Како је одбрањена СРЈ

фото: Звонимир Пешић

Пише Звонимир Пешић

Оно што се догађало током 78 дана ратовања означено је синтагмом „рат новог доба“. Наша војска, иако техничко-технолошки и економски знатно инфериорнија, храбро се супротставила агресору. Портпарол НАТО-а Џејми Шеј тврдио је да је уништено 120 тенкова Војске Југославије, а онда је тај број повећао на 240. Сушта истина је да је од око 500 тенкова ВЈ распоређених на простору Косова и Метохије погођено само 13, што је губитак испод сваког минимума

У рату вођеном 1999. године однос снага био је неупоредиво повољнији за НАТО, али је Војска Југославије упркос таквим чињеницама учинила много више од онога колико је могла. Иако однос 19 земаља које су се сврстале у коалицију агресора, и још седам нама суседних земаља које су НАТО-у уступиле свој простор за ратне операције, према СРЈ показује изразиту несразмеру, када се пореде друге чињенице (површина земаља зараћених страна, број становника, укупан годишњи бруто национални доходак, бруто национални доходак по становнику…), број и врста борбених система и њихов технолошки ниво, долази се до односа који се мери хиљадама, стотинама и десетинама пута.

УДАР С ДИСТАНЦЕ Оружје у рукама бранилаца било је друге технолошке генерације, а оно које је користио агресор ‒ треће, четврте, а делом и пете генерације. Мада је рат НАТО водио по принципима ваздушно-копнене битке, тај сукоб имао је многе специфичности.
По моделу извођења, операција је представљала „удар са дистанце“, а по ангажованим снагама, како наводи ратни командант РВ и ПВО Војске Југославије генерал-пуковник у пензији Спасоје Смиљанић, била је то ваздушно-космичка операција у којој су средства за дејство из космоса имала значајну улогу. Асиметрични и сведимензионални рат у Србији (СРЈ) био је јединствен пример прекомерне употребе силе, при којој су учињени стравични злочини.
Имајући у виду да је рат преовлађујуће вођен у ваздушном простору, употребом ваздухопловних и снага за борбу против ваздухоплова, неупоредивост односа снага најбоље је исказао генерал Мајкл Шорт, командант авијације јужног крила НАТО-а, 10. октобра 1998. године у разговору са тадашњим командантом РВ и ПВО ВЈ генерал-пуковником Љубишом Величковићем: „Ако дође до тог тренутка, ви ћете се суочити са једном врло савременом технологијом, која је 25 до 30 година испред ваше, суочићете се са најјачим ваздухопловним снагама…“

фото: Звонимир Пешић

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Avatar

    General Vesli KLARK JE NAPISAO knjigu o ratovanju na Kosovu. Kritike citalaca “Tajmsa” (TIME) su bile tako NIPODASTAVAJUCE po njega da je to bilo pomalo i smijesno.Sjecam se jedan kriticar njegove knjige je napisao:
    “Nikad od tebe General Svarckof “-Aluzija na rat u IRAKU 1991..! G. Svarckof je bio odlican oficir (treba posteno reci) i strateg..! Mozemo govoriti sta hocemo ali ekipa Srbskih ofocira na celu sa Generalom Pavkovicem je bila odlicna…To uostalom priznaje i BBC (gledao sam dolumentarac o ratu na Kosovu).Jedan vojni analiticar je rekao da su raketama koje vrijede milione dolara gadjane makete (drvo,plastika boja) tenkova i aviona vrijedne 100 dolara svaka.Bila je takodje skoro stalno kisa a nije bilo puno ljudi na terenu -postavljaca tzv.lokatora i laserskog navodjenja…Ideja paljenja starih radara izbacenih iz upotrebe na nekoliko sekundi-da bi privukli ‘pametnu “raketu vrijednu MILION dolara je za svako POSTOVANJE…Zato su se nasi Dusmani okrenuli CIVILNIM ciljevima…Avijacija moze biti i 100(stota)generacija ali bez navodjenja sa zemlje je beskorisna..(vojni ciljevi)…Zato je Nato udario po civilnim ciljevima…Posebna prica je Kineska ambasada i “nevidljivi avion”-karikature u Australskoj stampi o “nevidljivom ” su bile mnogo smijesne-cirkus.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *