SLOBODAN ANTONIĆ Srbija je degradirana

Piše Slobodan  Antonić

Promena rezolucije jeste faktička kapitulacija i neslavan kraj cele diplomatske borbe koja je vođena od 2008. do 2010. Pošto je Tadić glavni arhitekta promene rezolucije, očigledno je da se uloge Tadića i Jeremića sada razdvajaju

Ostao sam dužan čitaocima „Pečata“ komentar promenjene rezolucije u UN. Moguće povlačenje te rezolucije ponudio sam kao „lakmus papir“, zastupnicima teorije da je Tadićev i Jeremićev diplomatski otpor (2008-2010) secesiji Kosova samo najobičnija kvislinška gluma. Zanimljivo je da su zastupnici te teorije svi odreda ovaj pokazatelj odbili kao irelevantan. Stoga je sada neobično da se, naknadno, pozivaju na taj test i zahtevaju da se o njegovom rezultatu izjasnim.

SLOM DIPLOMATSKOG VOJEVANJA
Ja sa tim nemam problem. Promena rezolucije jeste faktička kapitulacija i neslavan kraj cele diplomatske borbe, koja je vođena od 2008. do 2010. Pošto je Tadić glavni arhitekta promene rezolucije, očigledno je da se uloge Tadića i Jeremića sada razdvajaju. Jeremić je, izgleda, bio iskreno zalegao da u diplomatskoj igri pokuša da zaustavi SAD i njegove EU saveznike u legitimaciji kosovske secesije. Tadić ga je dve godine puštao da se bori i nadigrava sa „Imperijom“. Ali kada je Vašingtonu i Briselu dosadilo da ih mala Srbija izaziva, pa i nadmudruje po međunarodnim forumima, saopštili su Tadiću da više nema igranja i da od sad Srbija ima da sluša. I Tadić je poslušao. Tako je rezolucija sastavljena po meri Vašingtona, a ne Beograda.
Ovaj faktički slom Jeremićevog diplomatskog vojevanja od 2008 do 2010 godine, ima važne posledice za karakter Tadićeve vlasti. Tadić je, kao i svaki od njegovih prethodnika – Milošević, Đinđić i Koštunica, nastojao da napravi ravnotežu između popuštanja „Imperiji“ i borbe za nacionalni interes. Sada se pokazalo da je, baš u ovoj važnoj stvari, tačka tog popuštanja značajno pomerena na račun državnog suvereniteta Srbije. Srbija je, načinom na koji je promenjena rezolucija – otvorenim diktatom iz Brisela (i Vašingtona, naravno), degradirana na zemlju bez prava na samostalnu diplomatiju. I druge zemlje EU spremne su da neke diplomatske funkcije prenesu na Brisel. Ali ne i pitanja koja se tiču njihove teritorijalne celovitosti. Srbija je, na ovaj način, simbolički degradirana u vazalnu zemlju. To je težak udarac za Tadića i njegov imidž političara koji ne odustaje od Evrope, ali i od odbrane nacionalnog interesa.
Na izvestan način, Tadićeva vlast je u ovim dešavanjima doživela simboličko lomljenje kičme. Postoji takav događaj, nakon kog režim još jedno vreme istrajava, ali koji označava početak njegovog kraja. Za Miloševića je to bila krađa lokalnih izbora 1996, za Đinđića izbacivanje svih poslanika DSS-a iz skupštine 2002, a za Koštunicu izneveravanje Nikolića kao predsednika skupštine 2007. To su događaji koji prvenstveno zavise od nosioca vlasti i koji su značajni po tome što se u njima ozbiljno topi  moralni legtimitet režima. To se upravo sada desilo sa Tadićem. On je, sa jedne strane, prihvatajući da kapitulira pred Briselom i Vašingtonom, uspeo da izbegne da bude odmah srušen sa vlasti i da bude zamenjen nekim iz onog mnoštva „kooperativnijih“ političkih kandidata. Time je svakako produžio svoju vlast. Ali, sa druge strane, ovom kapitulacijom on je nekako ostao i bez najvećeg dela moralnog legitimiteta, kojim je još raspolagao.

JADAN POTEZ ZA DRŽAVNIKA
Kao što, svojevremeno, niko razuman i pošten, među društvenom elitom, nije punim srcem mogao da podrži Miloševićevu odluku da „poništi“ izgubljene izbore, ili Đinđićevu odluku da izbaci poslanike najjače opozicione stranke, tako ni sada nema mnogo onih u gornjoj polovini društva, koji mogu istinski da podrže Tadićevu kapitulaciju. Čak i oni koji mu po novinama aplaudiraju, dobro znaju da nemaju čemu. Mi nismo dobili ništa, osim privremenog uklanjanja pretnje „Imperije“, da će nam internacionalizovati pitanje Vojvodine, ukinuti Republiku Srpsku, dozvoliti „Oluju“ na severu Kosova, ili zapaliti Sandžak. Jer, samo se tim pretnjama može objasniti stepen odustajanja Beograda od svega važnog što je stajalo u rezoluciji. Tadić, nažalost, zaslužuje čestitke za ovaj državnički potez koliko i general koji, zbog pretnje agresora da će pobiti civile, preda vojsku. To je ipak, kako god da se okrene, ponižavajuć i stidan potez za jednog državnika.
Ali, osim što je jasnije ocrtao prirodu vlasti, ovaj događaj je lepo istakao i prirodu opozicije. Najčasniji su se pokazali radikali. Oni su glasali za prvobitni tekst rezolucije, a onda su je dosledno podržavali – rizikujući da budu optuženi da sarađuju sa vlašću – sve dok je sama vlast nije napustila. I naprednjaci su glasali za rezoluciju, ali su, na prvi zahtev iz Brisela da ona mora da se izmeni, odmah napali Jeremića i Tadića da se „nisu dogovorili sa našim EU prijateljima“. Kada je pak Tadić pristao na sve što je Brisel tražio, Nikolić ga je odmah optužio da je prihvatio „osnovu za dalje udaljavanje od Kosova“. Od političara se ne očekuje bogzna kakva doslednost. Ali ova mera licemerja ipak pomalo smeta.
DSS je u skupštini glasao protiv rezolucije, tvrdeći da ona nije dovoljno patriotska. Kada je počela kampanja obaranja rezolucije, i kada su se sve snage – od B92 do naprednjaka – našle na istom zadatku ubeđivanja Tadića da je najpametnije da kapitulira, DSS je uvređeno ćutao. Oni su više mrzeli Tadićevu vlast, da bi je ma u čemu podržali, nego što su voleli Srbiju, zbog čega bi je javno ohrabrili da izdrži. Tek kada je postalo jasno da će Tadić kapitulirati, DSS je u pola glasa pohvalio stari tekst rezolucije. Još jedna neplodna politička igra, od koje koristi nije imao ni DSS, niti Srbija.
Konačno, i različiti analitičari i komentatori su se u ovim događajima lepo pokazali. Ne samo da se sva medijska elita iz evroatlantskog sektora postrojila u propagandni front za objašnjavanje Srbima, zašto nam je Brisel važniji od Gračanice. Sada su brzometno angažovani, i u analitičare proizvedeni, predstavnici čak i ovdašnjih ogranaka EU birokratije (poput „Ajzak fonda“). Taj stepen mobilizacije jasno je pokazivao koliko važnosti propagandna mašinerija „Imperije“ pridaje „bici za rezoluciju“.

PRAVO NA KISELO VINO
Ništa od toga, međutim, nije moglo da dopre do komentatora i analitičara, koje sam u prošlom broju „Pečata“ opisao kao predstavnike autoritarnog patriotizma. Oni su već na negativnu presudu MSP reagovali tako što su Jeremića optužili da je „znao“ da će se čitava stvar tako završiti i da je namerno odveo Srbiju u debakl. Kada je Đorđe Vukadinović napisao da je to preterivanje – makar i zbog toga što mlad i ambiciozan političar ne može sebi da dozvoli veliki poraz – iz iste  kuhinje je napadnut da tako govori samo zato što je „spin doktor“ koji potajno radi za vlast. Kada je Antonić ukazao na besmislenost i uvredljivost takve optužbe, i njemu je iz iste kuhinje prilepljena etiketa „budale“ i „intelektualnog izdajnika“. Ne samo da su predstavnici te „škole“ za prvobitni tekst rezolucije gorljivo pisali da je njome „naša vlast kapitulirala“ i „prihvatila nezavisnost Kosova“ („Pečat“, 30. juli 2010, str. 5). Oni su čak išli dotle da su pritisak Vašingtona i Brisela na Beograd, da odustane od rezolucije nazvali „`projekat Vuk` – to jest `prodaja` mladog ministra patriotskom biračkom telu“! („Pečat“, 3. septembar 2010, str. 12). Pošto su Antonić i Vukadinović još jednom odbili takve besmislice, iz fioke im je izvučeno da je njihov časopis, 1997, dobio donaciju Soroš fondacije, čime je, je l` tako, definitivno dokazano da su oni oduvek bili izdajnici.
Tako su se službenici Brisela i Vašingtona i naše autoritarne patriote nekako našli na istom poslu rušenja rezolucije. Tek kada je prvobitna rezolucija zamenjena kapitulantskim tekstom, ti isti patriotski mediji – koji su raniju rezoluciju proglašavali „prihvatanjem nezavisnosti Kosova“ – odjednom su shvatili da ona zapravo i nije toliko loša, pa su počeli o njoj da govore s poštovanjem („Pečat“, 10. septembar, str. 3). Ali, dotle je već učinjena dovoljna šteta. Umesto jasnog pritiska na vlast da ne popusti ucenama iz Brisela i Vašingtona, ovaj „lov na veštice“ – usred tako važne borbe za javnost – blokirao je, pa i kompromitovao, veliki deo kritičke nacionalne inteligencije.
Naši autoritarni patrioti su zbog „kilo mesa zaklali vola“. Zbog lične ostrašćenosti i kratkovidosti (ali i zbog prepuštanja vođstvu pojedinih stranačkih kabineta), oni su izazvali i raspalili „građanski rat“ u bloku kritičke nacionalne inteligencije. I to u vreme napada „Imperije“ na važnu tačku srpskog nacionalnog interesa. Time je vanredno olakšan posao Vašingtona i Brisela. Njihovi ovdašnji službenici mogu zadovoljno da trljaju ruke. Ono što oni nisu oni lično stigli da isposluju, uradila je poslovična srpska glupost, zavist i ostrašćenost.
I sam moram da priznam da sam se sa onim prvim do sada nekako i nosio. Ali, pred navalom ovog drugog, gotovo da gubim svaku volju za život. Možda i prevazilazi moje snage da ratujem na dva fronta. „Svako ima pravo na svoju glupost, na svoje kiselo vino i na svoje crnilo ispod noktiju“, rekao je Kundera. Ono najmanje što mogu da učinim jeste da ustanem od stola za kojim su takvi gosti, kakve je Kundera u navedenoj izreci opisao, izgubili svaki obzir i osećaj za meru, i počeli svima da diktiraju šta se mora jesti i kako treba misliti.

27 komentara

  1. Profesor Antonić je obećao da ukoliko se pod pritiscima EU i SAD promeni srpska Rezolucija na štetu srpskih nacionalnih interesa javno reći ono što već duže vreme tvrde tzv, “autoritarni patrioti” da su Tadić i Jeremić kvislinzi koji su dve godine unazad fingirali diplomatsku borbu za opstanak Kosova unutar Srbije,a u stvrai, skupa sa Imperijom radili na odvajanju Kosova od Srbije.
    Umesto da učini ono što je obećao, Antonić priznaje da je izmenjena RezolucijE kapitulacija Srbije, ali ne govori o Tadiću i Jeremiću, kao o izdajnicima Srbije kao što je to ovećao u prethodnom tekstu, već izmenjenu Rezoluciju o Kosovu, predstavlja kao neslavan kraj diplomatske borbe Tadića i Jeremića. Opet Tadić i Jeremić nisu kvislinzi. Tadaić je morao da popusti pod pritiskom Imperije da bi spasio Vojvodinu, Sandžak i Republiku Srpsku,a pritisak da popusti pred Imperijom dodatno je pojačan licemernim delovanjem opozicije i glupošću i ostrašćenošću političkih analitičara “autoritarnih patriota”. Ipak i Antonić, kao i Imperija, shvata, da se bez obzira na sva pravdanja Tadićž ne može odbraniti i da njega treba pustiti niz vodu, ali odmah treba otpočeti propagandni rad na jačanju patriotskog lika mladoga Jeremića, koji bi zamenio Tadića preko koga bi demokratska stranka ostala sa neokrnjenim glasiačkim telom.Naravno, Antonić više ne može da sedi sa istim stolom sa glupim, zavidnim i ostrašnjenim analitičarima, jer on želi da sedi za njihovim stolom samo ako oni, protivno svakom zdravom razumu, prihvate njegove nategnute teorije o “epskoj, diplomatskoj borbi” velikih i neshvaćenih patriota Tadića i Jeremića. Gospodina Antoniću, Vama zaista i nije mesto za tim stolom i dobra je vest da će te sa njega ustati. Na tom stolu ima mesta samo za one koji više ne nasedaju na slične igrokaze o patriotizmu i koji znaju da je za očuvanje srpskih nacionalih interesa, a jedean od njih je i očuvanje Kosova i Metohija postoji samo jedan put, a to je napuštanje pogubne spoljne politike evroatlanskih integracija i stvranje strateškog partnerstva sa Rusijom koje bi se ogledalo u pristupanju Srbije u Carinski savez Rusije Belorusije i Kazahstana i u Organizaciju ugovora o kolektivnoj bezbednosti. Zbogom gospodine Antoniću. Nemojte više ometati srpski narod da razlikuje prijatelje i patriote od neprijatelja i izdajnika.

  2. Profesore Antonicu hvala na odgovoru!
    Lakmus test se nazalost pokazao fatalnim za Tadica. Odlicno ste uporedili sa “pucanjem kicme” jednog rezima. Tadica su slomili. On je do sad ionako igrao kako Zapad svira, ali je ovaj put jasno dokazano da ne sme da mu padne ama ni na pamet, da pomisli da slucajno zaigra na drugaciju muziku.

    Tadic je politicki mrtav, Vuk Jeremic je sad u teskom polozaju, posto treba napustiti Tadica, ali pitanje je – gde da ode? Nema gde.

    Jos jednom, hvala na odgovoru citaocima. Zasluzili smo bar toliko, Vi ste uglavnom bili korektni i nastavite da pisete. Hvala sto minimizujete i ne nastavljati verbalni bespotrebni rat recima sa urednicima i novinarima, s kojima se to nazalost desilo u zadnjih par nedelja.

    Srecno Profesore!

  3. Teško mi je da priznam

    Poštovani profesore,
    Srbija, Srpstvo, srpska teritorija, Srpska Pravoslavna Crkva(Svetosavlje), Srpska Vojska, srpska istorija, srpsko rodoljublje, srpska tradicija, porodica, srpski..svega toga neće biti, ako se utamniči sve ovo što je njime određeno.

    Pa, sve ovo uništava Imperija, njeni beogradski pipci oličeni u nemešteničkoj vladi, nevladinom sektoru i papskim trabantima, koji su parazitski uključeni na srpski organizam i vampirski ga sisajući, pripremaju mu samrtnički ropac. Svetske ale i predstavnici Druge Srbije, forsirajući “srpski problem”, dovršavaju pakleni plan uništavanja Srpstva. Predznak-Srpski-mora u “zasluženu mirovinu”.

    Poštovani profesore,
    Vi vrlo dobro znate koji “srpski domaćin” vodi srpsku kuću! Sunovrat srpske politike je počeo strmoglavo da se ubrzava, upravo onda, kad je taj “srpski domaćin” kompletno rukovođenje “kućom” preuzeo u svoje ruke. I to vrlo rado, jako predano i sistematski.
    U Vašem članku, Teško mi je da priznam-pardon-Srbija je degradirana, Vi “domaćinov” pristanak na kapitulaciju predstavljate sasvim pogrešno. Vi ga stavljate na početak jedne pogrešne politike i stvarate sliku o kapitulaciji, ali, posle ogromne i natčovečanske političke borbe.
    Zašto Vam ponestaje snage, zašto gubite volju za životom? Zar je tako teško da se neke stvari nazovu pravim imenom?

    Gde su patriote?
    Sve se svodi na salonska prepucavanja preko nekoliko medija, koje uslovno možemo da nazovemo, patriotskim. Uslovno, zato što ne vidim rezultate njihovog patriotskog delovanja, izuzev, ako su ti rezultati njima samima poznati i ako oni mogu da nam ih prezentuju.
    Pored malobrojnosti patriotskih novina, svi oni pišu neku svoju istinu i dobiju osip, što i ovi drugi, njima slični, srodnu istinu piskaraju. Brigu brinu, kako da pokupe mrvicu kolača sa medijske trpeze!?
    Svi gaze neke svoje koračnice, svako želi da ima ekskluzivno pravo na tumačenje patriotske istine a međusobna intelektualna surenjivost patriotskog bloka poprima, po meni, neprimerene tonove i ocene.
    Ma hajte molim vas! Pa, veću brigu brinu kako da potkače jedni druge i pokažu ovima drugima da su jedino oni “pravi”?

    Vojni pojam “fortifikacijska kamuflaža” je dobrano upotrebljen u međusobnom razračunavanju pravih i nepravih patriota. Predvodnik jedne opcije(kokreator Nove srpske političke misli), ne trepćući očima, rasčlani nas na one ruralne(valjda revolucionarne i levičarske) i demokratske patriote(valjda one obrazovane i demokratske). Kada bi me neko pitao da mu pojasnim tu podelu, samo bih mu kratko odgovorio: “Sinko moj, prvi su ti oni sa divljom a drugi sa uredno potkresanom bradom.”
    Prljav veš smrdi na sve strane i seže čak do vremena kolektivne uniformisanosti. Gori kuća, ali eto, najbitnije je da se politička retroaktiva istraži do u detalje.
    Ili. moje predskazanje, dok nas budu čerečili mi ćemo i dalje ponosno da se busamo u prsa. Mi smo pravi!
    Poštovani profesore,
    Sve ono sa početka pobrojano, ako nam je tražiti spas, mora da se brani grčevito i svim raspoloživim patriotskim snagama.
    Tako otprilike, trebaju da se poslažu i prioriteti zajedničke borbe! Rame uz rame, podjednako voditi računa o svim ovim svetinjama, kojima je Srpstvo sveobuhvatna, krovna organizacija. Ludo je i pomisliti, da sve ovo pobrojano, nije bitno. Svaki deo!
    Svi mi ovako razjedinjeni, vodimo neke svoje bitke, režimo jedni na druge i gazimo koračnice neke, Treće Srbije(Ničije Srbije).
    Jedino onaj, koji uspe da sve ovo stavi pod jednu kapu, u ime Prve Srbije(Naše Srbije), steći će pravo da gazi neke nove koračnice(izvinjavam se na ruralnosti).
    Ako uspe da uspostavi vrednosne stepenike, u vertikali zajedničke odbrane.
    Istorijska nužda uvek njedri takve ljude!
    A nužda je pregolema!
    Zato, poštovani profesore,
    smognite i sakupite snagu, ne ustajte od stola, jer, Vi ste nama potrebni! Uvidećete vrlo brzo, da smo i mi Vama još potrebniji.

  4. Gospodine Antonicu, ne “ustajete” Vi od stola zbog “bezobzirnih” ili “neumerenih” gostiju, nego zato sto im vise ne mozete gledati u oci! S visoka ste im porucivali da Tadic nece uraditi ono za sto je svako razuman znao da hoce uraditi – jos jednom izdati Srbiju, i to nakon sto se bestidno posluzio Skupstinom Srbije: nikad nije dao toj skupstini da govori o Kosovu, ali je trazio i dobio od te hitno sazvane skupstine podrsku za rezoluciju – koju je onda zamenio rezolucijom nasih dusmana, tj. ala i azdaja tipa Ketrin Eston! Na Vasem mestu – i ja bih ustao, i nikad se vise ne bih primicao tom stolu, za kojim su – uzgred receno – s Vama sedeli ozbiljni i odgovorni ljudi. Sad su Vam oni odjednom rdje od ljudi – iako su Vas samo upozoravali da s djavolom tikve ne sadite! Da Vi i dalje amnestirate Tadica pokazuje mesto na kojem posve neargumetovano tvrdite kako bi – da Tadic nije poslusao – “imperija” krenula u obracun sa Srbijom! Kao, Tadic nas toga spasao! Ne, Antonicu – “imperija” nastavlja sa komadanjem Srbije, a ovim slamanjem srpske samostalnosti Tadic je “imperiji” dao ogroman podstrek! Kad sutra dodju da nam uzmu sta pozele – ni glasak se nece cuti iz Beograda! Iako i sami tvrdite da je ovakvim ponasanjem Tadic unistio integritet Srbije kao drzave, tj. sveo je na “vazalnu” teritoriju, Vama se odnekud cini kao je on tu Srbiju ipak spasao velikog stradanja!? Ne, Tadicevim sramnim podilazenjem nasim neprijateljima Srbija je definitvno postala plen tih neprijatelja! Lepo je da odete, mozete onda da ne sudelujete u dogadjajima koje ce pokrenuti slucaj u kojem ste Vi bili na zlokobnoj krivoj strani! Bice Vam tako lakse, nakon sto ste veliku stetu napravili i sebi (sto je Vasa privatna stvar) i Srbiji (sto je vec javna stvar).

  5. Bez objave “rata” nema kapitulacije g.Antonicu.Tuzno je biti SRBIN u Srbiji a jos tuznije biti Srbin u Crnoj Gori.
    Ps.Pod razno:Pecat treba da ima rubliku NE OBJAVLJENI komentari.Zbog stosa radi.

  6. Izvinjavam se zbog lapsuza koji sam napravio u sledećoj rečenici(15-i red) u mom komentaru od16.09.2010. Umesto reči poćetak, treba da stoji kraj.
    Vi ga stavljate na početak(KRAJ) jedne pogrešne politike i stvarate sliku o kapitulaciji, ali, posle ogromne i natčovečanske političke borbe.

  7. Antonic odlican kao uvek.

  8. U pravu ste gospodine Antoniću, ipak se sa nekim detaljima ne slažem i mislim da je ovo što se danas dešava, ova veleizdaja i akteri koji uestvuju u toj sramnoj-oobmanjivačkoj raboti, zajedno sa Stambolićevim SPS-om,celokupnom vladom(i Jeremićem, hemičar-fizičar), Batakovićem(istoričar!),i Tadićem na čelu pete kolone,.. rojem kvazi analitiččara-fukara, poltrona-mekušaca(ima ih i među opozicijom),…dakle smatram da je to najveće zlo koje je moglo da nam se desi ,ikada.
    U pravu ste i za konstataciju da su vaši kritičari omašili temu , pa su skoro više Vas kritikovali nego učesnike sramne veleizdaje(cvla vlast,Stambolićev SPS i SNS, učmalu opoziciju).
    Svima NAMA je potrebno više da služimo ovoj napaćenoj zemlji i da se borimo protiv izroda,zla, izdaje , ali i da BUDEMO SVI samokritični i što manje sujetni, ostrašćeni ( i to više prema onima koji se od nas malo razlikuju ).

  9. Analizirajući dešavanja u vezi sa promenom Rezolucije o Kosovu i njenom usvajanju aklamacijom u Generalnoj skupštini UN, Nebojša Malić je napisao jednu veoma preciznu konstataciju: „Jednostavno rečeno, EU je odabrala da sledi istu politiku prema Balkanu kakvu je vodila Austro-Ugarska pre tačno jednog veka. Kraljevski i carski dvor u Beču videli su Srbiju kao direktnu pretnju postojanju carstva… Kao rešenje, Austro-Ugarska nije predviđala slabu Srbiju, već njeno potpuno uništenje. Prošlo je sto godina i dva svetska rata – i činilo se da je taj koncept poražen – sada je jasno da nije i da je upravo taj proces na delu.
    Takva politika je dovoljno grozna samo po sebi. Ali, ona je omogućena i prihvaćena od strane kukavičke i korumpirane kvislinške vlade u Beogradu, spremne da žrtvuje celu zemlju kako bi ostala na vlasti (i u njoj zadržala dok ne opljačka i uništi sve što je u njoj akumulirano).
    U ovom trenutku, nigde u svetu nema toliko izdaje po kvadratnom metru u sekundi. U međuvremenu, vlasti, mediji i tzv. civilno društvo hrane Srbe jelovnikom sastavljenom od laži, apatije i očaja. Kao rezultat mnogi pate od kognitivnih poremećaja.“
    Da, propagandni model primenjen na uništavanje Srbije daje neuporedivo bolje rezultate od austrougarske kaznene ekspedicije iz Prvog svetskog rata. Rezolucija o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, boravak i govor patrijarha Irineja u Beču, pljačkanje i pustošenje zemlje… dok se na našim televizijama peva i igra (kako je to formulisao M. Brdar) i orgija u ritmu neprekidnih TV spektakala, sportskih i svih ostalih – na delu je potpuno uništavanje Srbije i lobotomizacija Srba koji će se iz medijske anestezije probuditi bez države, kulture i istorije. To je sasvim jasno tako preciznom misliocu kakav je Antonić. On je te procese i detektovao hirurškom umnom preciznošću, suptilnom vivisekcijom svih slojeva nekrotičnog tkiva društvenog. Skorašnji zaokret, kojim oni koji su se izdvojili suptilnošću i slojevitošću mišljenja o kompleksnom procesu uništavanja Srbije (Antonić,Vukadinović Mirjana Bobić-Mojsilović) može da znači da je na ovom prostoru ustanovljen i front tzv. treće partije, koji u propagandnom modelu funkcioniše kao front na izgled nezavisnih mislilaca, eksperata, koji nakon što su stekli legitimitet i obezbedili delovanje po principima tzv. unutrašnjeg autoriteta, u ključnom trenutku omogućavaju da se postigne cilj koji su postavili moćni činioci. Kraj partije dosta toga otkriva i slagalica je gotovo sklopljena. „Nezavisni, istini naklonjeni mislioci „(ne radi se tu tek o patriotama i drugoj Srbiji) malo su više naklonjeni potrebi da očuvaju mit o Jeremiću kao o borcu za interese Srbije, nego istini. I, tu se pokazuje jedna veoma zanimljiva stvar: njihovi tekstovi, nekada briljantni i sjajni (jer argumenti i istina sijaju sjajem nepodnošljivim za oči svikle na simulakrume) sada su tek blede senke, i Antonić može samo još da napada one koji su u njega imali poverenja, jer sa koje god strane pošao u analizu, pozivao se on na Minervine sove, Hegela ili Vukadinovića, ne može više da iscedi ni jedan jedini suvisli argument. Antonić nema dar jednog Ignacija Lojole koji je upućivao pripadnike svog reda da na tuđa vrata uđu a na svoja izađu. Njegov dar je od sokratovskog tembra a takav dar se ne može bez ozbiljnih problema prodati za sinekure, pojavljivanja na B92, slavu i druge narcističke zamke i varke.

  10. Tekst je dosta dobar, mada Antonić pokušava ostati dosledan u odbrani Jeremića. Po meni mislim da greši, mada imam razumevanje za njegovu doslednost. Ako je Vuk čovek od integriteta, patriota, onda isti taj Vuk posle onoga što mu je Tadić kao šef priredio (opalio “šamar” i “poslao u ćoše” kao lajavog đaka)sa rezolucijom, treba da podnese ostavku ili da traži razrešenje, te osnuje svoju stranku i traži svoj put u političkom životu. Neću još da sudim o Vuku, ali po meni, ako to ne učini uskoro, on je definitvno običan sluganj i ništa bolji od svog šefa Cara Borisa.

  11. Veoma sam zahvalan g.Antoniću, što nam objašnjava i analizira one činjenice, koje već SVI ZNAMO. Ali postoji ono što ga bruka.
    “Ako Tadić i Jeremić povuku rezoluciju i ako sa „našim EU prijateljima“ sastave drugu, „razumniju“, javno ću priznati da je sve ovo sa UN i MSP-om, od 2008. pa sve do danas, bila najobičnija gluma, vešto fingiranje, predstava za narod, a da su Tadić i Jeremić najobičniji kvislinzi, lažne patriote i prevaranti”
    Vešto zaobilazi suštinu da direktno “ocrni” dvojicu političara, ublažavajući svoju osudu sa blagom kritikom politike Tadića, s`tim što je tek sada “uvideo” da je ta politika pogrešna i štetna. Ako su mnogi komentatori (koje on i sada kritikuje optužujući ih za njihova “pogrešna” gledišta, jer dovode do rata) uvideli da Tadić vodi štetnu politiku po Srbiju i narod bar još od Vojvodine, Srebrenice i EU na Kosmetu, a g.Antonijević tek SADA, pitam se kome je potreban takav ANALITIČAR? Još vrhunski. Upotrebom stranih reči u svojim člancima, pokušava se staviti na VIŠI NIVO* od svojih čitalaca. Lukavo pominje da je rekao: “..moguće povlačenje te rezolucije …”, namerno je izostavlja deo: “..sastave drugu razumniju…”. Dvojac g.Vukadinović i g.Antonić, još uvek brane poziciju i stanovište g.Jeremića. G.Antonić između ostalog kaže:”očigledno je da se uloge Tadića i Jeremića sada razdvajaju”itd. Ovim opravdavanjima g.Jeremića, govori da bi i on na njegovom mestu isto postupio. To govori i o doslednosti i kakvih je vrlina ovaj profesor i analitičar. Za g.Antonića moramo reći da pametan i bistar. Iz tog razloga NEVERUJEMO da kao takav, nemože uvideti nemoralno ponašanje dotičnog političara.
    Nije prvi put da g.Jeremića “ispravlja” g.Tadić (oštri govori u EU, Hrvatskoj, BiH, kao i povlačenje svojih ambasadora, “nepoželjna osoba” za Crnogorskog ambasadora i dr.). Kao moralan i principijelan premijer (kancelar), naš ministar spoljnjih poslova je MORAO već odavno pružiti otpor predsedniku, ili, zbog nemoći besprekornog izvršavanja svoje dužnosti dati OSTAVKU. U protivnom, on je učesnik ovakve politike. G.Antonić (navodno) podleže mišljenju, da su pored ogromnog truda g.Jeremića, njegove namere “izigrane”. Mnogima su presudane slike g.Jeremića iz UN. “Kako je bio skrušen i izgubljen”. Tako je delovao i u skupštini pa je nastavio istim putem. Naravno da je svesno (saučesnički) ili nesvesno (naivno za političara), naneo ogromne štete Srbiji.
    Opet sa jedne strane g.Antonić osuđuje poteze predsednika koji je po njemu najodgovorniji za kapitulaciju, a sa druge želi (ako već nemože da ospori bar da) ublaži pogubnu politiku opravdavajući to pritiscima:”pretnje „Imperije“, da će nam internacionalizovati pitanje Vojvodine, ukinuti Republiku Srpsku, dozvoliti „Oluju“ na severu Kosova, ili zapaliti Sandžak”. Jadan je to analitičar sa svojim lakmusom, ako već do sada nije uvideo, da sam predsednik podstrekava upravo ova žarišta. Pedagoško ponašanje sa njegovim postavkama i tvrdnjama nije za ove čitaoce. Umesto da je (sa svojim “pobratimom”) blagovremeno osudio vlast, on podlo i UPORNO optužuje neistomišljenike:” Umesto jasnog pritiska na vlast da ne popusti ucenama”. Da, ljaga je na drugom, a on je čist! On ne vređa nikog, uvek samo njega vređaju bezdušnici!

    *Nedostatak srpskih reči (ili bar opisa) da se neko izražava, može se videti i kao “nepismenost maternjim jezikom”.

  12. Miodraže, bravo na komentaru, nije potrebno više, ovo je sasvim dovoljno.

  13. Analizirajući dešavanja u vezi sa promenom Rezolucije o Kosovu i njenom usvajanju aklamacijom u Generalnoj skupštini UN, Nebojša Malić je napisao jednu veoma preciznu konstataciju: „Jednostavno rečeno, EU je odabrala da sledi istu politiku prema Balkanu kakvu je vodila Austro-Ugarska pre tačno jednog veka. Kraljevski i carski dvor u Beču videli su Srbiju kao direktnu pretnju postojanju carstva… Kao rešenje, Austro-Ugarska nije predviđala slabu Srbiju, već njeno potpuno uništenje. Prošlo je sto godina i dva svetska rata – i činilo se da je taj koncept poražen – sada je jasno da nije i da je upravo taj proces na delu.
    Takva politika je dovoljno grozna samo po sebi. Ali, ona je omogućena i prihvaćena od strane kukavičke i korumpirane kvislinške vlade u Beogradu, spremne da žrtvuje celu zemlju kako bi ostala na vlasti (i u njoj zadržala dok ne opljačka i uništi sve što je u njoj akumulirano).
    U ovom trenutku, nigde u svetu nema toliko izdaje po kvadratnom metru u sekundi. U međuvremenu, vlasti, mediji i tzv. civilno društvo hrane Srbe jelovnikom sastavljenom od laži, apatije i očaja. Kao rezultat mnogi pate od kognitivnih poremećaja.“
    Da, propagandni model primenjen na uništavanje Srbije daje neuporedivo bolje rezultate od austrougarske kaznene ekspedicije iz Prvog svetskog rata. Rezolucija o Kosovu u Generalnoj skupštini UN, boravak i govor patrijarha Irineja u Beču, pljačkanje i pustošenje zemlje… dok se na našim televizijama peva i igra (kako je to formulisao M. Brdar) i orgija u ritmu neprekidnih TV spektakala, sportskih i svih ostalih – na delu je potpuno uništavanje Srbije i lobotomizacija Srba koji će se iz medijske anestezije probuditi bez države, kulture i istorije. To je sasvim jasno tako preciznom misliocu kakav je Antonić. On je te procese i detektovao hirurškom umnom preciznošću, suptilnom vivisekcijom svih slojeva nekrotičnog tkiva društvenog. Skorašnji zaokret, kojim oni koji su se izdvojili suptilnošću i slojevitošću mišljenja o kompleksnom procesu uništavanja Srbije (Antonić,Vukadinović Mirjana Bobić-Mojsilović) može da znači da je na ovom prostoru ustanovljen i front tzv. treće partije, koji u propagandnom modelu funkcioniše kao front na izgled nezavisnih mislilaca, eksperata, koji nakon što su stekli legitimitet i obezbedili delovanje po principima tzv. unutrašnjeg autoriteta, u ključnom trenutku omogućavaju da se postigne cilj koji su postavili moćni činioci. Kraj partije dosta toga otkriva i slagalica je gotovo sklopljena. „Nezavisni, istini naklonjeni mislioci „(ne radi se tu tek o patriotama i drugoj Srbiji) malo su više naklonjeni potrebi da očuvaju mit o Jeremiću kao o borcu za interese Srbije, nego istini. I, tu se pokazuje jedna veoma zanimljiva stvar: njihovi tekstovi, nekada briljantni i sjajni (jer argumenti i istina sijaju sjajem nepodnošljivim za oči svikle na simulakrume) sada su tek blede senke, i Antonić može samo još da napada one koji su u njega imali poverenja, jer sa koje god strane pošao u analizu, pozivao se on na Minervine sove, Hegela ili Vukadinovića, ne može više da iscedi ni jedan jedini suvisli argument. Antonić nema dar jednog Ignacija Lojole koji je upućivao pripadnike svog reda da na tuđa vrata uđu a na svoja izađu. Njegov dar je od sokratovskog tembra a takav dar se ne može bez ozbiljnih problema prodati za sinekure, pojavljivanja na B92, slavu i druge narcističke zamke i varke.

  14. Pozdrav iz BL

    Pa dobro Antoniću zaboga,imate li imalo časti?! Ja se sa svojom glupošću jedva nekako nosim jer ste me zajebali kao niko u ovih mojih pola vijeka,ali sa bezobrazlukom se ne mogu nikako “ponosati”.Tu sam tanak i o’ma puknem! Znači,nema ništa od vaše časne riječi da ćete eksplicitno izjaviti:”Tadić i Jeremić su obični izdajnici,kvislinzi,glumci, sluge “Imperije” i kako ono dalje ide?”Umjesto toga,za sve ovo su krivi “autoritarni patrioti” i njihovi mediji(!?),jerbo nisu dosljedno i dovoljno jako pritisli narečenu dvojicu izdajnika u perspektivi,e kako bismo pomogli tamo njima da ostanu časni i pošteni iako je to previše tražiti od nekih političara(sic! iliti: viđu vraga!).Prepričali ste nam sve u vezi sramnih špekulacija ovih naših svinjarskih trgovaca zvanih političari i njihove stranke.Pa znamo mi to i bez vas,čitamo novine,gledamo ih na TV jer su neizbježni i ništa drugo i ne slikaju osim njih!Umjesto očekivanog ispunjenja obećanja,šta vi radite? Nedelju dana smišljate kako da nas ponovo opljunete kao “glupe,zavidne i ostrašćene” a mogli ste to odmah sutradan.Pravdate one od kojih lebac jedete u stilu Santina (iz Kuma 1.):”Badabi,badabu,badabi…”,i jedino što nedvosmisleno kažete,to je da se sa “Imperijom” nije zajebavati pa su ova dvojica naših “diplomata” eto uspjeli da nam malo odlože ukidanje RS,komadanje Raške i odvajanje Vojvodine.Jedan od njih je mlado-ludo pa ga preveslaše,a drugi ne može protiv tolike “sile i nepravde”!? Pa nije mogao ni Slobo al’ ga ne uzimate u zaštitu,makar posthumno! Što?Na kraju se uvrijeđeno zaogrćete plaštom od taštine, ustajete od stola prljavih i bučnih parija i vaznosite se na svoje olimpske visine.Neki dan je ovdje jedan od ovih “autoritarnih” napisao da ste vi zaduženi za širenje defetizma. Potpuno je u pravu,vi ste taj koji unosi šugu razdora među ovo malo čestitih koje boli duša za otadžbinom,vi ste onaj što raznosi kugu straha i defetizma!Umjesto da pozovete na izbore, da nam objasnite kako stvari stoje u međunarodnoj politici,ko su nam prijatelji,čiju su to bratsku pomoć ova dvojica slugeranja “učtivo” odbili,vi nam prepričavate šta radi prestonička bagra i čime nam prijete ale i silnici a ispod glasa nam savjetujete da se primirimo,jer kakvi smo,ni tolicko vaše pažnje ne zaslužujemo! Aferim profesore,objasnili ste se,a evo i moja malenkost s vama (obzirom da sam anoniman,dobro ste i prošli).

  15. G,Antonic je dosledan sebi pa nastavlja da nijansira,Srbija je samo degradirana.Nspm istu politiku tera pa sve vise cenzurise i neobjavljuje,tako da moto”kome je do morala u politici neka ide u Nspm”vec ne lezi,pa izlazi ono- ko se hvali sam se kvari.Objavljuje clanke koji otvoreno sire malodusnost i beznadeznost.Ako su jos primali pare od Sorosa onda mirne duse mozemo da ih odredimo kao prikrivene saradnike druge Srbije i to samo u odlucujucem momentu po Srbiju.Ja nemogu da nijansiram,Imperija zla i njene okupirane teritorije po Evropi su neprijatelji srpskog naroda i svaka saradnja sa njima je veleizdaja,a niko nema pravo ni g.Tadic u ime svih Srba da potpisuje kapitulaciju.

  16. NSPM vrši totalnu cenzuru komentara.Nekad je bilo normalno da se na svaku Antonićevu kolumnu javi nekoliko stotina komentatora(u “redovno vreme”). Sada ih je 20-ak. Ja verujem da ih je svejedno i veći broj nego ranije-ali da se ne objavljuju.
    Evo prepisao sam jedan komentar iz čiste “pobune”, da čitaoci vide kakve komentare oni puštaju.Komentator uopšte ne razume na koga se profesor Antonić obrušio. U nedostatku boljih hvalospeva objabljujui ovakve:
    —————————————————————–
    3. petak, 17 septembar 2010 15:07 Ala Ne,Antonicu,Vi morate da nastavite dalje’pustite kere da laju…
    Ova kao i mnoge vase analize je odlicna-oslikava realnost domace politicke scene i antisrpskog hora:B92,Vreme,razne NVO tj.suma-sumarum oko dve-tri hiljade sponzorisanih istomisljenika.
    Dirigent Sonja Liht uvek je u diskretnoj pozadini.Komplet.
    Bas zbog te gospodje i stavova koje otvoreno, vec dve tri godine, zastupaju mnoge mladje diplomate bliske Jeremicu(sta ce nam KiM,sta da radimo s Albancima u Skupstini) desilo se da izdaju Srbiju gazeci Ustav.
    Farsa je da se Jeremic “primio” i branio interese Srbije-to je samo puko fingiranje.
    Da je Jeremicu bilo stalo do uspeha borio bi se na svim diplomatskim poljima.Juce je O.Kesic na javnoj tribini PRVI PUT JAVNO rekao kako je Djindjic predao Milosevica)kako bi poniyio Kostunicu), a Jeremic odbio saradnju s advokatskom kancelarijom koja je nudila modalitete saradnje(interparlamentarnu saradnju,ugovore na svim poljima,javnu diplomatiju,medijsku prisutnost).
    I tadic i Jeremic shvatili su da su oni država i sve su radili sami bez Skupštine.
    Koliko su Tadic i Jeremic pametni,vidimo.Drzava nam se skupila k’o Šagrinska koža.
    Narod je gladan i umoran.
    Peva ono isto sto je pevao Milosevicu…

  17. Gospodine Antoniću,
    Vi ste sami zakuvali ovu polemiku, Vašim kolumnama. Sad bi da ustanete od stola. E, neće da može. Sad (što ste Vi započeli) jedite do kraja.

  18. Svaka čast, fasciniran sam. Tadić je posle dve godine nadigravanja sa imperijom, pri čemu je pokušao gotovo sve što se moglo, a u kojem je često i nadmudrivao globalne centre moći, poklekao što baš i nije patriotski. Zaista beskompromisna kritika. Poređenje Tadića sa generalom koji zbog života civila treba da preda vojsku je besprimerno. Usput opljunuti po autoritarnim nacionalistima (Antonićev kolega Malbaški, sa NSPM-a ih naziva neonacistima)je više nego patriotski efektno, tek toliko da narod zna ko je plodotvorni rodoljub. Šta reći posle ovakvog teksta. Ima li išta nepoznatije Antoniću od srpskog nacionalnog duha. I šta će nam drugosrbijanci pored ovakvih, rasrbljenih intelektualaca. Avaj, čemu ljudi poput Antonića, iako se predstavljaju kao naši učitelji, mogu da nas nauče.

  19. Ovo je samo za čika Jovu:
    NSPM = Nova Srpska Patetična Misao
    A nova ja politička koliko je nova istorija besčašća.
    Takoće ispravna deviza NSPM je: Kome je do moralisanja u politici neka dođe na NSPM.
    Ovo sam (i još mnoštvo drugog) već prije dosta vremena komentarisao na NSMP ali “normalno” nije nikada prošlo cenzuru.

    I da, pišem ćirilicom!
    A moj komentar o Antonićevoj časti i obrazu već poslao na satju Vidovdana (Anđelkovićev tekst), pa ako koga interesuje.

  20. Gospodine Antonicu, Vi ste se u tekstu “Srbija je degradirana” moralno iskupili. Izneli ste svoje uverenje steceno na cinjenicama o “diplomatskom otporu” predsednika Tadica i ministra Jeremica od 2008. do 2010. godine.
    Pritom spominjete neku kvislinsku “teoriju” koju zastupaju Vasi neistomisljenici. Neznam da li ste slucajno pogresili, ali ovde ne moze biti reci o bilo kakvoj “teoriji”. To su misaoni stavovi o grupi cinjenica koje nemaju naucno znacenje, a teorija sadrzi celovito objasnjenje grupe pojava, koje u sebe ukljucuju i cinjenice i naucne zakone. Teorije se, po pravilu ukljucuju u naucni sistem kao jedinstveni skup znanja koja su medjusobno povezana i sredjena na osnovu odredjenih principa.
    Ako sam Vas dobro razumeo, Vi smatrate da je promena Rezolucije, odnosno diplomatska borba Tadica i Jeremica od 2008. do 2010. godine dovela do “degradiranja Srbije”. Za javnost, a predpostavljam i za Vas, bilo bi znacajno da odgovorite na pitanje: da li je mozda Srbija degradirana pre 2010. godine? Da li je mozda ova srpska vlast degradirala Srbiju vec 2000., kada je za bivseg predsednika Srbije objavila da je:”usao u rat sa 19 drzava”? Za srpsku vlast u rat nije usao napadac, vec onaj ko se od rata brani. Ona je tada tvrdila, a i sada jos uvek tvrdi, da je branilac usao u rat, a napadaca nema!
    Slicno i sada razmisljaju neki analiticari, znaju i uvazavaju vise obelezja neke pojave (na pr. Kvinslistvo), ali postupaju eklekticki, tj. ne otkrivaju sustinu preko koje se jedino moze doci do istine. Kvislinstvo je nepozeljna pojava,ono zasluzuje prekor, ali, da li bi bilo kvislinstva i kvislinga da nije napadaca? Da li svi kriticari osudjuju sustinskog krivca?

  21. Radomir Reljić je (kao i ja) ‘izbjeglica’ sa NSPM-a gdje je cenzura unistila svaku diskusiju. Poslao sam tamo vec tri komentara po ovome clanku Antonica (tamo ga zovu “Tacka Loma”) i ne samo da nijesu objavljeni, nego su mi odtad, izbrisali sve moje komentare. Evo ga broj jedan pa presudite koliko je subverzivan:
    – Trebace mi pet-sest komentara (naravno ako mi to cenzor dozvoli)da kazem sto mislim o ovoj Antonicevoj apologiji. Zasad cu pocet sa pocetkom i krajem teksta.
    Antonic ocigledno stiti Jeremica od njegove anateme na Tadica, iz nekoga razloga koji uopste nije jasan. (“Posto je Tadic glavni arhitekta promjene rezolucije, ocigledno je da se uloge Tadica i Jeremica sada razdvajaju. Jeremic je, izgleda,bio iskreno zalegao da u diplomatskoj igri pokusa da zaustavi SAD i njihove EU saveznike u legitimaciji kosovske secesije”)
    Ni sami Jeremic se ne slaze sa Antonicem u ovoj njegovoj ocjeni, jer nije podnio ostavku kad je uvidio Tadicevu ‘podvalu’.
    O cemu se ovdje radi? O licnim simpatijama? Prozire li se ovdje neko ‘patriotsko’ opravdanje da ako Jeremic odstupi doci ce Ceda Jovanovic?. Ovakav labirint analize, malo ce ko, medju Antonicevim citaocima, uzeti za ozbiljno. Dakle, pitanje ostaje, ako je Jeremic takav kako ga Antonic poznaje, zasto nije podnio ostavku?
    Na kraju teksta Antonic pravi jednu nesrecnu referenciju na Milana Kunderu, koji je bio slavljen na Zapadu sve dok se tajne arhive ceske policije nijesu objelodanine. Kundera je prokazao svog najboljeg prijatelja komunistickoj policiji, i ovaj je zavrsio na dugo-godisnjoj robiji.-

  22. Ne znam zasto Antonic insistira na raspravu sa njegovim ‘autoritativnim patriotima’ oko toga dali je Jeremic unaprijed znao sudbinu ‘srpske’ rezolucije. Za koga ima to ikakvoga znacaja? Ko moze tvrdit da zna sto je u glavi Jeremica, Tadica ili Sutanovca, na primjer? Sve diskusije po ovome su jalove i jedino mogu sluzit kao diverzantska akcija za sabotazu diskusija po vaznijim temama.(‘lazne fortifikacije’kako bi ih Djurkovic nazovao). Konkretne rezultate djelovanja ovih osoba niko ne moze osporit i to je sasvim dovoljno da ih se ocijeni. Ostalo su samo hipoteze oko kojih se ne vrijedi svadjat -i jos manje ‘dizati se sa stola’.
    Nikakve vaznosti, dakle, nema nagadjat sto se zbivalo u glavama Jeremica, Tadica ili Sutanovca kad znamo da nijedan od njih nije podnio ostavku.
    Dali ima mjesta u njihovim ‘srcima’ za interese Srpskoga Naroda? Ovo su ciste spekulacije nevrijedne ikakve rasprave i jos manje- svadje. Umjesto ovakvih fantazija koje nicemu ne vode, upotrebimo empiricku metodu na kojoj se bazira nauka.
    Cinjenice (‘srpska’ rezolucija, Srebrenicka rezolucija, Euleks, Sofa,otvaranje Nato-kancelarije,otvaranje haske kancelarije za ‘ko-operaciju’,saradnja sa Nasonal Gardom Ohaja, izbjegavanje strateskog saveza sa Rusijom, razno-razni izjave gaulajterskih anglo- americkih
    ambasadora, itd) su tacke na jednom ko-ordinantnom sistemu koje daju oblik karaktera ovih osoba koje se prave da zasticuju interese srpskog naroda. Kakvo cemo im ime dati- to je potpuno sporedna stvar.
    (Ovo NSPM-cenzor odbaci bez ikakvoga objasnjenja)

  23. Pocinjem da uobrazavam da sam postao jedan istaknuti komentarita na NSPM-u kad mi se brisu tri usastopna komentara. Dali profesor Antonic strijepi od mojih izazova pa se krije iza cenzure? Tesko za vjerovat, ali cinjenice su takve da dozvoljavaju sumnju.
    Profesor Antonic puca u prazno kad uspravlja svoj bijes prema ‘autoritativnim patriotima’ jer i medju njegovim citaocima je bilo prilicno onih koji su podrzavali ‘Jeremicevu rezoluciju'( pisac ovih redova na pr.). Niko nije primoravao profesora da javno predlozi njegov test ‘kvislinstva’ za Tadica i Jeremica (na kojemu su obadvojica ubjedljivo -pali), pa ako se on pre-istrcao sa odusevljenjen, na njemu je to da prizna -i da se prica zavrsi.
    Ne, Antonic se sad predstavlja kao nevina zrtva njegovih kriticara, arogantnih ‘autoritativnih patriota, trazeci da nekako mobilise njegove obozavaoce na ovom sajtu.(Neki sindrom Tome Nikolica ili Radomira Antica?)
    Nista jos nije nepovratno izgubljeno ako se Antonic odrekne ovog njegovog teatra apsurda kojega je on sam toliko nespretno izcenirao.
    I – pomoglo bi, i njemu i NSPM-u,znatno, ako bi eliminisao i ovu primitivnu titoisticku cenzuru, koja daje tako bijednu sliku publikaciji koja pretenduje na slobodnu misao.

  24. Još samo da dodam , ipak je gospodine Antoniću sajt NSPM previše uravnotežen, ekvilibistrički, nije baš toliko kritički, ima malo više demagogije,…. Pogotovu tu demagogiju i ekvilibistriku širi Vukadinović, čini mi se da je šampion u dezavuisanju, demagogiji, niti vino nit’ voda, previše konformistički,… možda ga zato i zovu da komentariše u režimskom listu Politici, a i često ga zovu na televizijama, da nešto kaže ekvilibistrički!!!

  25. Prva teza: citat “očigledno je da se uloge Tadića i Jermića sada razdvajaju”

    Na osnovu čega je to očigledno ???

    Druga teza: Slom diplomatskog vojevanja

    Da li je to bilo vojevanje ???

    Pozdrav komentatorima

  26. Antoniću, gde će vam duša? Ne zbog nas,već zbog vas. Šta je vredno toga da u roku od nekoliko nedelja upropastite ono što ste radili deset godina? Zar ste se svo to vreme pretvarali? Zar su vaši soroševski koreni toliko jaki? Dajte molim vas. Autoritarne patriote su oni koji su na vreme uvideli kuda režim vodi Srbiju, a pravi patriota ste vi koji ste taj režim branili. Bravo.

  27. Na samom dele Vaše mnenie neveroяtno realistično. Spasibo za infu na https://www.pecat.co.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *