Вучић: Од Србије траже признање независности “Косова”, одрицање од Републике Српске, санкције Русији

 

Србија трпи три притиска, саопштио је председник земље и напоменуо да Приштина неће променити одлуку о динару, те да ће Београд морати да нађе алтернативна решења за исплату примања српском народу

Председник Србије Александар Вучић упозорио је да Запад од Србије тражи три ствари: да призна независност “Косова”, одрекне се Републике Српске, уведе санкције Руској Федерацији и заузме антикинески став и довођење марионетског режима на власт у Србији.

Вучић је најпре рекао да се ситуација на Косову и Метохији по питању динара никако се није побољшала, упркос покушајима међународних представника да помогну.

“Не постоје назнаке да ће одлуке бити промењене. Ми ћемо у наредном периоду бити приморани да доносимо различите одлуке којима ћемо се сналазити или проналазити алтернативна решења за исплату плата и пензија нашем народу”, рекао је Вучић.

“Сасвим је јасно да се по том питању никоме не жури. Тај притисак на Албанце неће бити већи”, оценио је Вучић.

Како је казао, од Србије се ужурбано и са много страсти тражи де факто и де јуре признање Косова и Метохије и одрицање од Републике Српске.

“Ствари у Украјини не иду онако лако како су многи на западу мислили у њихову корист, и Руси су ти који на фронту имају иницијативу”, рекао је председник Србије указујући да због тога расте притисак на Београд по питању КиМ.

Важно је да се покрије тема Косова што пре, зато ће притисци на Србију расти, док притисци на Куртија неће постојати, додаје Вучић.

“Притисак на Куртија постојаће само до те мере да он не доведе до тога да Србија не може другачије да се понаша него да интервенише, што би довело до већих сукоба, које Запад не жели, као што ни ми не желимо”, рекао је Вучић.

Увођење санкција Русији и деловање против економских успеха Кине, такође је захтев за Србију.

“Могли сте да видите сваки пут ако се догоди једна декларација, на чему ће инсистирати домаћи медији, изаћи ће са својом изјавом да ће Србија трпети последице што се није прикључила санкцијама Руској Федерацији. Они желе враћање старог марионетског режима”, каже Вучић.

Политички фактори које неко жели да види на власти управо се овако понашају, упозорава Вучић.

“Они би признали Косово и то не крију, они су за увођење санкција Русији и они са одушевљењем прихватају, не би ли постали режим, да буду марионете”, каже Вучић.

Упозорава да Запад хоће враћање марионетског режима који би прихватио све захтеве.

“Зато се повећавају притисци на Србију преко институција, организација, агенција,  медија, са циљем криминализације руководства Србије, дехуманизације Србије и демонизације”, рекао је он.

Како каже, на исти начин се понаша и цивилно друштво.

“Стална демонизација Србије због тобоже недемократских односно аутократских тенденција. Када о томе говорим, имате поделу на два дела – избори недемократски без иједног доказа, а друго је тобоже лоше стање у медијима, јер ће као и на политичкој сцени стање бити добро тек када се поставе снаге које ће у потпуности да им служе по сва ова три циља”, рекао је Вучић.

У понедељак одлука о мандатару, препоруке ОДИХР-а применити одмах

Он је саопштио да је упутио позив за разговоре са представницима изборних листа које су ушле у Скупштину, те да три листе нису прихватиле позив.

“Већ од понедељка теку рокови и време за избор мандатара. Очекујем, пошто до сада нисам чуо, од оних који творе већину да ме обавесте да већину имају и да јавност обавесте ко би требало да буде мандатар за састав нове владе”, казао је он. 

 
 

Затражио је од владе да одмах анализира препоруке ОДИХР-а и да крене у њихову реализацију одмах, свих 25 препорука.

Додао је да препоручује као председник државе, о чему је разговарао са представницима СНС-а, да буду одржани избори у Београду, да “демократију негују због себе”.

“Да нам се не понови 2008. година и нелегитимно формирање власти, народ би рекао, то је био чист лоповлук када су демократе и социјалисти формирали власт”, каже Вучић.

Поручује да то више не сме да се понови, јер “боље и да изгубите него да учествујемо у крађи избора као 2008. године”, те да је зато његова молба и савет да се опет иде на изборе у главном граду Србије.

Сматра да није одговорно понашање представника листе “Ми – Глас из народа” због тога што не жели да се приклони ни власти ни прозападној опозицији у Београду.

На питање да ли ће кошаркаш Дејан Бодирога бити кандидат прозападне опозиције за градоначелника Београда на новим изборима, Вучић каже: “Добро, биће добра утакмица”.

Најавио је да ће у наредних седам дана повући потезе о Покрету за народ и државу и да ће позвати велики број људи који разумеју тешку позицију Србије. “То није уједињавање око министарских функција и посланичких места”, рекао је он.

Како каже, то је уједињавање око будућности Србије. Остаје питање на који начин ће СНС ићи на наредне изборе.

3 коментара

 1. како су хтели тако су урадили

  Која су то “алтернативна” решенја да се помогне србима на Косову да добију динарску исплату за живот, плате и пензије? Јел то кроз шуму, брда и долина? Или можда достава хеликоптерима и падобранцима? Наравно не говорим озбилјно. Када су пре неколико година Албанци са полицијом булдожерима прекопавали алтернативне путеве да забране Србима прелаз – сви су ћутали, првенствено се односи на Српску влст Србије. Знало се унапред зашто то раде – да хериметички затворе границу: По Бриселском споразуму административни прелази за Албанце су ГРАНИЦА, а за Србију су АДМИНИСТРАТИВНА ЛИНИЈА: када Срби додју до административне линије – не могу да предју на Косово јер је за Косово граница (тако су српски преговарачи испреговарали у Бриселу, све предали шиптарима). Уосталом, председник Вучић стално потенцира у дискурсу да је Косово наша Јужна Покрајина, са привременим институцијама, да је Косово “лажна” држава – то нигде не пише у Бриселском споразуму (ако је тако – зашто Србија, и о чему, преговара са Албанцима у Бриселу! У Бриселском споразуму (којим је Косово добило све територијалне-статусне атрибуте државе) у наслову Пише – “За нормализацију односа Србије и Косова”(!. Каква је то “нормализација” – отиманје и предаја територије КиМ албанским муслиманима?!
  Уосталом, на “прелазима” административна линија је постојала још од Титовог времена за слободан проток лјуди, услуга, робе и капитала – у чему је 2013. године интегрисана ако није у “границу” (за шиптаре)?
  Србија је могла, имала право још од 2013-14-15-те године – да одбаци Бриселски споразум којим се КиМ отима од Србије, косовски Срби нису добили Асоцијацију/Заједницу општина са српском већином по законима Косова како пише у спорауму! – ЗАШТО Србија није одбацила споразум којим губи територију – него су наставлјени преговори са шиптарима до данашнјих дана – да шиптари сатерају Србе у ГЕТО и пут под ноге за Централну Србију и Београд?

 2. Sta znaci odricanje od Republike Srpske ?

  1
  1
 3. Бриселски споразум отворио пандорину кутију

  Од Србије траже признанје независности “Косова”, конкретно – чланство у УН француско-немачким предлог ултиматумом и Охридским споразумом за имплементацију (наводно) за нормализацију односа! Каква је то “нормализација” односа отиманје-предаја српске територије КиМ Бриселским споразумом којим је Косово добило све статусне-државне атрибуте (Асоцијација/Заједница општина са српском већином по споразуму налази се у инсталираној држави “Косово”). Зато албански сепаратисти-терористи врше невидјено шовинистичко и институционално насилје над Србима, наравно уз подршку Запада и Америке за своје геостратешке цилјеве – као притисак на Србију да спроведе Охридски споразум – предају Косова и Метохије за век векова!

  Зашто су српски преговарачи прихватили и потписали Бриселски споразум (измедју Србије и тзв. Косова), довели га пред свршен чин да се отме-преда албанцима КиМ!
  РЕЗОЛУЦИЈА УН Р-1244 јесте третира КиМ у саставу Србије, али Бриселским споразумом КиМ се одваја од Србије, то се прећуткује – обманјује се српски народ!
  Зато је потребно хитно одбацити француско-немачко ултимативно решенје за КиМ, а Бриселски споразум пребацити на почетно станје решаванја у УН!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *