У Београду одржана церемонија отварања мозаичке декорације куполе храма Светог Саве

Сергеј Лавров, министар спољних послова Русије

У Београду је у присуству председника Републике Србије, Александра Вучића, министра иностраних послова Руске Федерације Сергеја Лаврова, патријарха српског Иринеја и председника Извршног одбора ЈАД „Гаспром њефт“ Александра Дјукова одржана свечана церемонија отварања мозаичке декорације куполе храма Светог Саве. 

Израда декорације куполе храма Светог Саве је један од највећих пројеката мозаичке декорације у свету. Укупна површина мозаика износи 1248 м2. На реализацију пројекта 70 руских и српских мајстора под руководством народног уметника Руске Федерације Николаја Мухина, уложили су три године.

Александар Вучић, председник Србије

„Гаспром њефт“ је био инвеститор пројекта израде мозаика куполе највећег српског храма и активно је учествовао у свим фазама његове реализације. Од преузимања контролног пакета акција „Нафтне индустрије Србије“, ова компанија је постала највећи страни инвеститор српске привреде. Поред тога „Гаспром њефт“ је и највећи социјални инвеститор у Србији, који реализује програм подршке култури и очувања историјског наслеђа Србије.

Председник Србије Александар Вучић подсетио је све присутне на вишевековне српско-руске везе и захвалио на помоћи у уређењу куполе Храма Светог Саве: „Посебно желим да се захвалим великом Николају Мухину на посвећеном и величанственом делу које оставља иза себе, за будућа покољења Србије, али и Русије. Хвала Гаспрому који је донирао новац, а посебно хвала председнику Путину без кога готово ништа не бисмо урадили у овом светом храму, који је долазио и интересовао се за наставак радова, хвала драгом Сергеју Лаврову који је лично, као пријатељ, дошао да увелича наших 180 година успостављања дипломатских односа, хвала свима из Србије који су годинама радили на томе да се овај храм подигне.“

Сергеј Лавров, министар спољних послова Руске Федерације је изјавио: „Желим да изразим захвалност свима који су учествовали у овом светом делу. Председник Руске Федерације се са посебном пажњом односио према овом пројекту, који су иницирали српски председник и патријарх Српске православне цркве. Компанија „Гаспром њефт дала је велики допринос са своје стране.“

Александар Дјуков, генерални директор компаније Гаспром њефт

„Наше учешће у пројекту израде унутрашње декорације куполе храма Светог Саве је део хуманитарног програма „Гаспром њефта“ у Србији и предмет нашег посебног поноса. Руски и српски народ повезују вишевековне духовне и културне традиције. Уверени смо да ће Храм Светог Саве постати један од симбола културног и духовног јединства Русије и Србије“ – истакао је председник Извршног одбора „Гаспром њефта“ Александар Дјуков.

„Овом приликом, са овога светога места, у име Српске православне цркве и српског православног народа, најсрдачније се захваљујемо братској Русији и њеном председнику, господину Путину, за љубав према нашем народу и пружену помоћ за Храм Свeтог Саве. У исто време топло се захваљујем Руској православној цркви и Његовој Светости, Патријарху московском господину Кирилу, на његовој подршци овом светом делу“, изјавио је патријарх српски Иринеј.

Патријарх српски Иринеј

Митрополит волоколамски Иларион је изјавио: „У име Патријарха Московског и целе Русије Кирила преносим дубоку захвалност компанији „Гаспром њефт“, чија је благородна помоћ омогућила почетак реализације овог грандиозног историјског пројекта, као и уметничком саставу окупљеном од стране „Московског међународног фонда за сарадњу са УНЕСКО“, као и инжењерима и другим специјалистима, који су својим трудом допринели велелепном уређењу једног од највећих храмова у свету“. 

   

Митрополит волоколамски Иларион

Додатне информације

Храм Светог Саве на Врачару је један од главних споменика архитектуре у Србији и један од највећих православних храмова у свету. Изграђен је на месту где су отоманске власти 1595. године спалиле мошти Светог Саве. Црква је пројектована крајем XIX века, али његова изградња почела је тек 1935. године. Изградња је била одложена због почетка Другог светског рата.

Подизање куполе завршено је 1989. године, а 2004. су у Храму почела редовна богослужења. Израда унутрашњег уређења Храма наставља се до данас. 

Министарство културе Руске Федерације и Министарство спољних послова Србије потписали су 2012. године Протокол о руском учешћу о унутрашњем уређењу Храма Светог Саве у Београду. Протокол о заседању жирија Сверуског конкурса пројекта унутрашњег мозаичног уређења Храма потписан је 2014. године, када је утврђен и пројекат ауторског колектива радионице за израду мозаика „Међународног московског фонда за сарадњу са УНЕСКО“, под руководством академика Руске академије уметности Николаја Мухина. По налогу председника Руске Федерације Владимира Путина, „Россотрудничество“ је изабрано за координатора пројекта.

Један коментар

  1. Xвала браћи Русима. Е вучићу нема ти сад ЕУ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *