Почетна / Свет / Шок за Мартина Шулца

Шок за Мартина Шулца

Лош (пред)знак пред изборе за Бундестаг: Социјалдемократе изгубиле власт у својој „црвеној тврђави“, најмногољуднијој немачкој покрајини (осамнаест милиона душа) Северној Рајни – Вестфалији у часу када се чинило да је њихов кандидат за канцелара (Шулц) извукао партију из дубоке депресије, вратио јој наду и био надохват најважнијег политичког положаја у земљи

Мартину Шулцу нису (још) све лађе потонуле. Јесте она највећа. И најважнија. Његова странка, Социјалдемократска партија (СПД) доживела је тежак пораз минуле недеље у његовом политичком завичају: изгубила је власт у најмногољуднијој немачкој покрајини (осамнаест милиона душа) Севереној Рјни – Вестфалији. Хришћанско демократска унија (ЦДУ) тријумфовала је, после успеха на изборима у Сару и Шлезвиг-Холштајну, тамо где се то најмање очекивало. Са „скором“, спортски речено, од три према нула, Ангела Меркел од недеље трчи победничком стазом ка великом циљу.

Многи је већ виде опет на канцеларском трону. Четврти пут заредом. Њен ривал, и изазивач, Мартин  Шулц суочио се с (горком) чињеницом колико политичка срећа може бити варљива. И превртљива. Његов захуктали воз, којим је, са безнадежно споредног колосека успео да, закратко, претекне композицију конзервативаца, као да је кренуо у погрешном смеру.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *