СРБИ НЕЋЕ КУРТИЈЕВЕ ДВЕ ЗАМКЕ: Немогући услови за разрешење челника општина, “пребројавање” алиби да се избегне оснивање ЗСО

СИМУЛИРАЈУЋИ демократске процедуре, Приштина организује два веома важна процеса на Косову и Метохији, а у којима Срби неће учествовати свесни да је све само клопка.

Водеће странке у Покрајини, али и невладин сектор, претходно су упозорили да се и попис становништва и гласање за смену албанских градоначелника на северу КиМ спроводе само како би режим Аљбина Куртија легитимизовао серију својих једностраних потеза уперених против нашег народа.

Да се гласање за смену Албанаца у четири општине на северу КиМ претворило у фарсу с циљем да се тренутна ситуација “зацементира”, прексиноћ је упозорио и председник Србије Александар Вучић у разговору са француским колегом Емануелом Макроном.

Он се испред Јелисејске палате директно обратио Макрону, реагујући на опаску да су обе стране, Београд и Приштина, учиниле понешто у дијалогу:

– Једна страна, не само да није испунила ниједну тачку ни Охридског, ни првог ни другог Бриселског споразума, већ је та једна страна направила изборе са излазношћу од 3,4 одсто. Затим сте нам ви рекли, и ја сам послушао – потписујте петицију, биће довољно да се распишу избори.

Они нам ни после тога не дају изборе… Након што су у мају прошле године, на основу неколико десетина освојених гласова, у општине на северу Покрајине упали нелегитимни албански градоначелници, побунили су се Срби који су бојкотовали гласање, а део међународне заједнице затражио је од Приштине нове изборе. Пошто Куртијеви кадрови нису хтели, или нису смели, да поднесу оставке, измишљен је лавиринт процедура.

Упркос томе, политички представници Срба прихватили су референдум “за” или “против” албанских градоначелника, а све како би се они сменили и расписали избори после којих би дошла власт по вољи народа. Услов за то је била петиција и тражено је да се за сваку општину обезбеди више од 20 одсто потписа бирача. Срби су и на то пристали и доставили много више парафа. Оно што се након тога десило само је била потврда слутње да Курти чини све како би задржао своје људе на челним позицијама у Северној Митровици, Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, а који су се у међувремену “доказали” заводећи страховладу и прогањајући наш народ.

На њиховој мети су се нашли чак и ћирилични називи места на путоказима?! Српска листа изнела је став да Срби у општинама на северу КиМ 21. априла не треба да излазе на гласање за смену албанских градоначелника, а лидер те странке Златан Елек образложио је да Курти чини све да референдум не успе.

Једна од метода је и повећање броја Албанаца у бирачким списковима, јер је предуслов за смену челника да се “за” изјасни више од 50 одсто гласача.

Александар Арсенијевић, из Српске демократије, истиче да би, чак и да се под немогућим условима смене градоначелници, одборници у локалним самоуправама остали до краја мандата. Он каже да су због низа могућих малверзација и опструкција тражили од Оебса да преузме руковођење процесом, али да је стигао негативан одговор, уз образложење да ЦИК у Приштини од 2019. сам води изборе.

– Тражили смо од ЦИК да будемо у бирачким одборима, али нам је речено да само две странке које су биле регистроване за учешће на изборима, ПДК и Куртијево Самоопредељење, из којих су актуелни албански градоначелници, могу имати чланове. Уколико не можемо да надгледамо сам процес, нама то гласање значи исто као да се референдум одржава у Љубљани. Јер, у свим одборима су Албанци који ће, свакако, бити на страни албанских градоначелника и који ће чинити све да демотивишу Србе да гласају против – наводи Арсенијевић, и указује да су с тим циљем представници ЦИК и поставили камере на бирачким местима, што је незапамћен потез.

Због процене да ће већина наших сународника послушати позив странака и неће изаћи на биралишта, извесно је да референдум за смену албанских градоначелника неће успети. Након тога постоје две опције – да међународна заједница изврши притисак на Куртија да организује регуларан процес, у шта мало ко верује, или нелегитимни општински челници остају у фотељама до краја 2025. године. Још је драматичнија ситуација са започетим пописом становништва на КиМ, а све због последица које носи Куртијево “пребројавање”.

Српске странке у Покрајини позвале су на бојкот и овог процеса, јер се иза свега крије намера приштинске власти да прикупи податке за потенцијалну тужбу против Србије за ратну одштету, док ће српске жртве и штета причињена нашем народу остати незабележене.

Циљ је и да се прикаже да је број Срба на нивоу статистичке грешке, што је оправдање да се не формира Заједница српских општина. Уосталом, аматерски скројени пописни листићи доказују да Куртија уопште не занимају Срби, а посебно га не занима шта они имају да кажу

(Д.З. Вечерње новости)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *