Генерални директор НИС-а најављује нове инвестиције

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев рекао је у интервјуу Радио-телевизији Србије да Стратегија развоја НИС-а до 2025. године компанију уводи у нови инвестициони циклус и да је већ у току изградња једног од кључних пројеката – постројења за дубоку прераду у Рафинерији нафте Панчево.

“То је тренутно кључни пројекат НИС-а, инвестиција од 300 милиона евра, а постројење ће почети са радом у трећем тромесечју 2019. године“, рекао је Тјурдењев.

Према његовим речима, други значајни правац су инвестиције у истраживање и производњу нафте и гаса јер НИС жели да настави да производи нафту и гас у Србији, као и у региону. „Трећи важан правац је даље унапређење наше малопродајне мреже”, рекао је Тјурдењев.

„Такође нам је веома битно да задржимо лидерску позицију у Србији. Да будемо најпрофитабилнија и најефикаснија компанија у држави јер нам је важно што доприносимо српском буџету, јер га по основу пореза пунимо око 15 одсто“, навео је генерални директор НИС-а.

Према његовим речима, савремена реалност, у оквиру четврте индустријске револуције, уносе изазове у пословање НИС-а. „Зато морамо брзо да одговарамо на њих, без обзира на то да ли је реч о информационим или иновативним технологијама које мењају производњу, мењају наше потрошаче – као што су електрични аутомобили или друге технологије које могу значајно да утичу на наше пословање“, рекао је Тјурдењев.

Он је додао да НИС већ неколико година успешно послује у земљама региона и да има планове за ширење пословања.

„На пример, имамо пројекте производње нафте и гаса у Румунији чија је реализација у току. Нашу малопродајну мрежу бензинских станица којом располажемо у четири државе развијамо првенствено у погледу квалитета, али и унапређења ефикасности. Како обезбеђујујемо сигурност снабдевања горивом за потрошаче у Србији, тежимо томе и у суседним земљама“, рекао је Тјурдењев.

Он је додао да се, поред нафтне делатности, НИС бави и производњом и трговином струјом.

„Електрична енергија један је од наших бизнис-праваца који ћемо даље да развијамо. Са “Гаспром Енергохолдингом” већ радимо на пројекту изградње термоелектране – топлане Панчево, вредном 180 милиона евра, који ће нам 2019. обезбедити и електричну и топлотну енергију за потребе компаније, а остатак ћемо пласирати на тржиште“, казао је генерални директор НИС-а.

„Надам се да ћемо са нашим партнерима у будућности изградити и ветропарк Пландиште – инвестицију од око 140 милиона евра. То ће нам омогућити да постанемо значајан играч на домаћем тржишту електричне енергије, али и повећамо обим трговине“, додао је Тјурдењев.

Према његовим речима, иако цена сирове нафте последњих месеци константно расте на светском тржишту, не треба очекивати значајније промене цена горива у Србији, а приоритет за НИС је да обезбеди сигурно снабдевање домаћег тржишта квалитетним нафтним дериватима.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *