Нико не мрзи као Хрвати

Лијепа њихова и Срби

Тешко је све знане и незнане случајеве злостављања Срба и излива мржње према њима назвати инцидентима а не видети оживелу усташофилију на свим нивоима, на коју ни Европа не реагује

Није прошло ни месец дана од френетичних напада хрватских десничара на председника Самосталне демократске српске странке (СДСС) Милорада Пуповца, у којима нису штедели речи да га вређају јер се „усудио“ да се кандидује за Европски парламент, кад уследише нови инциденти. У Дубровнику је 13. јуна нападнут конобар из Србије. Њега су наводно напали „људи с фантомкама“ и поручили му да напусти Дубровник у року од 24 сата јер су „Срби непожељни у Дубровнику“ – што је он и урадио.

[restrict]

КАДА „НА ЧЕЛУ ПИШЕ“ Само неколико дана раније на Брачу је претучено петоро радника из Србије. Међу њима је била и једна девојка. Нападачи, од којих су засада тек двојица препозната и ухапшена, викали су: „Ди је Србин“ и почели да ударају двојицу младића. Девојка из Вараждина, такође сезонска радница, легла је на једног од срушених колега, како би га заштитила, али су нападачи у свом дивљачком походу шутирали обоје наневши им лакше телесне повреде.
Једна жртва ће касније испричати да су нападнути док су се с посла увече враћали кући. Верује да су их напали чланови Торциде, најстарије навијачке групе која подржава фудбалски клуб Хајдук. Медији су пренели да су нападачи јурили групу и викали „Ко је Србин?“.
Други претучени Србин у Супетру на Брачу испричао је новинару хрватског портала „Срби“, који га је затекао на повратку из Сплита где је по други пут био на полицијском препознавању, да је тешко било кога препознати, јер су сви нападачи били маскирани. „Једини који није био маскиран је онај који је ударио ватрогасца и он је ухапшен. Колико сам могао да приметим, били су сви мојих година или млађи, мршави и кратко ошишани.“
Њега су, казао је, нападачи ударили боцом у главу и задали му више удараца по телу. Иначе, он је из Вуковара, српске је националности, рођен је 1997. Испричао је да је током две сезоне које је провео на Хвару и две на Брачу није имао непријатности због тога што је Србин и што говори екавицом. С навијачким светом, истиче, нема никакве везе. Сматра да је са свима био у коректним односима. Неколико дана након напада каже да се осећа неугодно.
„Мој идентитет није изашао у јавност, али ово је врло мало место и брзо се прочуло ко је нападнут. Сви живи сада знају ко смо ми и мало је непријатно пролазити градом јер осећам да ми на челу пише ко сам и шта сам. Мало је то непријатна ситуација иако је све до прошлог викенда било супер“, рекао је претучени младић.
Иначе, ухапшени 22-годишњак је једно време већ провео иза решетака у Падинској скели у Србији јер је био део групе навијача Торциде коју је српска полиција у августу прошле године ухапсила и привела. Провели су 15 дана у затвору због дивљања на бензинској пумпи у Врчину, где су, између осталог, писали и непримерене графите са усташким симболима.
Међутим, како је то било у другој држави, у хрватским евиденцијама хулигана нема и сматра се да нико није осуђиван.
У Хрватској већ пословично наглашавају да не треба подлећи хистерији коју су изазвала та два случаја, ипак слутећи да ће неки потенцијални сезонски радници и туристи из Србије размислити пре него што крену пут Хрватске.

УЛАГАЊЕ У МРЖЊУ УБИРЕ ПЛОДОВЕ Није познато колико људи је на сезонским пословима у Хрватској, јер је 2009. године престала да важи обавеза послодавца да пријави да ли има слободних места, па Национални завод за запошљавање нема податке о укупној потражњи на тржишту рада.
„Све више наших људи одлази у Хрватску да ради, али тачан податак о броју не постоји“, каже за Би-Би-Си на српском Милош Вучковић, уредник сајта радник.рс и додаје да је вероватно то разлог зашто су напади на раднике постали учесталији. Наши људи су свесни ризика, али ипак одлазе тамо да раде, јер је зарада два или три пута већа него у Србији. „Овде им је избор послова сужен, па ће наставити да одлазе“, каже Вучковић.
Као охрабрење разборитији Хрвати наводе то што су многи људи у Хрватској, од градоначелнице Супетра до бројних независних интелектуалаца, дигли глас против насиља над Србима.
Градоначелница Ивана Марковић, иначе чланица опозиционе СДП, осудила је напад и рекла у разговору за Н1 да се уопште није двоумила око тога како да одговори на насиље. Каже да је њена реакција била „реакција нормалног човека“. „Каква смо то држава постали, ако је нормална реакција постала оваква сензација?“, рекла је градоначелница Супетра, да би ускоро саопштила да је обуставила финансијску подршку „Торцида купу“ и забранила његово одржавање.
И хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је да су овакви догађаји недопустиви и да ће се Хрватска борити против „примитивних и дивљачких“ појава и да модерна Хрватска жели да има толерантно друштво.
Међутим, има Хрвата, попут новинара Саше Косановића из Загреба, који ће за Спутњик“ рећи да су учестали напади на Србе у Хрватској у последње време резултат вишедеценијског „улагања“ у мржњу које сада коначно „убира“ неке плодове. После 30 година улагања у мржњу у Хрватској, стасала је генерација радикалнија од оне која је водила рат, тако да су деца рођена или током или после рата „институционално одгојена у мржњи или с озбиљним предрасудама према Србима“.
Потврда ових речи могла се видети на плакату СДСС-а за европске изборе у Загребу, ишараном ужасном поруком „закољи српску децу“. На плакату с ликом Милорада Пуповца и са хрватском заставом пише „Рођен у Хрватској“, што је исписано у комбинацији латинице и ћирилице. У низу инцидената с плакатима српске странке у Хрватској најстрашнија је порука осванула баш у Загребу, где је Пуповцу додата брада, уз стравични напис „Убиј Србина“.
Сличне реторике није лишен ни хрватски Сабор. Поменути Пуповац је дежурна мета свих могућих напада, који не штеде речи да га вређају и оптужују, а веома ретко на те нецивилизоване испаде деснице реагује и премијер Пленковић, коме Пуповац све време, као коалициони партнер, чува леђа у парламенту. Делује гротескно када Стево Цулеј, посланик ХДЗ-а с којим је Пуповац у коалицији, најављује да ће ускоро објавити информације „што је Пуповац радио за време Домовинског рата“, оптужујући га да је увек радио против интереса Хрватске.
Или када је Хрвоје Зекановић, кандидат политичке платформе Хрватски суверенисти на изборима за Европски парламент, изјавио: „Жао ми је што Пуповац није 1995. на трактору побегао у Београд.“

„Звезда“ антисрпстава и глорификације усташтва: Ружа Томашић

ЕВРОПАРЛАМЕНТАРКА РУЖА Ипак, „звезда“ антисрпстава и глорификације усташтва је европска посланица и председница минорне Хрватске конзервативне странке Ружа Томашић, која је освојила највише гласова у Хрватској на ЕУ изборима. Пошто су загребачке „Новости“, које издаје Српско народно веће, објавиле фотографију садашње и будуће европарламентарке Руже Томашић у усташкој униформи, али и песме у славу Анте Павелића које је објављивала, јасно је да ће у новом сазиву у Бриселу бити и политичарка која не крије симпатије према злочиначком режиму из Другог светског рата.
„Пуна ми је капа појединих хрватских Срба који су рођени у Хрватској, а до Хрватске им уопште није стало. Живе на рачун хрватских грађана, пропутовали су цели свет на рачун Хрватске, а да заузврат ништа нису дали. Злоупотребљавају своју функцију и спроводе политику која је се одавно претворила у етнобизнис“, тврди Ружа Томашић након низа реакција изазваних њеним речима у Вуковару када је позвала на протеривање Срба из Хрватске.
А докле је стигла данашња „хрватска демократска зрелост“ показала је америчка агенција АП, наводећи да се Хрватска, иначе чланица ЕУ, суочава с порастом десничарских осећања, који укључују и дивљење за усташки, нацистички, марионетски режим током Другог светског рата, одговоран за смрт десетина хиљада Јевреја, Срба и Рома у концентрационим логорима.
У Европском парламенту о изјавама Руже Томашић ништа не кажу. Уосталом, она је њихова другарица, јер је и досад била у сазивима тог тела. Можда и то довољно говори о лицемерју Европе која инсистира на људским правима и европским стандардима, али само док неко не постане њен члан. Зар Хрватска није егземплар те врсте?

[/restrict]

2 коментара

  1. Više mrze Bošnjaci!

  2. Бели Орао

    “Нико не мрзи као Хрвати” ! Мислим да је мислио на Усташе јер нема Хрвата а ако их има онда су толико минимални да није вриједно спомена а уз то они и не мрзе тако да то се неби ни примјетило!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *