Медији: Хамас пристао на америчку иницијативу о прекиду ватре

Мировна иницијатива подразумева и постепени повратак Палестинаца расељених из Газе

Хамас је пристао на америчку иницијативу за прекид ватре у Појасу Газе и постепени повратак расељених особа, преноси “Ал Арабија”, позивајући се на извор из покрета.

Високи званичник Хамаса рекао је у уторак да је група прихватила модификовану верзију америчког предлога за прекид ватре у Гази.

Очекује се да ће представници Хамаса у наредним данима отпутовати у египатску престоницу Каиро како би разговарали о коначним детаљима и имплементацији споразума, рекао је извор за “Ал Арабију”.

“Међународни предлог прекида ватре ће укључивати ослобађање затвореника, укључујући децу, жене и старце”, рекао је извор.

Споразум ће такође предвидети постепен повратак Палестинаца расељених из Газе, наводи извор.

Директор ЦИА: И даље постоји могућност да се постигне прекид ватре у Гази

Директор америчке Централне обавештајне агенције (ЦИА) Вилијам Бернс изјавио је данас да још постоји могућност да се постигне споразум о прекиду ватре у Појасу Газе, иако и даље постоје многа компликована питања.

Шеф ЦИА: Деца у Гази гладују, неопходан је прекид ватре да би им се помогло
 

Бернс је, пред Представничким домом америчког Конгреса, рекао да ће САД наставити и даље да улажу напоре да се постигне прекид ватре и да ће веома блиско сарађивати са партнерима из Израела, Катара и Египта, пренео је Ројтерс.

Он је указао да је то веома тежак процес и да нико не може да гарантује да ће бити постигнут успех, односно да ће бити постигнут споразум о прекиду ватре у Појасу Газе.

Једино што се може гарантовати је да је гора солуција уопште се не ангажовати да се постигне споразум о прекиду ватре, рекао је Бернс.

Преговори Израела и Хамаса о прекиду ватре у Појасу Газе током Рамазана, уз посредовање САД, Катара и Египта, нису дали резултате, иако су све стране изразиле очекивање да је договор могућ.

(РТ)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *