“ЗА НАС ЈЕ ТО ЦРВЕНА ЛИНИЈА” Сијарто јасан – “Мађарска никада неће слати војску у Украјину, то је чврст став Будимпеште”

МАЂАРСКА никада неће слати војску и оружје у Украјину, то је чврст став Будимпеште, изјавио је министар спољних послова и спољних економских односа Мађарске Петер Сијарто.

– Мађарска има веома чврст став по овом питању. За нас је то црвена линија. Никада нећемо слати оружје Украјини и очигледно је да не шаљемо војнике – рекао је Сијарто новинарима на маргинама форума „Атомекспо“.

Он је додао и да се Мађарска никада не би сложила са западним санкцијама руској атомској енергији.

– Све док постојимо, никада се нећемо сложити са санкцијама нуклеарној индустрији (Русије), то се неће десити. Наш национални интерес је да наставимо сарадњу са руском нуклеарном индустријом – истакао је министар.

Према његовим речима, Савет ЕУ још не расправља о новом, 14. пакету санкција Русији.

Сијарто је истакао да је Мађарска задовољна сарадњом са руском државном корпорацијом „Росатом“ у оквиру пројекта нуклеарне електране „Пакш 2“ и нису јој потребни нови извођачи.

– Могу да кажем следеће: ово је апсолутно међународни пројекат и ‘Росатом’ је главни извођач. Постоји неколико страних подизвођача, међу којима су Американци, Немци, Французи, Швајцарци и Аустријанци. Потпуно смо задовољни сарадњом са ‘Росатомом’, нису нам потребни други додатни извођачи – закључио је министар.

„Атомекспо“ је највећи међународни форум о нуклеарној енергији, који се одржава на Федералној територији „Сиријус“. Организатор форума је руска агенција за атомску енергију „Росатом“.

(Спутњик)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *