Стручњак за тероризам: Џихадисти ИСИС-а улазе у ЕУ користећи украјинске пасоше

Борци ИСИС-а се “на папиру” жене Украјинкама како би добили држављанство, и затим ушли у ЕУ, тврди Салах Чаудури

У току је дискусија о хиљадама бораца Исламске државе (ИСИС) који наводно улазе у Европску унију користећи украјинске пасоше, пише у ауторском тексту за “Јурејжан тајмс” новинар Салах Удин Шоаиб Чаудури.

Украјински "калифат": Зашто Запад окривљује ИСИС за терористички напад у Москви и игнорише чињенице
 

Током сукоба у Сирији, Украјина је коришћена као транзитна тачка за борце ИСИС-а који су хтели да доспеју у европске државе, наводи Чаудури, позивајући се на неименоване истраге.

Те особе се у Украјини опорављају и долазе у контакт са представницима локалних терористичких ћелија, тврди он, додајући да уједно “на папиру” склапају брак с Украјинкама, што им омогућава да добију држављанство. 

По добијању украјинског пасоша, скоро моментално одлазе у европске земље, где се стапају у друштво да би тихо наставили “џихадистичке активности” и одржавају редовну комуникацију с мрежом ИСИС-а, пише Чаудури.

Чаудури напомиње да је крајем 2015. године тада европарламентарац, а данас потпредседник италијанске владе Матео Салвини у питању Европској комисији изразио забринутост због извештаја “Њујорк тајмса” о “присуству чеченских добровољачких снага састављених од симпатизера Исламске државе (ИСИС) на територијама које су предмет спора Русије и Украјине”.

“Украјинске власти до данас нису покушале да демантују извештаје и нису се одрекле ових фундаменталистичких бораца ИСИС-а нити су покушале да их уклоне са територије за коју Украјина тврди да је њена”, истакао је том приликом Салвини.

Чаудури такође подсећа на извшетај “Спутњика” на арапском језику, у којем се наводи да је десетине екстремистичких бораца кренуло из сиријске северне покрајине Идлиб у Украјину да се боре против руских трупа.

Аустријски медиј: Украјина постала транзит за исламске терористе на путу за ЕУ
 

Према извештају, најмање 87 бивших припадника ИСИС-а наводно је пребачено на сиријско-турску границу 26. марта 2022. године, под директним надзором вође оружане групе Хајат Тахрир ел Шам, Абу Мохамеда ел Јуланија. У извештају се наводи да је већина бораца ирачке, чеченске, тунишанске и француске националности.

Чаудури се позива и на извештај руске Спољне обавештајне службе (СВР) из марта 2022. године, која је тада упозорила да САД и НАТО пружају борцима ИСИС-а из Сирије специјалну обуку у војној бази америчке војске Ел Танф, а затим их шаљу у Украјину.

“Крајем 2021. САД су из затвора пустиле неколико десетина терориста Даеша (ИСИС), укључујући грађане земаља ЗНД. Ови појединци су послати у базу Ел Танф коју контролишу САД, где су прошли специјалну обуку о субверзивним и терористичким методама ратовања са фокусом на регион Донбаса”, Чаудури цитира извештај СВР.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *