Почињу НАТО вежбе “Нордијски одговор” у близини руских граница: Учествују и Шведска и Финска

Оружане снаге Шведске и Финске спремају се да учествују у норвешкој војној вежби “Нордијски одговор”, која је део НАТО маневара “Стедфаст дефендер” (Непоколебљив бранилац), која ће се одржати од 4. до 15. марта, а укључиће око 20.000 војника из 14 земаља.

Наиме, Шведска је постала чланица НАТО-а након што је Мађарска ратификовала њихов захтев за придруживање, а формално потписивање акта о приступању Алијанси очекује се ускоро.

Како се наводи, сврха вежбе је “увежбавање одбране северног региона заједно са Норвешком, Финском и Данском и примање појачања од међународних јединица у оквиру НАТО-а”, наводи се у саопштењу.

"Фајненшел тајмс": Зашто се Запад боји Русије
 

Из Шведске ће у Нордијском одговору учествовати 4.500 војних лица, од којих 3.000 представљају копнене снаге.

Према норвешким оружаним снагама, “Нордијски одговор” укључује Белгију, Канаду, Данску, финску, Француску, Немачку, Италију, Холандију, Норвешку, Шпанију, Шведску, Уједињено Краљевство и Сједињене Државе.

Очекује се да ће на вежбу бити упућено више од 50 бродова, укључујући фрегате и подморнице, као и више од 100 борбених авиона, хеликоптера и других летелица, показују подаци објављени на сајту Оружаних снага Норвешке.

Конкретно, Финска ће послати око 4.100 припадника особља и око 700 комада опреме, укључујући 12 ловаца Ф/А-18 “хорнет”, како је раније известило финско Министарство одбране и оружане снаге. 

Шведска ће ангажовати око 4.500 људи из свих врста трупа, према подацима шведског Министарства одбране.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *