Темељи модерне Русије

Кремљ систематски обнавља разорену економску и социјалну инфраструктуру стварајући предуслове за раст на здравим основама у наредној деценији, али резултати нису увек на први поглед видљиви

Руски премијер Дмитриј Медведев поднео је прошле недеље годишњи извештај доњем дому парламента, Државној думи. Његов извештај био је под двоструком лупом јавности, пре свега зато што је то први значајан политички наступ након демонстрација и нереда које је изазвала опозиција, протестујући због наводне корупције у коју је умешан премијер лично. За Медведева је било важно да у свом извештају пробуди наду у бољу будућност, али и да петогодишње резултате своје владе представи у што бољем светлу. У околностима санкција и економске кризе, то није нимало једноставан задатак, али је после четворочасовног наступа и дијалога Медведева са депутатима – остао утисак да је Русија успела да се стабилизује и изађе на пут напретка и у најтежим условима. О томе сведочи и прошлогодишњи економски раст од 0,3 одсто, који на први поглед може да делује скромно, али је велики успех у поређењу са „минус три“ из 2015. године. Што је најважније, извештај Медведева показује стратешки напредак у низу кључних области.

Премијер је поручио да је пред државом много тешкоћа, али да се не сме трошити време на популизам, спекулације и унутрашње конфликте, од којих су на добитку само они који желе да изолују и ослабе Русију. При томе, признао је да у друштву може бити несугласица, различитих политичких и идеолошких приступа решавању проблема, али да циљ свима треба да буде заједнички – развој државе и благостање људи. Медведев је истакао да је Русија, упркос свим спољним притисцима, спознала могућности да им се и супротстави и да пређе у офанзиву у одбрани својих интереса. Не само што реагује на кризне ситуације већ ствара нове тачке раста искључиво се ослањајући на сопствене снаге. „Никакви изазови нас више не плаше, него нам дају стимуланс да се развијамо. Вера у сопствене могућности већ даје резултате. Наша економија се развија, иако су нам најављивали катастрофу са разних места, укључујући и она преко океана. Прогрес виде и они које је тешко оптужити за симпатије према нашој земљи“, истакао је Медведев.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *