ВУЧИЋ ПОЗИВА 50 ЛИДЕРА ДА ПРИТИСНУ “НЕ” НА ИСТ РИВЕРУ: Дипломатска акција за рушење Резолуције о геноциду, у фокусу Египат и земље Сахела

У оквиру дипломатске акције у Уједињеним нацијама, како би покушало да се спречи усвајање Резолуције о Сребреници која има за циљ да Србе жигоше као геноцидан народ, председник Александар Вучић разговараће са лидерима 50 држава, са посебним акцентом на земље Африке, сазнају незванично “Новости”.

Иза документа који предвиђа да 11. јул буде међународни дан сећања на геноцид у Сребреници, осуду свих који “негирају геноцид” и да се ова тема нађе у образовним програмима у уџбеницима, стале су Немачка и Руанда, док за њега, као по обичају, незванично лобира и Велика Британија. У том кругу су и Сједињене Америчке Државе, Чиле, Нови Зеланд, Малезија, Јордан, Турска, Словенија, Албанија, Француска, Италија, Ирска, Лихтенштајн, Холандија и Финска, али се очекује да се прикључи још држава. Све ове земље врше политичке, али и економске притиске на државе чланице Уједињених нација да њихови делегати подигну руке “за”.

Текст би требало да се нађе на дневном реду редовног заседања Генералне скупштине крајем априла, а за његово усвајање је потребна проста већина (постоји могућност да неко затражи да буде двотрећинска, а онда се о томе изјашњава парламент). Зато ћемо морати све карте да бацимо на то да земље које имају добре односе са Србијом, буду у сали и гласају против или макар буду уздржани.

Према нашим информацијама, фокус је на земљама Сахела међу којима су Сенегал, Алжир, Нигер, Централноафричка Република, Етиопија, Еритреја… Такође, изузетно је важно придобити Египат као земљу која у Африци има велики утицај, али и Анголу, ли и Тринидад, карипску земљу која председава “светском кућом”.

Председник Вучић рекао је да је формиран тим државе за УН и Сребреницу и да ће отићи у Њујорк како би у Генералној скупштини покушао да заустави резолуцију.

– Отићи ћу тамо и спреман сам да разговарам са што већим бројем чланица. Имамо проблем са Венецуелом и још четири земље које су изгубиле право гласа. Враћења тог гласа изискује велики новац. Остаје нам да се боримо колико је могуће, при том увек показујући поштовање према жртвама које су се догодиле – рекао је Вучић и додао да ће учинити све да се побољша позиција Србије.

Контакти са коспонзором резолуције Руандом су већ успостављени, мада, према сазнањима “Новости”, не треба гајити превелике наде у успех. Ова земља је под директним утицајем Немаца и Британаца, добијају огроман новац за обнову земље, чије је становништво страдало у геноциду 1994. године. Западњаци се на овај начин “перу”, јер нису учинили ништа да масакр буде спречен.

Иако је ова земља управо симболично изабрана да стане иза документа о Сребреници, поређење два догађаја је немогуће. У Руанди је 6. априла 1994. оборен авион у којем се налазио тадашњи председник Жувенал Хабиариман – припадник Хута, а страдали су сви чланови посаде. Хутски екстремисти за напад су окривили побуњеничку групу Тутса – Патриотски фронт Руанде, а они су одбацили оптужбе. У организованој кампањи покоља, војници су добили листе за одстрел Тутса, многи су убијени мачетама, постављане су блокаде на путевима, у медијима је подстицана мржња, претресане су куће…

Иначе, резолуције које доноси Генерална скупштина Уједињених нација нису обавезујуће, али имају одређену политичку тежину. Обавезујући су документи које изгласа Савет безбедности Уједињених нација. Покушај да се пред овим телом донесе акт о Сребреници пропао је 2015. године. Велика Британија је желела да се изгласа текст у који се на Србе пребацује сва кривица, али је Русија уложила вето и план је пропао.

(С.С.Р. Вечерње новости)

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *