Почетна / Култура / Немањићи и хрватске фантазије

Немањићи и хрватске фантазије

Пише Божидар Зечевић

Оно за шта је другима ( Хрватима на пример!) требало брдо пара и мамутска логистика, нама је историја оставила на длану. Поред „живих“ манастира, цркава и тврђава, поред Хиландара, Студенице, Жиче и Сопоћана нису нам требале сумњиве реконструкције. Код светих ликова Симеона и Саве шта ће нам дигиталне патворине? Поводом серије Немањићи – рађање краљевине ми не само да нисмо звали стране научне ауторитете него нисмо фермали ни домаће, српске катедре и универзитете…

Невен Будак, најистакнутији хрватски историчар средњег века, изјавио је једном да је годинама проучавао изворе и да није успео да пронађе ниједан доказ да је постојао краљ Томислав. На основу тога је закључио да је у питању мит као што то јесте и низ других слика из хрватске историје. На то му је тадашњи председник Хрватске Фрањо Туђман одговорио да без мита нема историје. Десетак година касније Будак је постао главни консултант државотворне телевизијске серије Хрватски краљеви, која је цела била постављена управо на наведеној Туђмановој премиси. Поводом премијере серијала у загребачкој дворани Лисински 2011. године др Будак је изјавио: „О раном средњем вијеку мало је сведочанстава, записа и повјесних докумената. Стога то повјесничарима додатно отежава реконструирање повијести и због тога из тог времена датира мноштво митова. У Хрватским краљевима је спојена знаност, умјетност и технологија.“ Ни речи о „краљу Томиславу“, главној личности и дугим „сликама“ овог фабулозног серијала, у који је уложено 18 милиона куна и који је 2013. године обишао планету у издању глобалног канала Viasat History. У серији Будак више није сасвим сигуран гледе краља Томислава: „Чак и ако није био краљ, био је у ствари краљ.“ Тако је данашња Хрватска, на екрану електронског света, добила свог првог спинованог краља, око чега изгледа да више нема спора.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Невен Будак. Каква историј а таква и држава. Да ли је могуће, главни трг у Загребу носи име некога ко не постоји. Њихова најзначајнија историјска личност је она липа Матије Гупца, дрво старо 400 година. Зато и плаћају в липама.
    0    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *