ДОНАЛД ТРАМП ИЗМЕЂУ ПАТРИОТИЗМА И МУТУАЛИЗМА

Пише Момир Булатовић

У биологији мутуализам представља интеракцију између јединки различитих врста којом обје јединке повећавају своју адаптивну способност. То је однос у којем обје врсте имају корист. Овај се термин користи и у економској теорији, али је његов практичан примјер управо у односу Америке и Кине. Рјечју, Америка треба Кину управо онолико колико Кина треба Америку

Увијек можете рачунати на то да ће Американци урадити праву ствар – након што, прије тога, покушају све остало“! Ова се изрека приписује Винстону Черчилу, али, независно од стварног ауторства, може бити прихваћена као много пута потврђена истина.

На самом почетку мандата Барака Хусеина Обаме, приликом једног дипломатског ручка, тадашњи министар у Влади Србије је егзалтирано причао о новој нади коју доноси избор првог Афроамериканца и упитао је једног од својих гостију, амбасадора Ирана, шта очекује од новог предсједника Америке? Овај је, савршено мирно и промишљено одговорио: „Ништа.“ Али био је неумољив домаћин у набрајању разлога за велика очекивања и, недипломатски, тражио допунска објашњења. Амбасадор је, стрпљиво и у истом тону, поновио да не очекује ништа и показао на двије чаше пред собом. У једној је била обична, а у другој газирана вода. „По чему се ове двије чаше разликују? По мјехурићима. А то очас испари“, закључио је своју лекцију.

Да ли ће избор Доналда Трампа за 45. предсједника САД бити „права ствар“ или обични мјехурићи, показаће вријеме и степен испуњености његових предизборних обећања?

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *