Prestrojavanje u Stradiji

Piše Branko Radun

Kakva pomeranja je debakl u vezi sa KiM doneo na političkoj sceni Srbije, i u kojoj meri će sastanak i dogovor između DSS-a i SNS-a oslabiti trenutne pozicije vladajućih stranaka?

Poraz i poniženje koji su preživeli Tadić i Jeremić, doneo je određena pomeranja na političkoj sceni. Oslabio je „patriotski imidž“ ovog demokratskog dvojca. Oni jednostavno odustaju od Kosova i Metohije, i spremaju se za razgovore sa Prištinom o „otvorenim pitanjima“.

APSURDI SRPSKE POLITIKE

No, ono što je generalno paradoks srpske politike, jeste to da i pored poraza i poniženja koja nam vlast priređuje, partije koju je vrše i dalje imaju solidnu podršku javnosti. Takva situacija, međutim, potpuno je u skladu sa još jednim apsurdom, karakterističnim za Srbiju. Naime, građani su većinski opredeljeni za EU, istovremeno se krajnje negativno odnoseći prema reprezentima politike „Evropa nema alternativu“ (Solana, Ahtisari, Karla del Ponte). Naravno, održavanje visokog rejtinga vladajućih stranaka i političara ne znači da je srpska javnost zadovoljna politikom koja je Srbiju osiromašila, ojadila, podelila, oslabila i ponizila. Iskustvo opozicione borbe iz devedesetih godina prošlog veka, pokazuje da je režim moguće pobediti samo ako se opozicija ujedini, ako ima jasan cilj, te ukoliko ima ima neke zajedničke stavove koje plasira kroz određene medijske kanale.
evropa ima alternativu Sve ovo shvataju u srpskoj opoziciji, stoga su i krenuli putem bliže saradnje i pregovora o zajedničkom pritisku na vlast. Očigledno je da se već više meseci oseća nervoza u redovima SNS-a, jer je postalo jasno da su oni do sada bili tek nešto više od monete za potkusurivanje unutar vladajuće koalicije; preciznije, njih je DS koristio da disciplinuje koalicione partnere. Osim želje da se što pre raspišu izbori, barem dok SNS ima tako visok rejting, motiv za pokretanje razgovora sa DSS-om krije se i u želji naprednjaka da se javnosti predstave kao lideri opozicije koji jedini mogu pobediti vlast. Sa druge strane Koštunica nije želeo da odbije razgovore sa Nikolićem jer je i namera DSS-a da se ojača opozicioni front. No, Koštunica nije želeo da se dogovor postigne samo oko inicijative za raspisivanje prevremenih parlamentarnih izbora, već i da se unutar patriotske opozicije postigne minimalni koncenzus oko stava da „EU ima alternativu“.
Nikolić je sa sastanka sa Koštunicom izašao, za mnoge, sa iznenađujućim prihvatanjem stava da „EU ima alternativu“. Rekao je da se „treba boriti protiv politike da Evropa nema alternativu“, naglasio da „nije bilo sporenja između dve stranke” i istakao da „samo Srbija nema alternativu“. Lider naprednjaka rekao je i to da su crvene linije SNS-a i DSS-a, koje su definisane, odbrana teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Doduše, Nikolić je još jednom ponovio da je SNS proevropska stranka.

Da li je Vojislav Koštunica uspeo da ubedi Tomislava Nikolića kako EU ima alternativu?

NIKOLIĆ U KLOPCI
Međutim, posle toga usledio je kontraudar DS-a, koji je Nikolićevo saopštenje nazvao antievropskom politikom. Demokrate su se osetile ugroženim od mogućeg okupljanja opozicije, i to baš na stavu da „EU ima alternativu“, te da vlast vodi politiku napuštanja Kosova.
Nikolića dovodi u neugodnu situaciju i to što je francuski ambasador u Beogradu žan Fransoa Teral izjavio kako više veruje rečima kojima mu se Nikolić obrati lično, nego izjavama koje daje srpskim medijima. A te reči, po Teralu, nedvosmisleno potvrđuju evropsko opredeljenje SNS-a.
Očigledno je da se Tomislav Nikolić našao u klopci – hteo bi da pošalje poruke javnosti kako je i dalje patriota koji kritikuje kapitulantsku vlast, ali i da umiri Brisel kako on neće skrenuti sa evropskog puta. Čak je zvučao i pomalo očajno govoreći kako se pred takav „izbor“ ne stavlja ni aktuelna vlast. U tom kontekstu treba posmatrati i intervju Aleksandra Vučića, dat „Danasu“ dan posle sastanka sa DSS-om, u kojem on pravda neočekivani stav naprednjaka da „EU ima alternativu“: „To je pogrešno shvaćeno. Rekli smo da je za nas dozvoljeno da kažemo da samo Srbija nema alternativu. To znači da ako nam neko sutra kaže nećete biti članica EU, ne moramo zbog toga da skočimo kroz prozor“.
Slične konfuzne i protivrečne poruke naprednjaci su davali i oko predloga rezolucije – prvo su tražili da vlast popusti pred zahtevima EU, a kasnije, kada su popustili, nisu propustili da ih kritikuju za neuspeh. Ipak, pitanje je koliko će to uticati na rejting Nikolića i njegove stranke, jer smo mi poznati kao narod koji brzo zaboravlja i mnogo negativnije pojave. Uostalom, ako se pređe preko sramotnog i kukavičkog debakla Tadića i Jeremića, zašto bi onda bili kažnjeni Nikolić i Vučić za nespretno balansiranje između domaće javnosti i Brisela i Vašingtona? Međutim, treba biti svestan i toga da dolazi vreme kada se svako mora opredeliti – kojem će se carstvu privoleti.

7 komentara

  1. Opozicija u Srbiji je uzasna bijeda kad mora da se izvinjava sto je neko od njih izgovorio ( sotovoce) ‘EU ima alternativu’, umjesto da ponosno kaze ‘neka Evropa ide u p.m.’ (oh, kako bih voleo da cujem komentar anglo-americkih ambasadora na ovakvu izjavu!).
    Njihova ljigava ne-principijelnost treba sad da bude ocigledna za svakoga.
    Nikad nijesam vjerovao da ce Seselj ostati kao jedini nas politicar koji ima -kicmu. Ako ga ne ubiju u Hagu (sto je prilicno moguce) postace bez ikakvog dodatnog napora, srpski vozd . I to ‘bez alternative’.

  2. Nama više potrebe za uravnoteženim ekvilibrističkim stavovima po pitanju odnosa pojedinih partija prema ključnim državnim Ustavnim pitanjima.
    Jasno je da su čelnici SNS ili ucenjeni ili svojevoljno rade protivno interesima Srbije. Pre dva dana posle razgovora , Nikolić kaže da će da raspiše referendum o otcepljenju Kosova i Metohije, pa to bi bilo protivustavno da se refendumom odričemo svoje teritorije(sve bi bilo moguće sa ovakvim medijima)!!!Pa se NIkolić juče izvinjava evropskim zvaničnicima, daje im stenograme razgovora,pravda se, opet govori damu je Europa na prvom mestu!!!!, ponaša se kao pion u rukama stranih ambasadora.Čak je to uvidela i NS Velje ilića i zastala sa saradnjom(bar tako kažu). Pa u njihovim glasilima,u Pravdi zaobilazno nagoveštava da je spreman na saradnju sa DS, a u Fokusu su sa onim nesnosnim bosanskim crnogorcem nesnosni u ubeđivanju naroda , Đukanović je u službi agitpropa SNS-a , zadrt, zamajava, sve relativizuje, širi defetizam.
    Sve dileme su definitivno pale kada su oni (SNS) tražili da se usvoji rezolucija u saradnji sa Europom i to onom koja nas je bombardovala, … vidi se iz aviona da je ovo sve režija europljana sa domaćim kvislinzima , na vlasti i delom opozicije.

  3. Gospodine Radun, ovaj Nikolić je toliko nekonzistentan u svojim stavovima da g. Koštunica ne može imati bazu za ozbiljnu opoziciju sa SNS,lično mislim o Nikoliću bona mente da je on ipak do nivoa uređenja nekropola…!!!

  4. Vojvoda Nikolić je preko noći napravio stranačku strukturu vrednu stotine miliona eura! Odakle mu?
    “Vojvoda” Nikolić je preko noći, od okorelog nacionaliste postao najveći europejac i miljenik “demokratskog” sveta! Zašto? Kako je moguće?
    Nije srpski i domaćinski, a ni vojvode to ne rade-zabiti kumu (vojvodi) nož u leđa.
    Zbog čega?
    “Vojvoda” Nikolić svojim svakodnevnim izjavama prostituiše sve svoje političke kapacitete, stavlja moćnicima na znanje-da je stao u red korisnika sisajuće “igračke” Monike Levinski. Iznenadna ljubav u skladu sa svetskim trendovima!?
    “Vojvoda” Nikolić se iz svih sila napinje, da Ilića i Novu Srbiju preotme od Vojislava Koštunice i time oslabi nejaki rodoljubivi front, koji je i pored svega ostao na braniku domovine(DSS,SRS..). Obavlja li to prljavi posao vlasti?
    “Vojvoda” Nikolić galopom jaše prema Briselu i ruši sve nemoralne prepreke na svom osvajačkom putu. Ne haje, što mu je stražnjica u sedlu okrenuta napred..
    Hoće li se pojaviti na čelu “Parade”?
    “Vojvodi” Nikoliću bi najviše odgovaralo, da u Brisel ugalopira neposredno po “srpskom” priznanju “nezavisnog Kosova”. Njemu nije ni najmanje bitno, koja budala će za njega skočiti u vreli kotao. Naivnost ili..?
    Da li je “vojvoda” Nikolić rezervni igrač, koji po zadatku pritišće izdajnike-da izdaju sve naše sveto, što se još izdati može?
    I pred kraj citiram još jednu njegovu rečenicu(Vesti 29.08.2010.):
    “On je precizirao da država mora da brani severno Kosovo, a SNS će joj pomoći”..
    iz koje se otvoreno vidi “vojvodino” kršenje Ustava Srbije i njegovo svrstavanje u krug kvislinških krčmara, iznoseći na trpezu najveći deo “srpskog Jerusalema”.
    I na kraju još jedan citat iz “strane” štampe:
    -Zapadne diplomate se pitaju da li se može verovati Tadiću, koji je moćniji nego što njegov ubijeni predhonik Đinđić ikada bio.”Tadić ima više manevarskog prostora nego što kaže.Međutim on ga ne koristi, mada bi ga opozicija podržala u promeni kursa”-rečeno je u delegaciji Gida Vestervelea koji je u petak završio trodnevnu turneju po Balkanu, u okviru koje je bio i u Beogradu.(Dojče Vele 28.08.2010.)

    Ko ne razume, neka njače i klima glavom i dalje.

  5. Koliko više ima smisla komentarisati politička batrganja opozicije. Kad nam je opozicija uvek bila u nečijoj službi odlučivanja, stoga se pitam, koja je svrha opozicije ako nije u službi države i naroda? Kad se plaši da javno i direktno zastupa interese svoje države, ma koliko vladajuća politika ne zastupa interese države. Smeta mi što se u poslednje vreme u javnim glasilima, izjavljuje da smo zavisni od evropskih političara, zapravo kako oni odluče, mi moramo tako da se ponašamo. Ko je onda kriv za tako stanje? Zar opozicija devedesetih nije doprinela političkoj nestabilnosti, zašto je opozicija devedesetih godina priželjkivala zapadnu demokratiju da joj uređuje politiku države? I šta sad!? došo car do duvara, država u političkom i ekonomskom haosu, sad je ponovo treba postaviti na noge čvrste, al nemoše pez Evrpske unije i njihovih političara, Zar je došlo vreme da nam stranci vode politiku države kod nas samih. Izgleda da za ovih dvadeset godina nismo naučili na zamke koje nam se postavljaju, pa kakvi su nam onda to političa koji neumeju da predvide naredne korake Evrope i njenih zvaničnika koji nam dolaze sa svojim zahtevima koje mi moramo da ispunimo. Gde je onda tu naša politika? Zar smo toliko zaglibili da više nismo svoji na svome? Koliko se može verovati pojedinim opozicijonim liderima da će voditi politiku interesa države Srbije, a ne interes NAT-ovaca koji su sve ostvarili uz pomoć opozicije pa i sa ovima na vlasti koji su sve aminovali što nam je urađeno do sada. Stavnjajući nas u političku i ekonomsku podređenost. Dali će nam iko ikad kazati koliko će nama Evropa stvarno koristiti kao državi sa svim našim problemima i sa Kosovom koji su nam oni nametnuli kao veliki problem, preko kog a nas sada ucenjuju, dali je safda to jedno dugotrajno ropstvo iz kojeg ćemo se ko zna kad izvući. Dali mi imamo stvarno neku plitičku moć da se takav problem iznese u našu korist , u narednim godinama, ili ćemo za dug perijod ostati politička i ekonomska kolonija. Kakva nam je onda to budućnost !?!

  6. Ovo sa Nikolicem je zalosno ali je njegov SNS najpopularniji i on ce biti na vlasti. mislite o tome pecatovci. umesto da kritikujete Tomu bolje da uticete pozitivno na njega. Vucic je izgubljen slucaj.

  7. Toma Grobar cini se da mu je ime prikladno jer mu se namesta uloga grobara onoga sto Zuti uniste.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *