ШАПИЋ: Конститутивна седница Скупштине града Београда одлаже се за два дана

ПРЕДСЕДНИК Привременог органа Града Београда Александар Шапић обратио се пре конститутивне седнице Скупштине града Београда и саопштио да се она одлаже за још два дана, када ће се донети коначна одлука.

– Господин Фила ће одложити Скупштину за два дана, до 3. марта, до када је последњи рок за конституисање, наши одборници се тамо неће појавити, да би он имао основ да је одложи – рекао је Шапић.

Шапић је рекао зашто су одлучили да одложе седницу за још два дана.

 

– 19. фебруара када смо први пут одложили Скупштину, с обзиром на специфичност момента, одлучили смо се да подигнемо летвицу легитимитета и да видимо да ли ћемо успети са Несторовићем да се договоримо, кога смо сматрали јединим кредибилним – рекао је Шапић.

– Да више не улазимо у шизофренију која се створила, из тог разлога, људи који одлучују код нас, дошли у ситуацију да преиспитају своје ставове о томе да ли је Несторовић легитиман, кад га ни његови не сматрају легитимним. Јуче сам рекао да сам остао при старом ставу, уколико смо прихватили став да је Несторовић једини легитиман, за то сам да останемо при њему. Знате и сами да сам понављао да не сматрам да је нелегитимно јер је тако функционисала политичка сцена и протеклих 20 година. Не мислим да је лоше, нелегитимно да склопите већину са људима који желе да подрже вашу политику јавну.

– Због свега тога смо одлучили да померимо, да добијемо још два дана, да бисмо поразговарали, ставили све на сто. Синоћ сам слушао Веселиновића, да нам неће дозволити ако одлучимо да формирамо већину, да ће нас физички спречити. Да доводе у питање нове изборе. Кажу да неће бојкотовати изборе, већ да неће дозволити да се они спроведу.

– До недеље ћемо заузети коначни став и обавестити јавност. Ситуација је компликованија него што смо мислили. Након извештаја ОДИХР-а који је изиритирао део опозиције, очигледно да неће да се помире са неким стварима и да су спремни на далеко озбиљније консеквенце, које ми морамо да спречимо. Ми не смемо да дозволимо урушавање државе и уставноправног поретка. Ако мисле да ће после сваких избора моћи да излазе на улицу, туку се и руше власт, ући ћемо у једно анархистичко друштво и нема нам спаса. Ми то нећемо дозволити. У складу са тим ћемо донети одлуку у наредна два дана, а каква год она била, учинићемо све да се ти сценарији не понове.

Фото Н. Фифић

Конститутивна седница Скупштине града Београда, која је 19. фебруара одложена због недостатка кворума, заказана је за данас, али је и даље неизвесно како ће се одвијати и да ли ће бити постигнут договор о формирању градске власти или ће се прибећи новим изборима.

Шапић је најавио да ће се обратити уочи седнице и дати све информације, а да ће одлука о формирању власти у Београду или одржавању избора бити донета до 3. марта када истиче законски рок.

На дневном реду је избор верификационог одбора за потврђивање мандата и потврђивање мандата одборника Скупштине града Београда, као и  избор председника и заменика председника Скупштине Београда, саопштио је Секретаријат за информисање.

Поред тога, на дневном реду је и постављење секретара и заменика секретара, као и Предлог решења о избору чланова административно-мандатне комисије Скупштине града.

Конститутивној седници, до избора председника Скупштине, у складу са Пословником председава најстарији присутни кандидат за одборника којем је додељен мандат.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *