VUČIĆ SE OBRATIO IZ SOČIJA: Dobili smo neverovatnu cenu gasa, Putin sledeće godine u Srbiji

ALEKSANDAR Vučić, predsednik Srbije u poseti je Rusiji, gde se danas sastao sa predsednikom te zemlje Vladimirom Putinom.

– Razgovarali smo o mnogo tema i hoću da se zahvalim predsedniku Putinu. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, a on je dobro razumeo koliki je značaj cene, količine gasa i takozvane gipkosti. Danas ili do kraja februara nam treba oko 13 miliona kubnih metara gasa, a to su sve teška pitanja – istakao je Vučić.

Neverovatna cena gasa

– Postigli smo nešto što smo pokušali, a Putin je pokazao prijateljstvo prema Srbiji. U narednih šest meseci imaćemo cenu gasa od 270 dolara po kubnom metru, kao i povećanje količine gasa i fleksibilnost za koju sam posebno molio – rekao je Vučić. Bajatović je, kaže Vučić, skakao od sreće, a Putin je pred predsednikom Srbije zvao sve redom kako bi se rezultati postigli što pre.

– Putin mi je rekao: “Aleksandre, rešenje će biti dobro”, a i posle 6 meseci, čini mi se da ćemo imati izuzetnu cenu i povećanje obima, ali i fleksibilnost – kaže Vučić. Dodaje da se na ovaj način štedi više od 300 miliona evra, što je, kaže, jedan nacionalni stadion, a dobili smo i sigurnost za snabdevanje.

Ističe da Srbija neće imati problema sa gasom.

Energetska bezbednost bila je jedna od tema i procenat je da Evropi nedostaje 70 milijardi kubnih metara gasa, ali Srbija neće imati problema sa grejanjem i sveukupnim snabdevanjem.

Vučić je otkrio da je cenu gasa predložio on, a da ju je Putin prihvatio.

– Bio je više nego fer. Kapa dole i veliko hvala. Ja sam već rekao da, da sam na njegovom mestu, ne znam da li bih prihvatio ovakav predlog. Za gušu smo se hvatali od nervoze, a sada je sve drugačije – istakao je Vučić.

Situacija u regionu

– Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, nepostojanju želje kod ALbanaca za relnim dijalogom, ali i odnosima u regionu – kaže Vučić.

– Rekao sam da ne žalimo i ne kukamo kada naše komšije dobijaju naoružanje na poklon i kupuju najmodernije avione. To je njihov posao i čestitamo im, ali naš posao je da ne smemo da budemo slabi i džak za udaranje. Moramo da budemo veoma, veoma snažni – rekao je Vučić.

Očekuje se i veća razmena u kulturi, konkretno muzejima, a na današnjem sastanku reči je bilo i o sportu.

– Kada tri sata sa nekim razgovarate, ne postoji tema koju ne dotaknete – kaže Vučić.

Putin stiže u Srbiju sledeće godine

Ističe da je razgovor bio odličan, s obzirom na to da je u Rusiji težak dan zbog tragedije u rudniku.

– U jednom takvom danu, našao je vremena za Srbiju. Svaka mu čast na tome – rekao je Vučić.

Istakao je da je Putin potvrdio da će doći u Srbiju, a očekuje da će se to desiti između maja i septmebra sledeće godine.

Vučić se još jednom zahvalio Putinu zbog odlične cene gasa.

– To je velika stvar za Srbiju, hvala mu na tome. Pokazao je da smo pravi prijatelji. Uvek možemo da računamo na prijatelje, ali moramo da se ponašamo odgovorno i ozbiljno – rekao je Vučić.

Odnosi Srbije i Rusije nikada bolji

Podsetimo, Vučić je danas istakao da su odnosi Srbije i Rusije na najvišem nivou u istoriji, prenela je ruska agencija TASS.

Predsednik Srbije je naglasio i da je saradnja dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi na najvišem nivou, i da se zvanični Beograd nada novim sporazumima.

– Da, naša vojno-tehnička saradnja je na najvišem nivou. Zahvalni smo vam na lepim poklonima koje smo dobili. Mislim da ćemo imati nove sporazume u raznim sferama – poručio je Vučić.

Izvor: https://www.novosti.rs/c/vesti/politika/1059268/vucic-obratio-socija-dobili-smo-neverovatnu-cenu-gasa-putin-sledece-godine-srbiji

Jedan komentar

  1. Imamo bezbroj istorijskih razloga da Rusiju nosimo u srcu. Mi u stvari nekako i podrazumevamo da je Rusija majka, naša sudbina. A Putin je naprosto pravi Rus. Molimo se Bogu da Rusija ostane kompaktna i moćna, pametna kao u vremena Vladimira Monomaha ili kasnije Aleksandra Nevskog. Bude li tako, onda ćemo i sa Zapadom nalaziti zajednički jezik, bez Rusije nikako ! Činimo i sami, sa svoje strane sve što je do nas da stvari ostanu tako.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *