ЗЛОЧИНАЦ МУСА ПОНОВО РАЗВИЈА РАТНЕ ЗАСТАВЕ! Бошњаци, у препознатљивом колориту, славе дан када су убили српског свата на Башчаршији

У ДЕЛУ Федерације БиХ са већинским бошњачким ста­новништвом 1. март се облежава као такозвани дан независности БиХ, јер је тада одржан неле­гални референдум о не­зависности и отцепљењу БиХ од СФРЈ, на који нису изашли Срби.

Срби у Ре­публици Српској 1. март памте по убиству српског свата Николе Гардовића у Сарајеву, на Башчаршији, а што је био и окидач за почетак ратних сукоба. Ове године за тзв. дан не­зависности БиХ најављен је организовани дефиле аутомобила са ратним за­ставама Републике БиХ, а који би требало да дође у Брчко. Иницијатор дефилеа је Са­нин Муса, бив­ши припадник з л о г л а с н о г одреда “Ел муџахид”, за који се сумња да је починио монструозне злочине над Ср­бима у Возући, и ко­ји је већ у више наврата организовао разне скупо­ве по Сарајеву и упућивао запаљиве и увредљиве из­јаве Српској. Муса је овај пут на мрежама објавио клип под називом “Босна те зове”.

– Јер волимо Босну, јер волимо љиљане. Дефиле аутомобила са заставама и љиљанима највећи до са­да. Колоне ће ићи из свих праваца БиХ кроз више градова и онда заједнич­ки дефиле у једном веома битном граду за опстанак БиХ. Долазак обавезан за све патриоте Босне – наво­ди се у клипу испод којег су стотине коментара по­дршке дефилеу.

 

Најава овог дефилеа дочекана је у Српској као провокација и диза­ње тензија, а могућност таквог скупа су осудили и у Брчком. Председник Скупштине Брчко ди­стрикта Синиша Милић апеловао је на максимал­ну суздржаност поводом најављеног дефилеа во­зила кроз Брчко 1. марта, који се у Федерацији БиХ обележава као “дан неза­висности”.

– Брчко дистрикт је мултиетничка средина у којој свако има право да обележава оно што ми­сли да треба, али на на­чин који неће провоцирати друге. На­дам се да је то мо­тив наја­в љ е н о г дефилеа у Брчком. Тензије у дистрикт у могу користи­ти само онима који желе да овај град буде не­уралгична тачка с циљем стационирања додатних трупа Еуфора или других снага. Исти прижељкују забрану дефилеа да би сутра забранили 9. јану­ар. Зато би требало учи­нити све да Брчко остане град толеранције и међу­собног уважавања – рекао је Милић.

Бошњаци најављују најмасовнији скуп досад, Фото Принтскрин

Председник РС Ми­лорад Додик изјавио је јуче да обележавање тра­гичног датума, 1. марта, као такозваног дана не­зависности БиХ, када је у Сарајеву на кукавички начин проливена српска крв, јасно показује сав парадокс постојања те, и такве БиХ.

– Сигуран сам да је ФБиХ једина на свету ко­ја слави смрт, убијање, паљење српске заставе, и то на свадбеном весељу угледне сарајевске све­штеничке породице. Још тужније је да убицама и онима који славе зверско убиство српског свата 1. март че­с т и т а ј у дипло­м а т е запад­н и х а м ­б а с а ­да које н а м а , с р п с к о м народу, држе предавања о људским правима и демократији. Не знам ни како то да назовем – трагедија или иронија или лицемер­ство, или све троје зајед­но. Најпре да је све троје, и још додатно патолошка мржња према Републи­ци Српској и свему што је српско – истакао је председник Републике Српске.

Додик је рекао да то потврђује и срамни при­јем, уприличен поводом црног датума 1. марта, у згради Већнице, у срцу сарајевске касабе, која се лажно представља “мул­тиетничким градом”, на калдрми на којој је свире­по и мучки живот изгубио српски сват, а злочинач­ким пуцњима прекинуто свадбено весеље.

– Први март је само додатно разоткрио праву истину и шта се спрема српском народу у “бо­санском лонцу” који је узаврео од превелике же­ље муслимана да од БиХ направе муслиманску државу у срцу Европе, а немуслимане, односно Србе и Хрвате по њима старом знаном рецепту из прошлих ратова побију, искорене, протерају. Ме­ђутим, тадашње српско руководство схватило је већ раније какве су им на­мере и да се спрема сце­нарио садржан у “Ислам­ској декларацији” бабе Алије – подсетио је Додик.

Санин Муса, Фото Фејсбук

Он је нагласио да 1. март није и не може бити празник српског народа у РС и БиХ.

– То је датум који носи две тешке чињенице за српски народ: убијање српског свата у Сарајеву и чињеницу да се тада прибегло прегласавању српског народа на та­козваном референдуму. Први март за нас не може бити празник, али јесте путоказ где би завршили као народ да није било 9. јануара и наше одлуке да не дозвољавамо нико­ме да преко нас и уместо нас доноси одлуке о про­стору на којем живимо хиљаду година и који је нераскидивно везан за Србе – навео је Додик.

Првог марта 1992. године у Сарајеву на Башчаршији је убијен српски сват Никола Гар­довић, отац младожење Милана и свекар невесте Дијане Тамбур, а рањен православни свештеник Раденко Миковић, док су убице, које муслиманска власт у Сарајеву није ни покушала да правично казни, спалиле српску за­ставу.

Место убиства српског свата Николе Гардовића, Фото Глас Српске

Против Николиног убице, Расима Делали­ћа Ћеле, тек почетком 2006. године Кантонално тужилаштво у Сараје­ву покренуло је судски процес, који никада није окончан, јер је овај злочи­нац убијен 2008. године у Сарајеву. Осим Делалића, који је накнадно признао да је убио Гардовића, сведоци су као нападаче препознали и Суада Ша­бановића из Зворника и Мухамеда Швракића из Сарајева, који је син осни­вача злогласних “Зелених беретки” Емина Швраки­ћа. Четврти нападач је Та­иб Торлаковић, који је као и Ћело, након рата убијен у мафијашком обрачуну у Сарајеву. Делалић је од­мах након почетка ратних сукоба у Сарајеву постао командант Девете мусли­манске брдске бригаде тзв. Армије БиХ, а од та­дашњег председника тзв. ратног Председништва БиХ Алије Изетбеговића “за заслуге” је на поклон добио пиштољ са посве­том.

Удружења ветерана спе­цијалних јединица Војске РС очекују да полиција забрани дефиле у Брчком 1. марта јер би долазак са обележјима такозване Ар­мије БиХ угрозио међуна­ционалне односе у граду.

Фото В. Трипић

Додик: Рамо, мани се политике

МИЛОРАД Додик, председник РС, поручио је да је Рамо Исак, федерални министар унутрашњих послова “потпуни идиот”.

– Ко други може слати честитке функционерима по Републици Српској за такозвани дан независности БиХ – написао је Додик на друштвеној мрежи “Икс”.

Додик је даље навео: Рамо, Рамо, мани се политике, ухвати се бенча да издуваш глупости из главе. Која си ти будала!

Ђаци марширали кроз Тузлу

УЧЕНИЦИ средњих школа у Тузли под ратним заставама прослављали су јуче такозвани дан независности БиХ. На снимцима објављеним на друштвеним мрежама види се велики број ђака који се у колони крећу кроз град машући ратним заставама тзв. Армије БиХ.

(С. Мишљеновић, Вечерње новости)

Један коментар

  1. Коштана

    Будале!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *