Грлом у транзицију

Онима који се нису освртали на примере и упозорења светских интелектуалаца и експерата да не срљају у приватизацију по начелима и препорукама ММФ-а, није остало много тога за похвалу, осим времена да се натенане кају

Уместо дилеме – да ли је приватизација у Србији добра или лоша – неретко се може чути народна изрека да „ко не зна шта ради, на крају своје имање да другом, па ради код њега“. Цитат говори да је прича о приватизацији, заправо, прича о добитницима и губитницима транзиције. Траје она већ тридесет година, а тај процес још није готов.

ОПШТЕ ТЕНДЕНЦИЈЕ Данас, две деценије од агресије НАТО-а и бомбардовања СРЈ, када се много говори о разлозима тог злочина, у коме је, како се види, значајну улогу имао тадашњи руски председник Борис Јељцин (велики пријатељ тада са америчким председником Клинтоном), треба поменути још један детаљ.

Строб Талбот, у то време високи чиновник у Стејт департменту, годинама касније је у својој књизи „Курс судара“, судара између НАТО-а и Југославије, о правом разлогу за бомбардовање написао следеће: „Није било понашање Слободана Милошевића према Албанцима прави разлог сукоба са НАТО него чињеница да се Југославија супротстављала општим тенденцијама које су постојале.“ Другим речима, одбијала је увођење капитализма попут Русије Бориса Јељцина. А како је таква Русија изгледала све до Владимира Путина добро знамо.
Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    Glupost su te razne teorije o razlozima Nato bombardovanje Srbije.Srbija je jedino mjesto u Evropi na koje je mogla Rusija spustiti svoje stopalo a to Zapad ne podnosti.Da je trebalo poubijati svo stanovništovo Srbije poubijali bi.I razne teorije o privatizaciji.Srbija je bila pod sankcijama a kada je privatizacija treba znato da se mora računati sa prirodom čovjeka.Da grabi svako sebi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *