Бомбашки напад у Манчестеру, најмање 22 особе погинуле а 59 повређено

Шеф манчестерске полиције Јан Хопкинс изјавио је данас да су у експлозији, која се догодила на крају концерта певачице Аријане Гранде у Манчестер арени, погинуле 22 особе, а да је 59 повређено. Међу погинулима има и деце.

Према његовим речима, полиција је уверена да је нападач који је активирао бомбу, погинуо у експлозији, као и да је он сам извео напад, преноси британски Гардијан. Полиција је уверена да је он”носио импровизовану експлозивну направу”, као и да ће истрага утврдити да ли је он био део неке терористичке мреже.

Улице око Арене у којој се концерт одржао и даље су затворене, а присутан је и велики број полиције и антитерористичких јединица које и даље претражује терен, преноси Скај њус и додаје да су у претраживање укључене и полицијске патроле са псима. Британска полиција третира експлозију у Манчестер арени, где је синоћ одржан концерт америчке певачице Аријане Гранде, као могући терористички инцидент, јавио је Би-Би-Си.

Најмање 20 људи је погинуло, а вероватно на стотине повређено на концерту, јавио је Ен-Би-Си њуз, позивајући се на полицијске изворе. Скај њуз наводи да је до експлозије дошло у фоајеу дворане, а да се на лицу места налази неколико тимова за деактивирање бомби. 

Премијерка Тереза Меј казала је да се инцидент третира као терортистички напад, а уколико се то потврди, то ће бити најсмртоноснији напад у Британији од када су четворица муслимана у бомбашком нападу убила 52 особе 2005. године у Лондону, преноси Ројтерс.

„Радимо на утврђивању свих детаља о ономе што полиција третира као терористички напад. Наше мисли су са жртвама и породицама оних погођених овим инцидентом”, написала је она у саопштењу.

Како се наводи, полиција је саопштила да се експлозија десила око 22.30 часова по локалном времену у арени где се одржавао концерт, а у коју може да стане 21.000 људи. Полицијски извори из Британије и из САД су за Ен-Би-Си њуз рекли да су највероватније биле две експлозије.

Истовремено, Би-Би-Си преноси изјаве сведока да су видели „20 до 30 људи на земљи” у „Манчестер арени”, где је концерт одржан.

Британска полиција је претходно саопштила да има више мртвих и повређених након што је објављено да је најмање једна експлозија одјекнула на завршетку концерта америчке певачице Аријане Гранде у Манчестеру.

Према најновијим информацијама, тим за деактивирање бомби је дошао у „Манчестер арену”.

Број жртава међутим није званично потврђен, а за сада још није познато шта је узрок експлозије о којој сведоче многи који су били на концерту.

Скај њуз истиче да су на концерту већином била деца и тинејџери. Наводи се и да су на улицама припадници полиције који носе оружје с дугим цевима.

Неколико британских медија је објавило да су одјекнуле две експлозије.

Полиција је позвала људе да избегавају то подручје.

На лицу места се налази велики број возила Хитне помоћи и полиције, а затворена је метро станица у близини „Манчестер арене” у којој је одржан концерт.

Полиција је претходно саопштила да је одговорила на „озбиљан инцидент” у Манчестеру, где је одржан концерт америчке певачице, пренео је Ројтерс.

На хиљаде људи у паници је почело да напушта концерт америчке певачице у Манчестеру, у западном делу Енглеске, након што су се, према речима сведока, чуле експлозије или пуцњи, објавили су британски медији.

На видео снимку који се појавио на Твитеру виде се фанови у арени како беже и вриште.

Портпарол америчке певачице Аријане Гранде саопштио је да је она добро.

На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се да је међу посетиоцима завладала апсолутна паника.

На концерту је било око 20.000 људи, углавном младих.

„Манчестер арена” је највећа затворена арена у Европи која може да прими 21.000 људи. Отворена је 1995. године. То је популарно место за одржавање концерата и спортских дешавања. (Танјуг)

 

Напад у Манчестеру био најављен на Твитеру

МАНЧЕСТЕР, 23. маја – Британска полиција саопштила је данас да је напад у Манчестер арени највероватније извео бомбаш самоубица, а медији преносе да је претња о могућем нападу била најављена на Твитеру још у 18.30 сати по локалном времену, преноси хрватски портал „24 сата”.

Како се наводи, на једном Твитер профилу објављено је „#ИД, Манчестер арена”, а испод тога и порука „Јесте ли заборавили наше претње”.

После напада на Твитеру су се појавиле и поруке у којима се наводи да је експлозија у Манчестеру била освета за нападе на децу у Мосулу и Ал-Раки.

Експлозија се догодила у понедељак, око 22.30 по локалном времену, након завршетка концерта певачице Аријане Гранде, у њему су погинуле најмање 22 особе, а повређено 59. (Танјуг)

Јункер: Кукавички напади само ће нас ојачати

БРИСЕЛ – Председник Европске комисије Жан Клод Јункер упутио је речи саучешћа британском народу и премијерки Терези Меј поводом напада у Манчестеру.

„Данас ми тугујемо са вама. Сутра већ ћемо заједно са вама да радимо у борби против оних који покушавају да униште наш начин живота. Они су потценили нашу отпорност. Ови кукавчики напади ће само ојачати нашу преданост да заједно победимо починиоце таквих злодела”, поручио је председник Европске комисије.

Јункер каже да је са дубоким жаљењем и великим шоком примио вест о бруталном нападу који је погодио Манчестер, а да његово срце слама помисао да тероризам поново покушава да унесе страх и усади поделе тамо где се млади људи и породице окупљају.

Поводом напада који се ноћас догодио на концерту у манчестерској Арени рано јутрос огласио се и председник Европског савета Доналд Туск који је поручио да је његово „срце са Мачестером, а мисли са жртвама”.

Своје саучешће са британским народом, жртвама напада и њиховим фамилијама упутили су и други представници ЕУ институција, од европских комесара до чланова Европског парламента. (Танјуг)

Због експлозије одложена предизборна кампања

ЛОНДОН – Представници две водеће британске партије – конзервативци и лабуристи обуставили су предизборну кампању до даљег због догађаја у Манчестеру.

Лабуриста Џереми Корбин саопштио је да је разговарао са премијерком Терезом Меј и да су се сложили да откажу предизборну кампању до даљег,преноси Скај њус.

Он је додао да је „престрављен страшним догађајем у Манчестеру”.

„Моје мисли су са породицама и пријатељима погинулих и повређених. Данас ће цела земља жалити за људима који су изгубили животе. Похвалио бих службе за ванредне ситуације за њихову храброст и професионализам”, написао је Корбин у саопштењу.

Путин осудио напад у Манчестеру

 
Руски председник Владимир Путин осудио је данас терористички напад у Манчестеру у којем је погинуло 22 људи, а преко 50 рањено, истакавши да је Русија спремна за још ближу антитероистичку сарадњу са британским партнерима.„Одлучно осуђујемо тај цинични, нечовечни злочин. Верујемо да налогодавци неће остати некажњени”, рекао је Путин у телеграму британској премијерки Терези Меј.Он је изразио саучешће породицама погинулих, јавља Тасс, преноси Танјуг.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *