Џералд Селенте – Сиромашни ће подизати устанке

Од Источне Европе до Француске и Британије све је више људи згађених естаблишментом. Владе се све бруталније обрачунавају с њима како би им сломиле вољу. И неки ће је изгубити, а неки не

Традиционално, почетком нове године, читаоцима „Печата“ представљамо водеће трендове у свету, засноване на анализи Џералда Селентеа, препознатог у глобалним медијима као „најпоузданије име у праћењу светских трендова“ након што је предвидео колапс СССР-а, две последње економске рецесије, слом dot-koma, азијску валутну кризу 1997, слом светске берзе 1987, глобалну финансијску кризу 2008. године.

Предвиђање трендова, посао којим се бавите веома успешно, зависи од деловања економских законитости. Како бисте описали то своје звање данас, у време када је оно што смо називали економијом претворено у наметање закона којима се легализује универзална пљачка човечанства?
Најпре бих искористио ову прилику да недељнику „Печат“ и нашим читаоцима пожелим све најбоље у овој години. Када је реч о економским законитостима, један од водећих трендова за 2019. назвали смо „Економски 11. септембар“. Њиме смо желели да упозоримо да је мехур дуга од 250 трилиона долара пред експлозијом. Ово предвиђање засновали смо на ономе што су Федералне резерве у САД радиле прошле године, а то је подизање каматних стопа четири пута. На основу онога што су најављивали, очекивано је да их подигну и ове године, и то три-четири пута. И онда је, изненада 4. јануара, председник Федералних резерви Џером Пауел, непосредно након што су објављени бројеви који су показали да је прошлогодишњи раст стопе запослености и пораст цене рада на тржишту рада био највећи током протеклих десет година, рекао да ће бити „стрпљиви у подизању каматних стопа ове године“, сигнализирајући да очекује успоравање подизања референтне камате у 2019. години. Они су, дакле, спремни да убризгају још монетарног метадона у игру како би одржали ниске каматне стопе. То је хероинска зависност која захтева непрекидно убризгавање нових доза. Али медији о томе не желе да говоре и не желе да се осврћу на претходне догађаје. А уколико бисмо се вратили у фебруар 2018, сетили бисмо се да је, када се након Трамповог релија повећао број запослених и када је скочила цена рада, ФЕД изјавио да ће подићи референтну каматну стопу из тих разлога. И ево сада имамо дијаметрално супротну одлуку ФЕД-а, у условима феноменалног пораста запослености и најбоље цене рада у протеклих десет година. ФЕД је променио пројекцију повећања камате у 2019. наговестивши да ће уместо раније предвиђена три пута, ове године само двапут подићи референтну стопу. Према новој прогнози, смањена је и горња граница ФЕД-ове референтне камате дугорочно на 2,8 одсто с првобитно пројектована три одсто.
„Економски 9/11“ спреман је да удари и изазове пропадање капитала и тржишта широм света, и прети да уруши многе економије које су већ у рецесији или су кренуле у рецесију. У Јапану је бруто домаћи производ (БДП) у току последња три месеца опао за 2,5 одсто, Немачка улази у рецесију и смањује пројекцију раста, што се генерално дешава у еврозони, упркос негативним каматним стопама. Дуг Кине сада износи преко 30 трилиона долара и кинеска економија се успорава, њена малопродаја је најслабија у протеклих 15 година. Продаја аутомобила, на пример, најслабија је од 1990, тако да ће и она морати да упумпава велике количине јефтиног новца у систем. То се дешава широм света и јефтин новац упумпава се са циљем одржавања Понзијеве шеме. Да ли ће се ово зауставити? Привремено – да, али на дуже стазе они ће изаћи с новим решењем како би лагали људе и наставили да упумпавају јефтин новац у систем. Од Источне Европе до Француске и Британије све је више и више људи згађених естаблишментом, било да се ради о „Жутим прслуцима“, Алтернативи за Немачку (AfD), италијанским покретима Лига за Север и Пет звездица. Када људи све више сиромаше и када више немају шта да изгубе, јавља се побуна као израз згрожености политичким системом. Видећемо све више и више устанака због тога што је економија подешена да не ради за обичне људе већ за богате. И то нису само речи, непоткрепљене чињеницама. У САД воле да кажу да смо ми слободни људи а према Оксфам извештају (Oxfam report) осморо људи поседује више новца него половина светске популације заједно.

[restrict] Како процењујете учинке побуна које се одигравају широм света?
Владе ће предузимати све суровије мере и биће све више милитаристичке како би људе ставиле на њихово место. То видимо у Француској и широм света. Владе се све бруталније обрачунавају с људима како би они изгубили своју вољу. И неки ће је изгубити, а неки не. И у неким земљама ће се људи бунити, а у другим неће ништа предузимати. У САД нико се не бори из разлога који је такође један од наших водећих трендова: „Спреман да експлодира“. У САД више од 70 одсто популације је или ненормално дебело или има вишак килограма. Они немају када да мисле о побуни, мисле само шта ће следеће од те нездраве хране и пића потрпати у себе.
За 2019. најавили сте и тренд „Људски талас“. Видите га као далекосежан разлог за продубљивање и ширење побуна.
„Људски талас“ је игра бројева. Пре сто година било је 1,6 милијарди људи на планети. За сто година људска популација се увећала за 6 милијарди. И шта се догађа? Погледајмо шта су Америка и њени савезници урадили на Блиском истоку. Како је дивно сада живети у Ираку? Зар не желите да живите у Либији? А тек у Сирији: доживите лепоте свакодневног бомбардовања. И људи одлазе. Само у Сирији је преко 10 милиона људи напустило земљу од како су САД и Арапска лига објавили рат Асаду 2011. Хилари Клинтон, Џон Кери, Барак Обама, сви су они бесомучно понављали: „Асад мора да оде.“ Ко су они уопште да себи дозвољавају да кажу: „Асад мора да оде.“ И људи су отишли и одлазе, након што се једно место за другим претварало у пакао. Древни, прелепи сиријски град Рака доживео је судбину Дрездена, избрисан је са лица земље. Авиони САД и коалиционих снага бомбардовали су сиријски град Раку на исти начин на који је уништен Дрезден током Другог светског рата. Алепо, Рака, Источна Гута и тако редом. Исто је било у Ираку, Авганистану и Либији у којој су рат започели добитник Нобелове награде за ј… мир Барак Обама заједно са Саркозијем и Дејвидом Камеруном. Да ли бисте волели да живите у Либији. Не. Шта се дешава са Суданом? Добро дошли у Судан, земљу у којој брутални рат никада не престаје. Да погледамо Конго, Сомалију… Једна земља за другом улазе у зачарани круг ужаса, било да се ради о рецесији у Јужној Африци, дестабилизацији, корупцији и насиљу. И људи напуштају своје земље. Отпутујте до Јужне Америке. Аргентина, о како људи тамо дивно живе. Имају камате од 65 процената. Прошле године њихов пезос је изгубио 50 процената вредности. Аргентина је у канџама финансијских лешинара. Венецуела је у потпуном хаосу. Милиони људи напуштају и ту земљу. У Бразилу је најгора рецесија у протеклих 100 година. Погледајте Галупово истраживање које показује да око шестина популације широм света жели да напусти своје земље. Истраживање не укључује децу, тако да можемо говорити о око 750 милиона људи. Они желе да напусте своје отаџбине због сиромаштва, насиљ,а ратова и корупције. Да ли желите да овај талас прекрије и вашу земљу? Пољска то очито не жели. Очигледно да Мађарска не жели. Чешка не жели. И Италија сада не жели. Једна земља за другом не желе преливање тог таласа. У САД то је водеће председничко питање. Исувише људи, недовољно послова и трошкови бриге о овим људима чине ситуацију веома драматичном. И људи губе свој културни идентитет. У САД не постоји јединствен културни идентитет, али у Европи свакако постоји. Глобалисти сматрају да би сви требало да будемо исти. Исти, што значи да сви треба да постанемо робови на плантажама мултинационалних корпорација. И само тако истоветни робови могу да добију посао у глобалистану – планети робова. Више не морате звати своју земљу њеним именом. Она је постала територија на планети робова.
Како сагледавате Доналда Трампа као председника САД? Каква је његова позиција у склопу глобалне „елите“? Ко су његови главни савезници, а ко непријатељи?
Његова политика се разликује од дана до дана. На пример, веома ми се допала његова одлука о повлачењу трупа из Сирије и Авганистана. Али он је одустао од те одлуке, након што је извршен притисак. Да ли је одустао због тога што они имају много доказа о прљавштинама из његове прошлости или је притисак дошао од његовог савезника Израела? И колико је на то одустајање утицао израелски премијер Нетанијаху, суочен сада са оптужбама за корупцију, а који је рекао да неће допустити да Иран има војне базе у Сирији. Ко је Нетанијаху да то каже? То је друга земља, није његова. Израел жели Голанску висораван, стратешку сиријску област коју је украо од Сирије 1967. Да ли се о томе ради? САД су велики и кључни подржавалац Израела а Трамп је пребацио амбасаду САД из Тел Авива у Јерусалим и веома је благонаклон према израелској политици апартхејда. Да ли је због тога одустао од повлачења трупа из Сирије? Одустао је од многобројних одлука које донео. С Трамповим тарифним ратом с Кином се слажем, зато што су САД изгубиле 3,5 милиона послова у корист Кине и 2 милиона послова због НАФТА споразума. Разуме се, тарифне стопе морају постојати. Зар Кина нема тарифне стопе у односу на нас? И све Трампове тарифе узете збирно (а тарифе према Кини тичу се само малопродаје) утичу тек на 0,7 одсто БДП-а, што је – ништа. С Трампом се, међутим, уопште не слажем око пореских олакшица којима је омогућио даље привилеговање већ увелико привилегованих припадника најбогатијих, који чине један проценат становништва. У то спада и смањење корпоративног пореза које је Трамп бранио тврдњама да ће америчка привреда постати конкурентнија и да ће корпорације попут „Епла“ и „Мајкрософта“, које новац држе у другим земљама због нижих пореских стопа, вратити профит у САД. Ради се о трилиону долара добијених на основу oткупa деоница, а не на основу побољшања капитала које ствара нове послове.
Истакли сте да је перспектива повлачења трупа из Сирије мало вероватна. Амерички званичници сада изјављују да рок за повлачење није прецизиран а амерички саветник за националну безбедност Џон Болтон је у Израелу рекао да „постоји неколико отежавајућих околности“. Најављује се да ће нова америчка војна база на граници Ирака и Сирије бити трајна. Како то тумачите?
То је експлицитно деловање војноиндустријског комплекса који је на власти у овој земљи још од Другог светског рата. Двајт Ајзенхауер, генерал са пет звездица, главнокомандујући савезничких снага током Другог светског рата, два пута председник САД, републиканац, у свом опроштајном говору америчкој нацији у јануару 1961. упозорио је Американце да би војноиндустријски комплекс могао да угрози њен опстанак. Рекао је да војноиндустријски комплекс пљачка генијалност научника, зној радника и будућност деце. То се управо дешава. Трамп подржава војноиндустријски комплекс. Имамо војни буџет већи од укупно седам највећих војних буџета земаља које се налазе испод Америке. САД се урушавају док војноиндустријски комплекс све више расте. Он је одговоран за глобалне ратове које су САД покренуле после Другог светског рата, а које су све одреда – изгубиле. Упркос реторичкој чврстини и ароганцији они нису успели да покажу ништа осим разметања, а коштали су нас, људе, на десетине трилиона долара које су употребили како би убили на десетине милиона невиних људи.
Каква су ваша предвиђања за 2019. годину у погледу стратегије глобалног рата? Да ли је на помолу рат САД и њихових савезника с Кином и Русијом? Какав је облик рата у азијском Пацифику?
Наставиће да шиканирају Кину као што су прошле године провозали амерички разарач „Декатур“ у зони од 12 миља у Јужном кинеском мору, мешајући се отворено у територијални спор у стратешки важним водама између Кине и осталих земаља. Наставиће да промовишу санкције против Русије и покушаваће да их наметну. У 2019. озбиљно прети избијање рата који нас највише забрињава у последње две године – са Ираном. Израелов смртни непријатељ је Иран. Нетанијаху, који се суочава са криминалним оптужбама, све више говори не само о рату са Сиријом већ и Либаном и Ираном. Ту је и Саудијска Арабија и њен рат са Јеменом који САД и њихови савезници подржавају и снабдевају оружјем. Ко је највећи непријатељ Саудијске Арабије – Иран. То су вруће тачке у које гледамо. А САД су вратиле финансијске, транспортне и нафтне санкције Ирану најављујући да ће се кажњавати и државе које не престану са увозом иранске нафте, као и стране компаније које раде са иранским компанијама на тзв. „црној листи“. Дакле, врућа тачка је опет Блиски исток против кога се води десети крсташки рат, рат који заправо није ни престајао.
Један од водећих 10 трендова на вашој овогодишњој листи је опасна цензура интернета. Доналд Трамп води непрекидни рат с медијима главног тока називајући лажне вести које они шире, као и саме мејнстрим медији – највећим непријатељем Америке.
Ми немамо медије у Америци. То су корпоративни медији у поседу неколицине корпорација. Деведесет одсто медија поседује шест корпорација. Они не емитују само лажне вести већ чисто смеће. Нема новина више у Америци. Већину локалних новина купиo je приватни капитал. Све што они раде је прежвакавање једног те истог садржаја и ширење агенде. Ове новине имају једног до два репортера у граду који напишу страну и по махом локалних вести а остало је исти агрегатни садржај. Нема више новинских редакција и државних зграда које су ови медији раније имали. Интернационална и национална одељења више не постоје. Ми више немамо медијски систем. Трамп је у праву што се тиче лажних вести, али на делу су вести које служе тоталној имбецилизацији људи – медији су постали машина за масовно заглупљивање. И велика вест је такође – цензура. И то не само у САД већ и у Србији, Француској, Италији… Видећемо све више и више цензуре, посебно на интернету и у друштвеним медијима зато што и ту монополи контролишу садржај. Ови монополи у САД унајмљују бројне тинк-тенк организације, налик на фашистичке, које одређују ко ће, шта, када и како рећи. Слобода говора заједно с многим другим нашим правима предвиђеним Уставом, који је био драгоценост у време када је био на снази –нестала су. Сада не само да морате да пазите шта ћете рећи већ и како ћете то рећи. И не само да не смете да говорите слободно, више не смете ни да мислите слободно.
Какву будућност предвиђате за глобалистичке мегаструктуре каква је ЕУ?
Верујем да се почетак краја ЕУ одиграо када су Лига за Север и Покрет пет звездица дошли на чело Италије после мартовских избора 2018. И сада видимо шта се дешава са „Жутим прслуцима“ у Француској. То је почетак краја европске зоне, ЕУ и евра. За десет година, ако не и раније, они више неће постојати.
Све нас веома интересује – који је највећи тренд за зараду у 2019. години?
Највећи тренд за прављење пара ове, наредне и многих година које ће доћи је „надувај се и буди здрав“. Наравно – ради се о легализацији марихуане. И то се дешава планетарно. Ако природа може да нас храни и да нас лечи, осим што нас „подиже“, нико нема право да то забрањује. Медицински бенефити канабиса су веома дуго познати и веома дуго скривани. Производња марихуане ће заменити многобројне синтетичке производе и њена употреба у медицинске сврхе не може се преценити. Производња марихуане на широком спектру биће посао вредан на трилионе долара.
Ваше зграде од историјског значаја у којима сте сместили институт „Трендс“ постале су седиште културног и интелектуалног живота, не само за становнике Њујорка већ и људе из читавог света.
Живим у колонијалном Кингстону, удаљеном два сата вожње од бездушеног и обездуховљеног Њујорк Ситија. Ради се о трећем холандском насељу у Америци где је само срце америчке револуције. Недалеко од мене је зграда Сената из 1777, место где је Њујорк постао држава. С друге стране налази се најзначајнији историјски угао у читавим САД. На обе стране тог угла су револуционарне зграде, и све три сам купио. Урадио сам то како бих могао да помогнем у подизању америчке и светске револуције духа, страсти, моралности и интелекта. Радим на успостављању нове ренесансе. У 2015. покренуо сам покрет „Окупирајмо мир“ и свако може посетити веб-сајт www.occupypeace.com и погледати шта ту радимо.

[/restrict]

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *