Генерал Новак Ђукић – Ко је извршио масакр на Тузланској капији

Шта се заиста те ноћи 25. маја 1995. десило у Тузли, ко је и како монтирао процес против српског генерала, те да ли се на Србију врши притисак да призна пресуду суда БиХ

Влада Тузланског кантона донела је одлуку којом се 25. мај, дан страдања на Тузланској капији када је, како стоји у саопштењу, бачена граната са српских положаја на Озрену 1995, прогласи Даном жалости. За смрт 71 човека просека старости 24 године оптужен је генерал Војске Републике Српске Новак Ђукић.
Тим балистичких експерата из више земаља света оспорио је налазе Тужилаштва. О томе шта се заиста те ноћи десило у Тузли, како је монтиран процес против њега, те да ли се на Србију врши притисак да призна пресуду суда БиХ, разговарамо са Новаком Ђукићем, генералом који је четири године држао фронт према Маглају и муџахединским одредима да би након рата провео три године у притвору, у самици, и четири године у казнионици у Фочи од чега једну годину у робијашници на Туњицама код Бањалуке.
Да ли ћемо, под притиском обавезе да сарађујемо с државама у региону и да чувамо регионални мир, морати ћутке да посматрамо прогон против генерала кога је на основу лажног вештачења Суд у БиХ осудио на 20 година робије?
Ко и из ког разлога негује службену лаж о страдању цивила у Тузли?
Верујем исти они који су заслужни да се 15. мај прогласи Даном победе у Тузли. Да подсетим,15. маја 1992. колона војника ЈНА сачекана је у заседи на Брчанској Малти и уништена. Урадили су то припадници патриотске лиге и припадници МУПА Центра јавне безбедности Тузла на челу са Мешом Бајрићем, градоначелником Тузле Селимом Бешлагићем и другима. Најмање је ту учествовао господин Јуришић који је ухапшен, оптужен, осуђен па ослобођен од стране суда Србије. Зашто до сада није обелодањено ко је убио онолико младих људи на Тузланској капији не знам, али верујем да би на то питање могли да одговоре господин Бешлагић, доктор Цирхлаж, Синан Алић, али и Изетбеговић, генерал Јован Дивјак, инспектор Мутапчић, господин Вејн Ловел…

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *