Споразум с мртвацем

Да ли је ИПАП 2 нови споразум, или нови неспоразум с НАТО-ом?

Док председник Француске Емануел Макрон јасно и недвосмислено упозорава своје европске савезнике да се НАТО налази „у стању мождане смрти“ а „ЕУ на ивици провалије“, Министарство спољних послова Србије најављује нови споразум са НАТО-ом зарад (сви то знају) лакшег и бржег уласка у ЕУ. Што значи да, ако је веровати Макрону, потписујемо споразум с „мртвацем“ да бисмо се угурали на „руб провалије“. Овај споразум се код нас у јавности третира као акт активиран по диктату са Запада, а на штету Србије, замишљен као план трансформације не само Војске Србије него Србије у целини по вољи водећих држава НАТО-а, с крајњим циљем увођења наше земље у западну војну алијансу.

ВРУЋ КРОМПИР Корист за српску војску и за Србију од овог споразума се не види, сем снажног пропагандног ефекта који је саставни део споразума и који треба да нас увери да су западне вредности, стандарди и критеријуми неприкосновени. Намеће се утисак да је ИПАП врућ кромпир који не можемо избацити из српског лонца, а да се не опечемо. Иако сви унапред знају да од њега неће бити користи за Србију, као што је није било ни досад, и даље прихватамо игру да су нам водеће државе НАТО-а партнери, иако и данас активно раде против виталних српских интереса. Нико не зна какве би последице биле ако би Србија одлучила да не продужи ИПАП споразум, и да овај „највиши облик сарадње с НАТО-ом за државе које нису чланице“ промени у нешто што више одговара стварности.
То је рискантан потез зато што би наше инсистирање на реалности неко могао искористити као повод да нас поново (и званично) означи као противника, што би сигурно имало непријатне последице. Питање, да ли бисмо били у много већој опасности од алијансе него што смо данас, није за потцењивање. Зато је на сцени дипломатија уз општи утисак да смо приликом потписивања овог споразума искрени колико и наш „партнер“, и да га потписујемо више због тога да нас оставе на миру, него што очекујемо некакву корист. То ће трајати све док НАТО „партнери“ буду гајили илузије да ће нас ипак превући у НАТО јер не бисмо били први народ на Балкану који то не жели а ипак је у том пакту.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

  1. Avatar

    Odličan tekst Zorana Miloševića o obrazovanju.

  2. Avatar

    Kako stvar stoji Srbi bi mogli plakati ako nestane Nato-a saveza i Eu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *