Почетна / Колумне / Зона сумрака – Ко је видео ветар?

Зона сумрака – Ко је видео ветар?

Халабука око Дарвинове теорије показала нам је да задртост постоји на обе стране – и међу креационистима, и међу богоборцима. Проблем је, међутим, што и једни и други покушавају да у тој причи православљу дају улогу коју оно апсолутно нема

У оквиру свеопште дискусије о Дарвину, еволуцији и православљу, новинар београдског дневника, који нам често служи као инспирација за текстове, своју тезу о непостојању Бога поткрепио је аргументом после кога „паметном други доказ није потребан“. Под насловом „Гагаринов лет“ Гојко Влаовић објашњава да су излишни научници, филозофи и други паметни људи. Да би се схватило, ако сте паметни, наравно, да Бог не постоји, довољно је послушати панк песму у којој се наводи да је Гагарин био у свемиру и тамо није видео ни Исуса, ни Богородицу. Гре’ота за, на пример, Исака Њутна који се родио пре појаве панка (и Гагарина) па је веровао да када се човек суочи са свом лепотом и комплексношћу створеног света, не може негирати постојање једнога Бога. Али ко је Њутн у поређењу с италијанским панком? Италијански панк је продуховљенији и од, на пример, британског романтизма и викторијанске песникиње Кристине Росети из 19. века: „Ко је видео ветар? Нико, ни ти, ни ја. Ал кад ти маше цветак, то ветар чарлија.“ Да ли је Гагарин видео ветар? Или било ко други? Да ли то значи да ветра нема и да није он створио таласе на мору? Исто тако да ли је Влаовић видео гравитацију коју је открио поменути Њутн? Ни ветар, ни гравитацију, па ни Бога, не морамо видети да бисмо их осетили. С друге стране, глупост је веома уочљива.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Један коментар

  1. Зоран Ђорђевић

    Један од тобожњих аргумената које је недавно на РТС-у потезао муфтија Зукорлић у прилог томе да је Бог створио свет јесте и тај да се људи у великом проценту, 90%, изјашњавају као верници. Тај проценат јесте тачан, али они се само изјашњавају, али мало ко од њих стварно верује у то. Објашњење је просто. Пошто се атеизам још увек поистовећује са комунизмом људима је најлакше да се дистанцирају од њега изјашњавањем да верују у Бога. Отуда их је толико.
    1    2

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *