DRAGAN TODOROVIĆ Zašto je SRS podržala Rezoluciju o Kosmetu

Razgovarao Uglješa Mrdić

Zbog čega su poslanici Vaše stranke glasali za Rezoluciju Srbije o Kosovu i Metohiji, koju su predložile stranke vladajuće koalicije?
Kada je u pitanju odluka vezana za savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde u Hagu i podrška SRS-a Rezoluciji o Kosmetu, tu nema nikakve dileme. Mi smo još jednom stavili do znanja da se nećemo stavljati na stranu neprijatelja Srbije, podržali smo Rezoluciju uz upozorenje Vladi Srbije i predsedniku Srbije Borisu Tadiću da su prethodni potezi u protekle dve godine, kao i budući vučeni bez konsultacija sa parlamentarnim strankama, odnosno Skupštinom, i da oni snose punu odgovornost za sve ono što će se događati u narednom periodu. Podneli smo nekoliko amandmana koji nisu uzeti u obzir, ali nismo hteli da ucenjujemo Vladu prihvatanjem naših amandmana za podršku. Smatramo da je ovo jasan znak međunarodnoj javnosti da kada je u pitanju interes Srbije i sudbina Kosova i Metohije, SRS će se uvek ponašati kao državotvorna stranka i staće u zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije.

Kakve će posledice izazvati usvajanje te Rezolucije i šta očekujete da će se dalje događati po pitanju sudbine južne srpske pokrajine?
Izrazili smo veliku rezervu i bojaznost da će budući potezi Vlade i predsednika Srbije imati dalekosežne posledice i da oni takođe mogu biti vrlo problematični i štetni za Srbiju posebno imajući u vidu činjenicu da je 69 država podržalo nezavisnost Kosova i Metohije i da postoji još jako mali broj do 97, koliko je većina u Skupštini UN. Ta rezolucija koja bude predložena, kao i ovaj predlog vezan za mišljenje MSP-a, može biti vrlo loša po Srbiju, ali unapred smo im skrenuli pažnju da sve kasnije korake preduzimaju uz konsultaciju i odluke Skupštine Srbije. Nažalost, po ovim potezima Tadića i vladajuće većine očigledno je da nastavljaju  putem koji može biti izuzetno štetan za Srbiju. Da li oni rade pod nečijem uticajem ne možemo da tvrdimo, ali je očigledno da stvari ne idu u onom pravcu u kojem bi trebalo, a to je pre svega interes Republike Srbije, posebno imajući u vidu činjenicu da je od 1. avgusta predsedavajući SB UN Rusija i da tu mi moramo da imamo vrlo izbalansiran stav kada su u pitanju Ujedinjene nacije i kada je u pitanju savetodavno mišljenje MSP-a. Postoji i jedna stvar o kojoj se nije vodilo računa, a to je da MSP nije mogao da zaobiđe dosadašnje međunarodno pravo i standarde, da se vodi računa o zaštiti teritorijalnog integriteta koji je kamen temeljac međunarodnog pravnog poretka, da je SB UN proglasio nelegitimnim nezavisnost Severnog Kipra i Rodezije, i da je nezavisnost i secesija zabranjena van konteksta kolonije. Znamo da Kosmet nije bio kolonija i da je Rezolucija 1244 SB UN još uvek na snazi, a ona garantuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Kako komentarišete optužbe na račun Vaše stranke da je u pozadini vaše podrške vladajućoj koaliciji neka vrsta dila sa EU i Demokratskom strankom?
SRS to apsolutno ne zanima. Nećemo se obazirati na te spekulacije vezane za optužbe na račun naše stranke. U proteklih 20 godina koliko postoji SRS naši građani su imali prilike da se uvere da smo kao stranka čak i po oceni svojih političkih interesa uvek između političkih i državnih interesa, kao državotvorna stranka glasali za državne i nacionalne interese. Tako ćemo raditi i u budućnosti.

2 коментара

  1. *ckepi*, hm, hmm bar nisu *obrijane* kao one iz SNS…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *