ВУЧИЋ СЕ ОБРАЋА НАЦИЈИ: Председник о најважнијим темама за Србију (ВИДЕО)

ПРЕДСЕДНИК Републике Србије Александар Вучић обраћа се нацији из зграде Генералног секретаријата председника Републике.

– Ситуација око динара на Косову и Метохији није се поправила ни променила на боље, упркос покушајима и међународних представника да помогну по питању тешког положаја Срба.

– Не постоје назнаке да ће те одлуке бити промењене и ми ћемо у наредном периоду бити приморани да доносимо различите одлуке којима ћемо проначазити алтернативна решења за исплату принадлежности нашем народу на КиМ – рекао је Вучић и додао да је сасвим јасно да се по том питању никоме не жури. 

Притисак на Албанце неће бити већ само на Србију, додао је он и објаснип шта се од нас очекује, највећим делом од наших западних партнера. 

1. Дефакто или дејуре признање Косова. Овде се учитава и одрицање од Републике Српске;

2. Увођење санкција Русији и антикинески став из много разлога; 

3. Србија као слободна и независна земља није нешто што је полуларно у данашњој Европи зато је важно добити марионетски режим у Србији, какав смо имали до 2012. године. 

Како каже данас се од Србија са много више жеље тражи признање Косова и одрицање од Српске.

– Два су разлога. Један је да ствари у Украјини не иду онако лако како су многи на Западу мислили у њихову корист, напротив – ствари су се значајно промениле и Руси на фронту имају иницијативу. Какве то везе има са Косовом? Желели ми или не – а свакако ми то не бисмо желели, постоји опасност и она се већ догађала у прошлости, и вероватно бих у да сам на Путиновом месту, а да је то у интересу заштите своје земље увек могао да се позиван на преседан Косова, као што су то неколико пута раније и чинили – “Ако сте ви могли да имате Косово, ми можемо да имамо неке друге територије”. Чак много чистије урађено са одржаним референдима… То знају на Западу и зато је важно да се покрије ова тема Косова што је могуће пре. Зато ће притисци на Србију расти, притисци на Куртија дефакто неће постојати – они постоје само у оној мери колико им је потребно да Курти не доведе до те ситуације да Србија мора да интервенише – што не жели ни Запад нити било ко други, јер би то довели до много већих сукоба, што не жели нико, не желимо ни ми – рекао је Вучић. 

– Српска се види као реметилачки фактор – рекао је Вучић и додао да се од Србије тражи да делује против Републике Српске, а бићемо добри када се будемо одрекли РС и када будемо критиковали РС.

– Видели сте да они желе враћање марионетског режима са којим би управљали као луткама у позоришту. Управо овако се понашају неки политички фактори политички фактори које неки желе да виде на власти, управо се овако понашају. Када Ана Брнабић одговори некоме од немачких званичника, појаве се домаћи политичари који кажу да је срамно такво понашање и да је боље да будемо улизице. Боље је да им се сакријемо под скуте и љубимо ципеле. Имате све, они би признали Косово и то не крију, они су за увођење санкција Русији и против воиталне економске сарадње са Кином и они добровољно са одушевљењем прихватају да буду марионете и нечије лутке, не би ли постали режим.

– Већинска Србија и наш народ то не прихватају и зато су притисци све већи. Они се проводе преко институција, организација и агенција, као и преко политичара. Преко медија…

– Исти рецепт преко НВО – домаћи, међународни. Каже  “Фридом хаусу” Србија је пала за 3 места – па пала је јер је извештај писао Никола Буразер из ове земље. Увек се исто понашају и увек синхронизовано делују кад год је потребно да се на било који начин то учини… Постоје и различите групе за притисак које ће ићи преко неких верски, навијачких и многих других група… – рекао је Вучић 

Шта се све користи у притиску на Србију?

– Стална демонизација Србије због тобожњих недемократских односно, аутократских тенденција. Имате поделу на два дела, избори недемократски, без иједног доказа и баш их брига за то, а друго је лоше стање у медијима – као и на политичкој сцени – стање ће бити добро тек када се поставе снаге које ће у потпуности да им служе по сва ова 3 циља, и медији такође. Друго је чувена Бањска – и то је постало опште место из два разлога. Један је да би се увек смањила кривица Куртијевог режима, да се не би причао о покушају убиства Гаљака, гађању деце у Штрпцу, о протеривању Срба, сталним унилатералним потезима.. Увек ћемо то да вадимо и да објашњавамо како је Србија ужасан пример. Ето чак сам видео како су Американцви у Тајмсу написали – “Пошто се српска војска тајно приближавала Косову они су променили своију доктрину”. Људи, јел сте озбиљни, ја сам мислио да је то мало озбиљније – рекао је председник. 

– И оно што видимо сваки дан… Ту је и стварање безбројних бесмислених и измишљених афера, поново у сврху опште атмосфере. То значи да свакога дана измислите неког Вучићевог сарадника – није важно шта сте измислили – па људи кажу, ако је десетина тачно, а свакога дана ћемо људе тиме да бомбардујемо, стварно су лоши, потребни су нам неки други. 

– Ово сам желео људима да покажем да виде како се то дешава, да не мислиле да је то што Рот пише изазвано стварно бригом за ситуацију Србији. Јесте ви видели да он ништа није написао о изборима на северу КиМ, где је 3,4 % изашто на изборе. То су за њега добри, Никакве везе то са истином нема, никакви то нису поштени ни посматрачи, ни посредници… То су људи који имају своје политичке интересе и желим да људи у Србији то разумеју. Уколико Србија буде успевала да држи свој слободарски дух, и не буде пала под оне под којима је била 12 година када је Косово прогласило независност, када је отишла Црна Гора, када је опљачкана, разорена цела Србија, да ће се овакве ствари несумњиво наставити… – рекао је Вучић. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *