ли ико да је сакупљао његове бисере од почетка његове владавине? Мика Шпиљак се поносио вицевима о њему. Цар Борис ће имати прилику да се дичи својим “бисерима”.

  4. pozajmljen komentar,
    ……………………………

    Da nema ovih komentara koje ostavljaju Hrvati, Albanci, Crnogorci ili Bosnjaci, ja ne bih nikada saznao da u okruzenju Srbije zive takvi fantasticni narodi. Priznajem da nisam bio svestan i da sam bio u zabludi. Ne znas koji je narod stariji, lepsi, kulturniji, privrzeniji pravdi i demokratiji, ne znas ko je veci fan multietnicnosti iako su im drzave sve etnicki temeljno ociscene, a tek sto su uvek u istoriji bili na strani pravde i morala i borili se za te ideale, i to od dinosaurusa koje su sredili tako da su samo skeleti ostali, pa preko grka, turaka… nacista do milosevica i srba a neki su vec i u libiji… A tek lidere sto imaju, pogledajte samo sve te tacije, haradinaje, kosorove, djukanovice, vukovice… ne znas koji je lepsi a ko pametniji, uvazeniji, priznatiji i cenjeniji. A nekima od njih ni bankovni racun nije za potcenjivanje. Ja, kao gradjanin ove zaostale Srbije moram da se zahvalim svevisnjem sto nas je smestio upravo izmedju svih ovih velikih naroda ove planete i nadam se da ako budemo imali mogucnost da ih gledamo jos koju stotinu godina, da cemo i mi jednoga dana biti makar 20% od onoga sta su danas Hrvati, Crnogorci ili Albanci.
    (hvala ti bozhe, danke, 22. april 2011 18:33)

  5. Жалосно је колико смо као држава пали.Преговара некиБорко из министарства за спољна дела, уместо да је представник министарства Унутрашњих послова (из Дачићевог министарства) и министарства за КиМ (Богдановић, срамни) … Сведоци смо да шиптари, отимају, кривотворе документа грађана Републике Србије, што је понижавајуће, много понижвајуће за једну земљу!

    ————————-
    За главног уредника:
    Пошто се кривотвори већ преко 15 година истина, замолио бих вас да учитате са сајта Трибунала у Хагу, “Сенсе-агенци.цом” записнике са “Седница врховног савета одбране СРЈ”, који су врло занимљиви из више углова гледајући. Те Строго поверљивеа документа је предао издајник Перишић, мислећи да ће да Милошевићу загорча живот, али Хаг те документе користи против њега збо “снабдевањеа” РСК.
    У тим документима (записници око 15 седница, Строго пов.) Видећете како се Милошевић борио лавовски и за Крајине и за разум и са “Црногоци”, “опером “,….
    -Председник СРЈ Добрица Ћосић на почетку рата вели да се Херцеговина није дигла, касније се тврд да је само у Београду око 20.000 војно способних грађанаиз Крајина …
    – Ћосић је хтео да Милошевић оде са власти председника Србије, али му Милошевић опрашта. Касније Ћосић сазива тајно генерале и прича о црногорском “словеначком синдрому” и то се прочује и црногорци захтеају његову смену, а Милошевић то извршава и објашњава на седници грешку Ћосића (значи није га Слоба сменио, већ црногорци)
    -Касније Оба Булатовића, Радуловић неће да склоне црногорски сумњиви кадар из Југоимпорта, (јер дилују оружје), чак нападају сви црногорци Милошевића који каже да не може да се приватизује Југоимпорт. Касније црногорци неће да дају сагласност на поствљење ген. Божидара Стевановића (борио се против “опере”), Милошевић моли, али Булатовић тада прети ако се изабере Стевановић, да он неће више долазити на седнице Врховног савета !??????

    -Пре тога на некој сединица говори се о помоћи Србима у Крајинама, где сви констатују да тамошњи високи официри уцењују, па се гротескно смеју наконастатацију да су сви генерали и високи официри који су родом из Крајина, тражили плате из београда и станове у Београду! ?
    – Па Милошевић говори да су у Републици Српској Крајини имали опрему и сл да се боре бар неколико месеци али је неко тамо ….!?
    -Југословенски генерали су били тврдоглави и хтели да опстане Југославија и правили су нам проблеме, (Опера), нису адекватно реаговали чак из те Опере су хтели и Милошевића да хапсе!? Јуријевић, Васиљевић!???
    (Негде повезано прочитах у другим документима да се често виђао и Јовић председник председништва са Ненезићем, кога је поставила ложа из немачке на чело наше масонске ложе итд ..)
    _______________________
    Како је скоро говорио часни генерал Милош Ђошен (ПВО, био од Крајина преко КиМ итд)), да су високи официри у РСК имали јасне војничке задатке да се брани РСК, и да по војничким правилима и ако се прекине веза са централом или буде изненадан напад, високи официрски кадар у штабу команде (који је био у РСК) је дужан да поступи по војничким правилима и да брани РСК. А постојао је и договор РСК и Р Српске о заједничкој одбрани али нико није реаговао из Р. Српске (могао је бањалучки корпус или)
    Значи није тачно да је Милошевић ту забрљао, Милошевић их је изгрдио, опсовао, а по мени требао је неко и да одговара!
    —————-
    Има неких података и пикантерија на хашком сајту: http://www.sense-agency.com/naslovna/naslovna.1.html (Zapisnici Vrhovnog saveta odbrane SRJ)- naravno oni sad ove dokumente pokušavaju da povežu i olakšaju položaj Gotovini, ali to je druga priča!

  6. Svaka cast za tekst gospodine Vucelicu ,svaka cast !

  7. @Љубомор Da,tako je g.Ljbomire, rezimska “Politika” je izbacila rec “ponosim” i to nije ni prvi ni poslednji put da “frizira stvari”…Tamo je T.Petrovic kao urednica napisala tekst “Dokazite mi cenzuru”,a njeni “agenti Agitpropa” su je (uspesno) odlozili u cosak. Tamo su dovedeni kao kadar:”Tuta Muta (d.T),cuka ispod Cakora (S.S) i dva neindefikovana inteklektualna lesa koji povremeno deluju iza ledja nase novomucenice Tanje….Mnogo toga cime se Boris ponosi,ja se stidim.No koliko je nas u odnosu na klimoglave? Hoce li Srbija smoci snage da skine ovu “ruznu zakrpu Zapada sa naseg stajaceg odela”?
    Kazu da “onaj sto ga stolica ne drzi” sepa na jednu nogu (zadnju ili prednju,nisam upamtio),medjutim,detaljnom analizom pokazalo se da on krivlje u glavu a da se refleksija prenosi na nogu…
    Sledeci vodju,dospeli smo nigde.Bolje reci svuda (gde nismo ni smeli doci).
    Na nasem zvezdanom nebu nema vise nijednog zvezdana….Beograd su naruzili nekim nazivima ulica,cudnim trgovima od kojih se trzam….Kada ce u Pozarevac ovaj Bosanac iz Sarajeva? Niposto da ode bez ministra “lovackog drustva”…

  8. ПРИШТИНА – Бивши припадник Обавештајне службе Косова Назим Блаца признао је да је био члан тајне групе егзекутора те службе, која је блиско сарађивала са странком Хашима Тачија и која је, како тврди, убила око 450 људи за које се веровало да су сарађивали са Београдом или су виђени као политички непријатељи.
    „Само у првих шест месеци после рата око 450 људи је убијено и то мора да се истражи”, изјавио је Блаца (39) у интервјуу за АФП.
    Блаца који формално није оптужен ни за шта, није рекао колико убистава је починила његова група, али је признао убиство бившег високог званичника у обавештајаној служби и 17 других прекршаја попут премлаћивања људи и уцењивања.
    „Ја сам аутор једног од тих убистава”, додао је Блаца који сада сарађује са тужиоцима Мисије ЕУ на Косову, који истражују његове тврдње.
    Интервју АФП-у дао је у својој кући, 20 километра јужно од Приштине, где живи под 24-часовном заштитом мисије ЕУ на Косову.
    „У складу са његовим наводима који се односе на организовани криминал, са Блацом је разговарано више пута. Истрага је у финалној фази”, изјавио је за АФП портпарол Еулекса.
    Блаца каже да је био члан тајне групе егзекутора Косовске обавештајне службе СХИК, која је блиско сарађивала са Демократском партијом Косова (ДПК) косовског премијера Хашима Тачија.
    Он тренутно даје исказ против још једног наводног члана те групе Фахредина Гашија, а аналитичар косовског дневника „Коха Диторе” Вехби Кајтази верује да би Блацијево сведочење могло на крају да доведе до највиших званичника Тачијеве владе.

    „Он је прекршио закон ћутања о људима из ОВК који су били умешани у злочине”, истакао је Кајтази.

    Тачи, који се налази под великим притиском, након што је објављен извештај Савета Европе о трговини људским органима на Косову, никада није посебно реаговао на оптужбе које је изнео Блаца, рекавши само да оне треба да буду испитане.
    Међутим, човек кога је назвао шефом групе за егзекуције Азем Сиља, иначе бивши шеф ОВК, а сада заменик Тачијеве ДПК, одбацио је оптужбе наводећи да је Блаца „психопата и српски шпијун”.
    Бивши заменик премијера Адем Саљихај из Демократске лиге Косова рекао је АФП да сматра да је Блаца „веома убедљив”.
    „То се уклапа у оно што ја знам о организованом криминалу после рата”, рекао је Саљихај.
    Блаца, који готово да више не излази из своје куће, је рекао да још није открио све што зна и да још има пуно тога да каже. „Спреман сам да сведочим до краја”, рекао је он.

  9. Uskoro, nece biti zabune,veliki brat ulazi i u wc, sve je pod kontrolom..
    ……………………………………………………………………………………………………………….
    Čovjek koji je napravio revoluciju u osobnim računalima sada usmjerava svoje napore i novac, kako bi unaprijedio – WC!
    Osnivač Microsofta Bill Gates najavio je da će uložiti 42 milijuna dolara kako bi ponovno izumio i unaprijedio zahod.
    Higijena vode i sigurno odlaganje otpada su dva najveća uzroka smrtnosti novorođenčadi u zemljama u razvoju. Gates i njegova zaklada nadaju se da će kreirati jeftine zahode kako bi znatno poboljšali životne uvjete milijuna ljudi. To može isprva izgledati kao blesav projekt, međutim jedan je od onih koji bi mogao spasiti živote širom svijeta, piše Mashable.
    “Nijedna inovacija u posljednjih 200 godina nije učinila više za spašavanje života i poboljšnje zdravlja nego što je to učinila sanitarna revolucija potaknuta izumom WC-a,” rekala je Sylvia Mathews Burwell, predsjednica Global Development Programa pri Bill i Melinda zakladi.
    “Ali to nije dovoljno. To je zahvatilo samo jednu trećinu svijeta. Ono što nam treba su novi pristupi. Nove ideje.”
    Inicijativu je pokrenula Burwell u utorak u Kigaliju, Ruanda.
    U sklopu plana zaklade je i projekt Reinventing the Toilet Challenge. Radi se o financiranju istraživanja u osam sveučilišta diljem svijeta kako bi se izradio WC koji će se pretvarati otpad u energiju, čistu vodu ili hranjive tvari.
    Rješenje mora biti samostalan uređaj bez cijevi za vodu, kanalizaciju i bez napajanja vanjskim izvorom električne energije. Zaklada je u partnerskom odnosu s agencijom USAID i cilj im je zajednički; do 2015. god. popraviti opće higijensko stanje vode kao dio UN-ovih Milenijskih ciljeva razvoja.
    Danas 40% svjetske populacije nema pristup vodi za ispiranje WC-a. Jedna milijarda ljudi vrši nuždu na otvorenom, a svake godine 1,5 milijuna djece umire od diareje (proljeva).

    Novi WC-i trebali bi biti laki i jednostavni za instalaciju te njihovo održavanje ne bi smjelo koštati više od 0,05 dolara dnevno.

  10. Vucela je napravio samo jednu gresku, Samodreza je kod Vucitrna a ne kod Prizrena.

  11. Какав клозет? О чему је реч?Јењ ли реч о метафори или стварном ВЦеу.Потребна су јасна разграничења.Или ја нешгто не разумем.Или нисам информисан.Овако ми све делује као витуелност.

  12. rec je o *uvoznom DNK*

    Genetičari iz Švajcarske su analizirali dezoksiribonukleinsku kiselinu (DNK) egipatskih faraona Amenhotepa Trećeg, Ehnatona i Tutankamona i zaključili da imaju istog pretka kao i veliki deo evropskog stanovništva.
    Tutankamon je postao faraon sa devet godina
    Tutankamon, koji ne prestaje da intrigira javnost, otkako je njegov grob otkriven, kao i njegov otac Ehnaton i deda Amenhotep, pripada haplogrupi Y hromozoma nazvanoj R1b1a2 ili R-M269, odnosno grupi sličnih haplotipova (kombinacije sekvenci DNK koje se zajedno prenose). R1b1a2 se prenosi sa oca na sina.
    Toj haplogrupi pripada više od polovine zapadnoevropskih muškaraca, ali i veliki broj stanovništva ostatka Evrope i Azije.
    Rezultati su pokazali da ovi faraoni iz 18. dinastije, kao i Evropljani, imaju pretke koji su pre oko 9.500 godina živeli u oblasti Kavkaza.

    Haplogrupi R1b1a2 pripada i oko deset procenata stanovnika Srbije i oko šest procenata Srba iz BiH.

    Među današnjim Egipćanima procenat stanovništva koje pripadaju haplogrupi R1b1a2 je manji od jedan, navode iz švajcarskog centra “iGENEA-e”.
    “Veoma je zanimljivo otkriti da je Tutankamon pripadao ovoj evroazijskoj genetskoj grupi – postoji mnogo grupa u Egiptu kojima je mogao da pripada”, izjavio je direktor centra “iGENEA”.Roman Šulc.
    “iGENEA” sada planira da otkrije koji je čovek najbliži živi srodnik Tutankamona.
    Centar će sprovesti testiranje svih koji žele da saznaju da li dele DNK sa faraonom, ali to će zainteresovani morati da plate između 139 i 399 evra.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *