Два Вучића

Ако ће „бити успех“ да за Косово и Метохију „добијемо понуду која ће бити за нијансу боља него до сада“, зашто је председник Србије Александар Вучић замолио председника Русије Владимира Путина „да нам Русија, као једна од најмоћнијих светских сила, помогне у Уједињеним нацијама и другим органима у решењу косовско-метохијског проблема“?

У 9. мају, дану који је сваке године испуњен снажном симболиком јер сав пристојан свет прославља Дан победе над нацистичком Немачком, а Европска унија Дан Европе којом доминира Немачка, ове се године накупило још више симболике него иначе. Хашим Тачи, наиме, председник самопроглашеног Косова, боравио је овог 9. маја у Немачкој, а председник Србије Александар Вучић у Русији. У Москви, и у Бесмртном пуку, и на Црвеном тргу на коме је одржана права парада поноса…

НЕУСПЕЛИ СПИН Тако је – говоримо сад о Вучићу у Москви, оно друго није ни вредно спомена, све је јасно – тако је дакле и дефинитивно раскринкана јефтина ујдурма евроатлантистичких медија из Београда и Загреба, који су над српско-руске односе покушали да баце сенку тврдњом да је нови-стари председник Русије Владимир Путин незадовољан Александром Вучићем па га није позвао на своју председничку инаугурацију 7. маја. Што, у овим одсудним часовима нашег косовског боја у коме можемо да имамо и помоћ Русије ако је желимо и усудимо се да је затражимо, има значај који надалеко превазилази односе двојице председника.

Иако Вучић није присуствовао самој инаугурацији – из двоструко оправданог разлога, јер нити је руским протоколом такав позив био предвиђен, нити би Вучић могао да му се одазове будући да је тог 7. маја боравио у посети Турској – третман који је председник Србије имао у Москви 8. и 9. маја, а био је први страни државник који се сусрео с Путином после његове председничке инаугурације, па су и вечерали заједно, и сутрадан били заједно на бини на војној паради на Црвеном тргу, и положили венце на споменик Незнаном јунаку, и заједно марширали у Бесмртном пуку, све то открива да је истина скроз другачија од оне која нам је сервирана преко „Блица“, загребачког „Јутарњег листа“ и њима сличних гласила туђих намера.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

2 коментара

 1. Avatar
  unutrašnji dijalog.r.j.

  Za Vučića će biti veliki nacionalni interes da Srbija za Kosovo i Metohiju dobije nešto koje će biti za nijansu bolje nego do sada, da malo budu zadovoljni ili nezadovoljni i Srbi i Albanci(!). Šta je to “nešto” što Vučić žuri jedino on u istoriji da reši kosovski problem kompromisom (do juče bio dijalog), kada se zna da su Briselskim pregovorima Albanci dobili teritoriju Kosovo (KiM), sve atribute države, a Srbi dobili manjinski status – Asocijaciju/Zajednicu opština sa srpskom većinom koja će raditi po zakonima i Ustavu države Kosova, status isti kao za sve kosovske opštine, Srbi integrisani u kosovske institucije, što Vučić vešto prikriva i o tome nikada narodu ne govori. To nešto – taj kompromis odnosi se na ZSO koji navodno Srbija nije dobila od Albanaca po Vučiću, iako se zna da je još u startu BS 2013 god rešen ZSO, a u narednim pregovorima akcentirane prava i nadležnosti ZSO kada je Marko Djurić euforično izjavio: Srbija pobedila sa 5:0. Očigledno da će Vučić taj ZSO da iskoristi kao Alibi i kompromis da reši Kosovo, za na veka preda-pokloni teritoriju KiM albanskim muslimanima.

  Vučić od Putina i Rusije traži pomoć u rešavanju KiM (pet godina nas ubedjuje da je KiM Južna pokraina sastavni deo Srbije) – a dobro zna da je Briselskim sporazumom blokirao Rusiju da pomogne Srbiji u rešavanju statusa Kosova. Vučić jeste spektakularno dočekan u Moskvi. sve države na sličan način dočekuku strane državnike, to je i Turska uradila (iz interesa, zato šro postepeno ali sigurno stavlja šapu na Sandžak, BiH, Kosovo… to je očigledno, da ne bude za 50 god novi Kipar…). Vučića dočekuju na visok nivo zvanično, a nezvanično iz unteresa: Jel nisu najveći Vučićevi prijatelji državnici kvinte (i EU) – ali oni se sastaju u Americi i isporučuju zahteve da Srbija okonča završnu fazu Briselskih pregovora jer je Kosovo nezavisna država?! Takodje Amerika ima strateške interese na Balkanu i Baltičkim državama, da se svi uključe u NATO… širenje na ruske granice (opasnost po Rusiju). Ne rade to amerikanci što vole Vučića nego što im je on desna ruka, poslućan. I Rusija je pod Nato-američkim pritiskom i zato na svoj način pokušava da pridobije Vučića-Srbiju. Takodje prijateljska Kina je još za vreme Miloševića ekonomsko-trgovinski masovno nastupila na tržište Srbije – iz interesa, a tako nastavili sa Vučićem. Za Tursku sam rekao (njen interes dugoročno imaće i teritorijalne konotacije – širenje islamizacije na srpski prostor, nije Erdogan džabe rekao na Kosovu: Kosovo je Turaka, Turska je Kosovo)….

  11
  • Avatar
   За Србију

   Међународно признати акт звани Резолуција 1244, коју су потписале САД и Русија, гарантује територјални интегритет Србије. Косово треба прогласити окупираним територијама и зауставити било какве преговоре. Проблем вратити на Савет безбедности УН. Тамо имамо савезнике.

   Ниједна национална мањина није добила државу, а још има и своју матичну државу.
   Због начина доласка на власт, што жутих, а што ових напрдњака, који су обећали издају Србије својим менторима, потребно је да народ потпише Народну резолуцију (укуцајте на интернету), јер је то једини начин да се обезвреди потпис на издају Србије у облику Обавезујућег споразума и сличних подметачина.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *