ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ СОЧИЈА: Добили смо невероватну цену гаса, Путин следеће године у Србији

АЛЕКСАНДАР Вучић, председник Србије у посети је Русији, где се данас састао са председником те земље Владимиром Путином.

– Разговарали смо о много тема и хоћу да се захвалим председнику Путину. Разговарали смо о свим важним питањима, а он је добро разумео колики је значај цене, количине гаса и такозване гипкости. Данас или до краја фебруара нам треба око 13 милиона кубних метара гаса, а то су све тешка питања – истакао је Вучић.

Невероватна цена гаса

– Постигли смо нешто што смо покушали, а Путин је показао пријатељство према Србији. У наредних шест месеци имаћемо цену гаса од 270 долара по кубном метру, као и повећање количине гаса и флексибилност за коју сам посебно молио – рекао је Вучић. Бајатовић је, каже Вучић, скакао од среће, а Путин је пред председником Србије звао све редом како би се резултати постигли што пре.

– Путин ми је рекао: “Александре, решење ће бити добро”, а и после 6 месеци, чини ми се да ћемо имати изузетну цену и повећање обима, али и флексибилност – каже Вучић. Додаје да се на овај начин штеди више од 300 милиона евра, што је, каже, један национални стадион, а добили смо и сигурност за снабдевање.

Истиче да Србија неће имати проблема са гасом.

Енергетска безбедност била је једна од тема и проценат је да Европи недостаје 70 милијарди кубних метара гаса, али Србија неће имати проблема са грејањем и свеукупним снабдевањем.

Вучић је открио да је цену гаса предложио он, а да ју је Путин прихватио.

– Био је више него фер. Капа доле и велико хвала. Ја сам већ рекао да, да сам на његовом месту, не знам да ли бих прихватио овакав предлог. За гушу смо се хватали од нервозе, а сада је све другачије – истакао је Вучић.

Ситуација у региону

– Разговарали смо о ситуацији на Косову и Метохији, непостојању жеље код АЛбанаца за релним дијалогом, али и односима у региону – каже Вучић.

– Рекао сам да не жалимо и не кукамо када наше комшије добијају наоружање на поклон и купују најмодерније авионе. То је њихов посао и честитамо им, али наш посао је да не смемо да будемо слаби и џак за ударање. Морамо да будемо веома, веома снажни – рекао је Вучић.

Очекује се и већа размена у култури, конкретно музејима, а на данашњем састанку речи је било и о спорту.

– Када три сата са неким разговарате, не постоји тема коју не дотакнете – каже Вучић.

Путин стиже у Србију следеће године

Истиче да је разговор био одличан, с обзиром на то да је у Русији тежак дан због трагедије у руднику.

– У једном таквом дану, нашао је времена за Србију. Свака му част на томе – рекао је Вучић.

Истакао је да је Путин потврдио да ће доћи у Србију, а очекује да ће се то десити између маја и септмебра следеће године.

Вучић се још једном захвалио Путину због одличне цене гаса.

– То је велика ствар за Србију, хвала му на томе. Показао је да смо прави пријатељи. Увек можемо да рачунамо на пријатеље, али морамо да се понашамо одговорно и озбиљно – рекао је Вучић.

Односи Србије и Русије никада бољи

Подсетимо, Вучић је данас истакао да су односи Србије и Русије на највишем нивоу у историји, пренела је руска агенција ТАСС.

Председник Србије је нагласио и да је сарадња две земље у војно-техничкој сфери на највишем нивоу, и да се званични Београд нада новим споразумима.

– Да, наша војно-техничка сарадња је на највишем нивоу. Захвални смо вам на лепим поклонима које смо добили. Мислим да ћемо имати нове споразуме у разним сферама – поручио је Вучић.

Извор: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1059268/vucic-obratio-socija-dobili-smo-neverovatnu-cenu-gasa-putin-sledece-godine-srbiji

Један коментар

  1. Tоплица

    Имамо безброј историјских разлога да Русију носимо у срцу. Ми у ствари некако и подразумевамо да је Русија мајка, наша судбина. А Путин је напросто прави Рус. Молимо се Богу да Русија остане компактна и моћна, паметна као у времена Владимира Мономаха или касније Александра Невског. Буде ли тако, онда ћемо и са Западом налазити заједнички језик, без Русије никако ! Чинимо и сами, са своје стране све што је до нас да ствари остану тако.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *