Александар Васиљевич Чепурин – Клатно се окренуло на другу страну!

Наши односи су чврсти, јер су издржали велика искушења тешких времена и историјских догађаја. Испод њих је темељ стар хиљаду година. Много је чврст. Русија и Србија то добро знају и на сваки начин јачају тај темељ. Тако ће бити и после нас, каже ексклузивно за „Печат“ амбасадор Руске Федерације Александар Васиљевич Чепурин. С Његовом екселенцијом разговарали смо о српско-руским односима, о ситуацији у свету, о косметском проблему а непосредно уочи посете председника Русије Владимира Путина Србији

Србија у нову 2019. годину улази с баластом и низом нерешених проблема, од косметског, привредног, таласа арапских избеглица, бесомучног притиска Запада који на наш народ и државу не престаје. Окружена државама ЕУ и НАТО-а, Србија неким чудом опстаје и полако покушава да пронађе, у тој наметнутој тами, свој пут. Утисак је да је на том путу кроз историју имала и има само једног пријатеља – Русију! И као нови печат вековног пријатељства руског и српског народа јесте посета Владимира Владимировича Путина, председника Руске Федерације – Србији. Тако у спољнополитичком смислу Србија започиње 2019. годину. Разлога за интервју са Његовом екселенцијом, амбасадором Руске Федерације Александром Чепурином је много. Ипак, разговор започињемо темом која је за нас Србе и нашу државу најболнија – косовским проблемом.
Ваша екселенцијо, ушли смо у 2019. годину с нерешеним косметским питањем, које је за српски народ кључно. Прилике у нашој јужној покрајини се из дана у дан компликују. Уцене и притисци не престају ни са Запада, ни из Приштине. Како видите стање на Косову и Метохији и положај српског народа? Како процењујете политику коју води актуелно руководство Србије?
У потезима косовског руководства све више је уочљив курс на заоштравање кризе, наметнут од стране „великог брата“, а у нади за брзом капитулацијом Београда. То потврђује и одлука Приштине о увођењу таксе од сто одсто на робу из Србије, што је угрозило физичко преживљавање српског становништва покрајине. Одлука Приштине о стварању сопствене „војске“ представља дрскост без преседана. Скоро до темеља је срушен бриселски преговарачки процес, који се врши уз посредовање Европске уније, у складу с резолуцијом Генералне скупштине УН 64/298 од 9. септембра 2010. године. Ипак, Приштина, осећајући потпуну некажњеност и подршку западних спонзора, може да предузме и нове агресивне кораке.
Поздрављамо линију Београда на тражењу компромиса, смиривању тензија, линију за заштиту интереса Срба и Србије без ескалације конфликта. Истакао бих да уз све негативне тренутке и у условима врло деструктивне линије Приштине Србима полази за руком да, захваљујући својој политици, добију допунске поене. Мислим да за ескалацију нису заинтересоване пре свега земље региона, а њихови приступи у решавању косовског питања су веома важни. Важна је и општа тенденција која је, рекао бих, 2018. године постала позитивна за Србију. Клатно се окренуло на другу страну! Конјунктура се полако мења. Постаје све теже окривити Србе за све. Ево и Мадагаскар је крајем прошле године повукао признање такозване државе „Косово“ и позвао је стране на компромисно решавање питања статуса Покрајине.
Резолуција 1244 Савета безбедности УН остаје актуелна. Косовско питање је компликовано, али није безнадежно. Јачање међународне подршке учврстиће позицију Београда током будућих преговарачких процеса.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *