НЕПРИЈАТЕЉ ПРЕД ВРАТИМА – Отвара се НАТО база у Албанији – али неће припадати земљи чланици него Алијанси

НАТО отвара данас преуређену ваздухопловну базу у Албанији, а преседан у досадашњој пракси биће у томе што ће то бити база која ће припадати НАТО савезу а не земљи чланици.

Реч је о бази Кучова која ће представљати инфраструктуру за активности НАТО на простору Западаног Балкана и за подршку операцијама у ширем простору источног Средоземља и Црноморског региона.

„Зато је НАТО кроз свој наменски програм за инвестиције и безбедност потрошио 45,8 милиона евра од јануара 2022. године. Албанија је дала свој део од око пет милиона евра и простор, стари војни аеродром код града Берат, на југу државе, који датира из ере Енвера Хоџе“, пише портал Балканска безбедносна мрежа.

База Кучова предвиђена је да се по потреби користи за прихват ловачких авиона Италије и Грчке који су задужени за заштиту албанског ваздушног простора у оквиру Интегрисаног система противваздушне и противракетне одбране НАТО.

Такође, италијанска и грчка авијација покривају Црну Гору и Северну Македонију и обе земље као и Албанија обавезне су да имају базу у коју могу да слете савезнички ловци.

„На великим вежбама НАТО 2021. и 2023. године провереван је брзи размештај америчке војске из континенталног дела САД на простор Средоземног мора. У тим активностима придаван је посебан положај Албанији где су се Американци искрцавали у луку Драч и користили су полигон Биза за борбену обуку. Убудуће за такве вежбе Кучова се бити главна база за прихват америчких снага и њихове активности на Балкану“, пише у тексту.

Градња базе покренута је давне 1952. године и била је повезана са подршком СССР за развој Албанске народне армије као једног од ослонаца за притисак на југословенску политику. Зато су Албанци добили млазне борбене авионе и базу Кучова.

У време када је база завршена 1955. године односи Београда и Москве су ишли у смеру побољшања. Албанско руководство почетком 1960-тих година, разочарано дестаљинизацијом СССР-а, окренуло се Кини. У Кучово су достављени кинески ловци и отворен технички ремонтни завод за одржавање свих летелица албанске авијације.
У време побуне 1997. године цивили су ушли у базу и ломили делове авиона и покрали све што се дало однети. После тих догађаја база је постала је складиште на отвореном за старе кинеске ловце који су прикупљени за свих аеродрома до продаје или уништења“, додаје се.
Након што се Албанија окренула ка НАТО у 21. веку почели су радови у тој бази и она је добила нови контролни торањ, поправљени су писта и остале површине аеродрома.
Сада је то савремена база са две полетно-слетне стазе дужине 2.853 и 2.500 метара.

3 коментара

 1. “НЕПРИЈАТЕЉ ПРЕД ВРАТИМА”
  Нажалост непријатељ није само пред вратима него нам је ушао и у кућу.
  Како и зашто смо то дозволили то је нека друга прича.

  • неадекватна политика

   Непријателј пред вратима, ушао и у кућу. Кривица је на нашим (српским) политичарима у дугом временском периоду који су допустили да се српско КиМ албанизира-исламизира методом енормног шиптарског наталитета, сепаратистичким шовинизмом, зулумима, свих врста дискриминације и етничко чишћенје Срба са КиМ, добијали државне атрибуте (устав 1974., универзитет шиптарске манјине…) – што је довело до конфликтне ситуације и оружаног сукоба српске полиције са сепаратистичким терористима!
   Конфликтна ситуација до оружаног сукоба је добродошла за НАТО Америку – за геостратешки план НАТО-а да завлада, стави шапу на све светске регионе, конкретно дошао ред и на БАЛКАН.
   НАТО-Америка је у старту оружаних сукоба 90-тих година прогласила тзв. сепараристичку војску Косова (УЧК) за терористичку – да би је брзо прихватила као “ослободилачку” војску да брани Косово од Срба – да осваја Балкан као геостратешки цилј: цео Балкан у ЕУ и Нато, преко Балтика до Руских граница!
   ДА НАГЛАСИМ – Нато-Америка “производи” и “користи” кризна жаришта у свету за своје геополитичке цилјеве (о томе сам писао у много коментара)! “КОСОВО” је Америка “ИСКОРИСТИЛА КАО КРИЗНО ЖАРИШТЕ – ДА СТАВИ ШАПУ НА БАЛКАН” (није га произвела)! Произведено је вишедеценијском шиптарском сепаратистичком идеологијом и експанзијом – да се отме (данас преда) КиМ од Србије!

   ДРУГИ ФАКТОР (кровни) који је највише утицао да Србија изгуби КиМ је – српско-македонско непоштованје и неспроводјенје “Медјународне конвенције УН о медјунационалним и медјудржавним односима и лјудским правима на принципима ПАРИТЕТА И РЕЦИПРОЦИТЕТА (реципрочних мера)”: На пример, каква “права” имају српске, македонске… православне националне манјине у Албанији – таква права да имају и шиптарске-албанске манјине у Србији, Западној Македонији?! Напротив, Албанци из Албаније су прелазили границу и са стадима оваца, годинама се илеггално населјавали у Србији и З. Македонији, а Срби се континуирано иселјавали са КиМ под притиском шиптарског шовинистичког сепаратизма. Србија и МКД су игнорисале медјународне принципе “паритета и реципроцитета” УН-а у медјудржавним односима!!! Што је све то довело данас до сатериванја косметских Срба у гето и иселјаванје са КиМ(!)! Да скратим. хвала на објави!

 2. Pa nije jedina, Ramštajn ne pripada nemačkoj,… ali to su baze koje drži okupator, a ovde je to… Ali ni tako nije prva, ima u rumuniji, a ko zna gde sve još. Biće takva sigurno i u crnoj gori, samo čekaju da prođe još malo vremena da “rane” zarastu.A čojstvo i junaštvo odoše u podgoricu na paradu ponosa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *