Почетна / БРОЈ 374 / Колапс Берлинског зида – геополитичка трагедија!

Колапс Берлинског зида – геополитичка трагедија!

Специјално за „Печат“ из Милана Дијего Фузаро 
Гори свет од оног подељеног Берлинским зидом могао је бити само оно што је дошло касније, односно наш свет неспорног тријумфа капиталистичке спреге власти, флексибилне радне снаге, привременог рада и принудног укидања социјалних права

У суморном пејзажу планетарног неоконформизма и јединог дозвољеног мишљења, тријумфује лажни плурализам, у којем плурали увек говоре једну исту ствар, иако различито деклиновану: да живимо у једино могућем свету! Оставите сваку наду, ви који се не уклапате! Одрекните се било ког духа различитости!

За оне који су скептични у вези са овим питањем, постоји један аспект који може да послужи као „Водич за збуњене“: то је опсесивна баражна ватра на којој су инсистирали, у последње време, медијски циркус и фабрика гласова славећи „годишњицу пада Берлинског зида“. Министарство Истине орвелијанског типа је свеприсутно кријумчарило идеју по којој би крај (додуше неславни) историјских комунизама двадесетог века требало да буде тријумф слободе над коначно пораженим тоталитаризмом.

Ништа ново под сунцем: још од 1992. године (види Ф. Фукујама, Крај историје) доминантна идеологија манијакално понавља ову причу, затупљујући умове несрећних друштвених атома који су преживели тај кратки век. Да се разумемо, Совјетски Савез свакако није био рај: огромне су биле његове противуречности и не пада ми на ум да то негирам, нити да то умањујем. Али, ипак… са тачке гледишта овог писца, гори свет од оног подељеног Берлинским зидом могао је бити само оно што је дошло касније, односно наш свет неспорног тријумфа капиталистичке спреге власти, флексибилне радне снаге, привременог рада и принудног укидања социјалних права.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *