Почетна / Друштво / Македонски сценарио у босанском лонцу

Македонски сценарио у босанском лонцу

То што се у Републици Српској реплика скопских дешавања оцењује као „већ виђено“ не значи да је смањена опасност и по сам опстанак РС, чије укидање би радо видели многи и споља и изнутра

Иако искуство у политици показује да иста „мустра“ не пролази два пута, инспиратори и организатори вештачких револуција држе се правила да „добитну комбинацију“ не треба мењати. Тако се на блокаду Скупштине Републике Српске од стране опозиције надовезала и претња „македонским сценаријем“ у Бањалуци. И то непосредно пошто су у Београду Милорад Додик, председник Републике Српске, и Александар Вучић, председник Србије, најавили да би Декларација о опстанку српске нације могла да се у новембру нађе пред посланицима парламената Србије и РС.

БЛОКАДА ПАРЛАМЕНТА Окидач, односно повод за блокаду пронађен је у томе што Скупштина РС није на дневни ред ставила ревизорски извештај о извршењу буџета Српске за 2016. годину, који је Одбор за финансије скинуо са дневног реда седнице на коју представници опозиције нису ни дошли.

Е, ту почиње прижељкивани сценарио из Скопља, где је кршењем Охридског споразума (најјача македонска странка формира власт са најјачом албанском странком) и уз притисак и здушну помоћ Запада, пре свега САД, на власт устоличен Зоран Заев, који је учинио низ уступака према Албанцима, од Тиранске платформе до озваничења албанског језика, али тиме и отворио врата брзог уласка Македоније у НАТО и ЕУ.

Опозициони посланици у Скупштини РС физички су онемогућили да се одржи нова седница, пошто су засели на места на којима треба да седе председавајући Скупштини. Седница је ипак настављена, али без опозиционих посланика јер им је изречена мера забране због блокаде парламента. У међувремену, дневни ред је измењен и спорни извештај је поново увршћен, али опозиција и даље најављује опструкцију парламента.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. MAKEDONSKI SCENARIO u bosanskom loncu: Režiser spoljni faktor SAD-EU

    Scenariji u državama ne bi se dešavali da nema unutrašnjeg faktora-petokolonaša koji ispunjavaju tudje interese na štetu svoje države. Ako je mak. scenario u bosans. loncu – kosovski scenario je ušao u makedonskom loncu. A kosovski separatistički lonac je prekipio po beogradskom petokolonaškom scenariju Fuka Draškovića (podigao pola Beograda i Srbije da sruši Milloševića u korist albanskog separatizma Hašima Tačija (sada ima zamenu). Kada bolje pogledamo, Srbiji ne treba neprijatelj, sami sebi smo najveći neprijatelji. Vučić je Briselskim sporazumom predao-poklonio Kosovo, dobio nevidjen populizam i podršku od EU i SAD. Zajev se udružio sa najvećim albanskim strankama – takodje dobio vlast i populizam da sprovodi politiku na veliku štetu makedonske nacije. Pokušava se uspostavljanje sličnog scenarija i u Republici Srpskoj. Kada će jednom Srbi i pravoslavci da uspostave slogu i jedinstvo, da žive bez tenzija u suverenu državu, kao svoji na svome?

    Primera radi, bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić je najavljivao predstavljanje nove Platforme o Kosovu za vreme Briselskih pregovora… Platforma nestala-zaboravljena, Nikolić zaćutao. A kada se pojavila Tiranska platforma Edija Rame u Makedoniji (da makedonci uće albanski kao državni jezik, i drugo zagtevi konfederalnog tipa)… odmah je Zajev ustolićen za predsednika Makedonije i krenulo se u (perfidno) sprovodjenje najavljene politike. Eho Tiranske platforme čuo se i do Beograda kod Vučića: On je nakon toga na TV dao izjave, citiram: „… da je dobro i Srbi da uče albanski jezik u duhu dobrih odnosa i saradnje, i istovremeno prihvatio odredjen broj fizičkih radnika iz Albanije na radove u Pčinnjskom okrugu, kao nema naših radnika(!). Kako se Vučić toga ranije nije setio. Očigledno da je on dobio instrukcije od Edija Rame u Tirani i Tačija jer sve radi na štetu Srbije.
    1    0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *