Црно сунце друге Србије

ДУХ ВРЕМЕНА И ДУХ ТЕЛЕВИЗИЈЕ

Пише Божидар Зечевић

Шта је другој Србији или не-Србији, за коју сам сигуран да стоји иза Бјелогрлићевих Сенки над Балканом, требао овај кошмар? Кога се тичу последњи дани Краљевине и њени лањски снегови, после краја историје и осталих глобалистичких мантри?Хоће ли ико икада положити рачун за ове ружне слике Србије и Београда, снимљене српским новцем?

После завршетка телевизијске серије Сенке над Балканом, мегапројекта Јавног сервиса Србије који потписуje Драган Бјелогрлић, општи утисак је поразан. Сасвим отворено и без длаке на језику мора се рећи: слика коју је о Србији и Београду између два рата желела да створи дотична телевизијска ујдурма страшна је стигма над целом новијом историјом српског народа и његовом војном, интелектуалном, привредном, финансијском и сваком другом елитом. По мишљењу Бјелогрлића и његових сценариста, била је то хорда убица, разбојника, злочинаца, сецикеса, наркомана, пијанаца и педера… Иста је пливала у непочинству и разврату, не презајући ни од каквог злочина. Била је то страшна кућерина страве, на чијем је крову седео краљ Александар Карађорђевић са својом кајмакчаланском бандом, первертитима, сатанистима, жандарчинама и трулим професорима.

Београдска чаршија, коју смо овде могли да гледамо, била је стална мета Коминтерне, усташа и свих редом душмана Србије. Тамо и другде и није било другог израза за српско традиционално друштво у целини. За саму чаршију знамо да и није баш била нека цвећка. Било је у њој свега и свачега, по чему су најбоље умели да ошину баш српски књижевници попут Нушића. Али та чаршија ни по чему није личила на онај брлог по коме се данас ваљају Бјелогрлић и његова братија.

Овако нешто није могло бити снимљено ни у најцрње доба југокомунизма не због идеолошких разлога – описана слика пропале Србије била би тада једва дочекана – него због јавне саблазни и несносне количине псовки, простаклука и огавних призора које садржи. Каква год била, Титова номенклатура имала је неког укуса и мере. Данашњи идеолошки спонзор и наручилац оваквих хорора нема икаквог зазора када је у питању српска традиција. Све што је српско мора бити пљунуто и згажено. Срби немају никакве традиције осим крвавих кошмара које су изазвали својом зверском природом. И зато су увек криви и заслужују да им се нанесе оваква срамота. И стога се овакви пројекти мање алиментирају из страних фондова – њих има и нису безначајни – него највише од оних који управљају парама српских пореских обвезника.

Хоће ли ико икада положити рачун за ове ружне слике Србије и Београда, снимљене српским новцем?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *